Bíróság elé citálta a Michelin francia éttermi kalauzt Marc Veyrat híres francia séf, mert legutóbb csak két csillagot kapott a korábbi három helyett La Maison des Bois nevű étterme.
Igen ritka jelenség, hogy valaki nyíltan fellázad az éttermi kalauz minősítése miatt, a Francia-Alpokban található Manigod településen működő étterem mesterszakácsa azonban januárban feljelentette a vörös színű könyv szerkesztőit. Ügyvédje útján követelte, hogy bizonyítékokkal igazolja a kalauz szemléit, gasztronómiai kompetenciáját, értékelési módszereit, amelyek alapján erre a döntésre jutottak.
Az éttermet, amely 2018-ban kapta meg harmadik csillagát, egy évvel később minősítették vissza. Emmanuel Ravanas ügyvéd szerint „minden előzetes figyelmeztetés nélkül”, pedig a konyhában a csapat szinte ugyanaz volt.
Ravanas szerint márciusban védence értekezletet tartott az étteremkalauz igazgatójának, Gwendal Poullennec-nek a jelenlétében. Ezen a séf szemére vetették, hogy fésűskagyló helyett a Genfi-tóból származó menyhalmájat tálaltak fel, és brit cheddar sajtot tett az egyik ételbe, holott folyton azzal henceg, hogy csak a szülőföldjén készített sajtokat használja. A felperes ezt határozottan tagadja.
Marc Veyrat kérte, hogy a kalauz vonja vissza minősítését, ám az ezt megtagadta, ezután fordult bírósághoz. A 69 éves séf állítása szerint depresszióba esett étterme visszaminősítése után, és egy eurós jelképes kártérítést követel az elszenvedett sérelemért.
A leminősítés óta ugyanakkor 10 százalékkal nőtt az étterem forgalma a Michelin-kalauz ügyvédje, Richard Malka szerint, aki reklámfogásnak tartja a séf kezdeményezését.
Ha a bíróság a séf javára dönt, „milyen étel-, irodalom- és filmkritikus mer majd nem remegő tollal írni” – érvelt Malka, aki úgy vélte, hogy az éttermi kalauz eljárása csak a Michelinre tartozik.
A Michelin-kalauz a joggal való visszaélésre hivatkozva 30 ezer eurót (10 millió forint) követel a séftől. Az ügyben december 31-én hirdetnek ítéletet.
(MTI)
(Kiemelt kép: Facebook/Maison des Bois – Marc Veyrat)