Gyerekkoromban szentül hittem, hogy a karácsonyi menü kőbe van vésve, méghozzá azért, mert minden évben pontról pontra ugyanaz került az asztalra. Nem mintha bármi problémánk is lett volna vele, mindenki szerette, sőt várta, és ha láttam is karácsonyi recepteket a magazinokban, mindig úgy képzeltem, hogy azt majd huszonötödikén vagy huszonhatodikán, a nagy családi összejöveteleken eszik.
Később, ahogy gasztronómiai téren is egyre inkább kinyílt számomra a világ, lassan rájöttem, hogy a karácsonyi menü legalábbis választás kérdése, és bár vannak bizonyos sarokpontjai, szabályai nem nagyon. Vagyis de, sertéshúst nem nagyon szokás ilyenkor fogyasztani, a halból – természetesen pontyból – készült ételek viszont kimondottan népszerűek ilyenkor.
Ez persze mára már jócskán átalakult, de sebaj, az idők szavára most fittyet hányunk, és álljon itt a karácsonyi menü úgy, ahogy még harminc évvel ezelőtt volt szokás. Először egy illatos, ám rendkívül egyszerű borleves kerül az asztalra, amit rántott hal követ az elmulaszthatatlan krumplisalátával, a desszert pedig mi más lenne, mint mákos guba.
Borleves
Hozzávalók
- fél liter fehérbor (nem kell csúcsminőség, de azért jó legyen!)
- fél liter víz
- 4 tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 1 rúd fahéj
- 5 szem szegfűszeg
- fél rúd vanília (vagy 1 ek. vaníliakivonat)
- 1 citrom héja
Elkészítés
- A bort és a vizet egy lábasban elkezdjük melegíteni a fűszerekkel együtt, és ha felforrt, még legalább öt percig forraljuk. Ezzel az alkohol jó része el is párolog, vagyis gyerekek is ehetnek a levesből. Amennyi meg marad benne, annyi a kanalas orvosságban is van – állapította meg a minap az orvos barátnőm.
- Közben a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral. Egy evőkanálnyit átcsorgatunk a tojásba a levesből, ezzel is jól elkeverjük, majd visszatöltjük az egészet a fazékba, közben kevergetjük. A citrom héját is most reszeljük hozzá.
- Ez után már csak addig kell főzni, amíg kissé be nem sűrűsödik, és már kész is a leves. Forrón tálaljuk.
- Ha véletlenül az a szerencsétlenség érne (persze valószínűleg nem fog), hogy becsomósodik a leves, semmi baj, botmixerrel elsimíthatjuk.
Rántott hal burgonyasalátával
Rántott hal alatt természetesen pontyszeleteket kell érteni, méghozzá a szép, patkó alakúakat, ebben a mezőnyben semelyik másik játékos nem indul. Hiába szeretjük annyira a lazacot és hiába szálkamentes (és szintén nagyon finom) az afrikai harcsa, a karácsonyi rántott hal pontyszeletekből készül, pont. Mellé majonézes-hagymás krumplisaláta való, nem is kell más.
Hozzávalók
A krumplisalátához
- 1 kg kiflikrumpli (semmiképpen sem a sárga fajta, ami szétfő!)
- 2 dl majonéz
- 2 dl tejföl
- só, bors
- 2 fej lila hagyma
A majonézhez
- 1 tojássárgája
- 1 dl napraforgóolaj
- fél mk. mustár
- pár csepp citromlé
- egy csipet só
A rántott halhoz
- 4 szelet ponty patkó (ez a minimál program, nyugodtan lehet dupla meg tripla adagot is készíteni, egyszer van karácsony!)
- liszt
- 2 tojás
- zsemlemorzsa
- só
- olaj a sütéshez
Elkészítés
- A krumplit megmossuk, és feltesszük főni egészben, annyi sós vízben, amennyi ellepi. Lefedjük. Nagyjából 20 perc után elkezdjük hústűvel bökdösni, ami nem egy karácsonyi rituálé, hanem így tudhatjuk meg, hogy mikor főtt ideálisra. Amikor simán belemegy a tű, akkor.
- Közben elkészítjük a majonézt. Említettem már, hogy egyszer van karácsony egy évben, hát ennek a tiszteletére keverjük ezúttal otthon. Ha nem hiszel magadban, természetesen boltit is használhatsz (valami prémium minőséget, az ünnep tiszteletére), de ha a karácsony számodra is szent, amikor bolti majonéz nem kerül az asztalra, az eljárás a következő: a tojás sárgáját a mustárral elkezdjük egy habverővel keverni. Amikor elegyedtek, akkor cseppenként hozzákeverjük az olajat, közben folyton, de megállás nélkül keverjük a habverővel. A végén az egész egy emulzióvá áll össze, ezt hívják majonéznek. Ízesítjük citromlével és sóval, és kész is, illetve most a krumplisalátához a tejfölt is belekeverjük.
- Amikor a krumpli megfőtt, először leöntjük róla a forró vizet és öntünk rá hideget, majd lehúzzuk a krumpli héját. Ha ezzel is megvagyunk, gusztusos karikákra szeleteljük.
- A hagymát is meghámozzuk és felkarikázzuk vékonyan, végül mindent, a krumplit, a majonézt és a hagymát összekeverjük, majd hűtőbe tesszük. Nyugodtan elkészíthetjük előző nap, az idő csak jót tesz az ízeknek.
- A rántott halhoz előkészülünk a panírozáshoz. Egy nagyobb edényben olajat forrósítunk, valamint előkészítjük egy-egy tányérban a lisztet, a tojást és a zsemlemorzsát.
- A halszeleteket megsózzuk, először megforgatjuk a lisztben, utána felvert tojásban, végül befedjük zsemlemorzsával és forró olajban aranyszínűre sütjük. Óvatosan, két lapáttal fordítjuk meg, hogy el ne törjön és kiemeléskor is vigyázunk. Ezt viszont forrón kell tartani tálalásig.
Mákos guba
A mákos guba elkészítésének is van egy egyszerűbb, és egy bonyolultabb módja: az egyszerűbb az, ha bolti kiflivel dolgozunk, a körülményesebb, egyben ünnepibb pedig, ha megsütjük otthon a kiflit. Egyáltalán nem lehetetlen vállalkozás, csak az a baj, hogy a frissen sült kiflire mindenki ráveti magát és megeszik, mielőtt kettőt pisloghatnánk. Ez itt viszont egy elég nagy adag, jut is, marad is.
Hozzávalók
A gubakiflihez
- 60 dkg liszt
- 2 dl tej
- 1,5 dl víz
- 2 dkg friss élesztő
- 1 ek. cukor
- 7 dkg puha vaj
A mákos gubához
- A gubakifli fele (vagy amennyi maradt, a többit megesszük reggelire) vagy 6 db bolti kifli
- 1 l tej
- fél rúd vanília
- 15 dkg cukor
- 20 dkg darált mák
- 2 marék mazsola
- 2 dkg vaj
- méz
Elkészítés
- Először a mákos gubát készítjük el. Egy deciliter langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben egy tálba (vagy jobb esetben a dagasztógép táljába) belemérjük a szárazakat, összekeverjük. A közepére öntjük a kovászt és a többi folyadékot, a puha vajat és jól bedagasztjuk, amíg el nem válik a tészta a tál falától. Ha túl lágy, teszünk hozzá lisztet, ha túl kemény, tejet öntünk még hozzá.
- Ezután letakarjuk, és langyos helyen, fél óra alatt megkelesztjük. Ha megkelt, táblára borítjuk a tésztát, átgyúrjuk és tíz egyforma részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk a bucikat pár milliméter vékonyra, az alakja most végül is mindegy, majd feltekerjük, mint egy hosszú kiflit. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük (ha túl hosszú lett a kifli, nem baj, bekanyarodhat) és még egyszer megkelesztjük, majd bevizezzük a tetejét, 190 fokos sütőbe toljuk, és negyedóra alatt készre sütjük.
- A gubához csak a kiflik felére lesz szükség. Ezeket felvágjuk két centiméteres karikára.
- Közben felforraljuk a tejet a vaníliával együtt, a végén beleszórjuk a mazsolát is, hogy kicsit megszívja magát.
- Ha nem darált mákot vettünk, akkor a cukorral együtt megdaráljuk, ha igen, akkor csak összekeverjük.
- Rászórjuk a kiflikarikára a cukros mákot, majd leöntjük a tejjel. Eleinte nem öntjük rá az egészet, mert lehet, hogy nem lesz rá szükség, figyelünk. Jól összeforgatjuk, hogy mindenhol megszívja magát a tejjel a kifli.
- A tányéron csorgathatunk még rá mézet, úgyis csak egyszer van karácsony egy évben!