Ha egy recept úgy kezdődik, hogy „kapcsoljuk be a sütőt”, akkor rögtön tudjuk, hogy nyert ügyünk van, mert olyan villámkajába botlottunk, amire nagy szükség van a mai időkben. Ráadásul ez a kakaós csiga mindig puha, isteni finom, és ami a legjobb: igazi házi süti, hiszen nem bolti leveles tésztából készül, hanem csupa olyan alapanyagból, ami mindig van otthon.
Ráadásul a kelt tészták összes ellenállhatatlan tulajdonságát magában hordozza: lágy, foszlós és illatos, mégsem kell időt áldozni a kelesztésre – az majd megtörténik magától a sütőben. Kakaós csiga fél óra alatt – a recept, amire mindig vágytál.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- ½ zacskó instant élesztő
- 1 tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 2 dl langyos tej
- 1 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez
- 5 dkg olvasztott vaj
- 4 evőkanál cukor
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
A locsoláshoz
- ½ dl tej
- 1 evőkanál cukor
Elkészítés
- Bekapcsoljuk a sütőt 200 °C-ra. A száraz hozzávalókat kimérjük egy tálba, összekeverjük, majd a nedves hozzávalókkal összegyúrjuk őket. Jól formálható, nyújtható tésztát kell kapnunk, ha nagyon ragadna, adjunk még hozzá lisztet!
- Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra, megkenjük az olvasztott vajjal, rászórjuk egyenletesen a cukorral és vaníliás cukorral elkevert kakaót, rátapogatjuk, hogy a vaj átitassa, és ne szóródjon ki belőle szeleteléskor.
- Feltekerjük a tésztát, majd éles késsel 2-3 centiméter vastag szeleteket vágunk belőle, amiket sütőpapírral fedett sütőlapra fektetünk, egymástól tisztes távolságra, nem darázsfészek készül ugyanis, nem kell összenőniük.
- Betoljuk az egészet a sütőbe. A tekercseket félúton meglocsoljuk cukros tejjel, amitől még puhábbak és még illatosabbak lesznek. A sütőpapírra csorgó karamellás kakaót ki ne dobjuk: hagyjuk megszilárdulni, és ropogtassuk el kéjes örömmel!