Gasztro

Rossz az idő? Vigasztalódj foltos kuglóffal!

Kuglóf egyszerű, kevert tésztából. Arra is van megoldásunk, ha nincs otthon kuglófsütő, rögtönözünk egyet.

Utolsókat rúgja (belénk) a tél, vagy ez már a tavasz? Nem hinném, a tél az, amikor nem terem semmi, a fáknak nincs lombjuk, az embernek meg semmi kedve sincs kimenni, mert olyan rettenetes az időjárás, és ez most mind fennáll. Na de, ez minket egyáltalán nem keserít el, mert

ha nem lehet kimenni, akkor lehet bent sütit sütni.

Jól felmelegíteni a konyhát, vanília- és csokiillattal beborítani a lakást, a végén pedig körbeülni az asztalt és kuglófot enni, hozzá kakaót inni, hedonistáknak forró csokit tejszínhabbal.

A kuglóf határozottan nagyisüti, habár lehet, hogy már ő sem sütötte otthon, hanem a boltban vette, ami ugyan gyors, de semmiképpen sem romantikus megoldás. Ráadásul a bolti kuglófok citromszagúak, az a messziről is kiszúrható, szintetikus szag árad a legtöbből, amilyennek a vegyészek képzelik a citromillatot. Hát, maradjunk abban, hogy ennek nagyjából annyi köze van a valódi citrom illatához, mint a mentaszínnek a mentalevél színéhez, vagy a valódi szőlőnek a mesterségesen előállított kékszőlő-ízhez, ami mindig az otelló fajta szőlő bukéjára hajaz, habár ahhoz ma már csak kivételes szerencsével lehet hozzájutni.

Kuglófot lehet sütni kelesztéses módszerrel is, de én semmiképpen sem szeretném a végsőkig feszíteni a húrt, ezért most egyszerű, kevert tésztából fogjuk elkészíteni. Hogy mégis legyen benne valami érdekes, márványosra, vagy legalábbis foltosra készítjük, ami azt jelenti, hogy félig sárga, félig barna lesz, félig vaníliás, félig kakaós.

Vaníliás és csokis kuglóf, romantikusan kakaóval (A szerző fotója)

Foltos kuglóf kakaóval. Film mellé is szuper (A szerző fotója)

A kuglófsütővel kapcsolatban még merülhetnek fel kérdések: mi legyen, ha nincs otthon. Elárulom, nekem sincs. Vagyis volt egy régi, hagyományos kuglófformánk, de a férjem lámpát csinált belőle a konyhába, úgyhogy most kénytelen vagyok egy ikeás tortaformát használni, aminek van kuglófsütő betétje. Ez egyébként könnyen helyettesíthető úgy, hogy egy sima tortaforma közepére egy fületlen bögrét ültetsz, ezzel máris kész a rögtönzött kuglófforma.

Villámgyors foltos kuglóf

Hozzávalók

  • 20 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 1 ek. vaníliakivonat
  • 20 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 ek. keserű kakaópor
  • 1 marék mazsola
  • 1 citrom lereszelt héja (elhagyható)

Elkészítés

  1. Bekapcsoljuk a sütőt, és felmelegítjük 180 °C-ra. A mazsolát leforrázzuk, pár perc múlva leszűrjük.
  2. Egy tálban kikeverjük a tojások sárgáját a cukorral, belekeverjük a tejet, a vaníliakivonatot és az olajat.
  3. A lisztbe belekeverjük a sót, a sütőport és a citrom lereszelt héját, majd hozzáöntjük a folyadékot, elegyítjük.
  4. A tojások fehérjéből habot verünk (fogadjunk, már előre tudtad). A harmadát beletörjük, a maradék kétharmadot óvatosan beleforgatjuk a masszába.
  5. Kivajazzuk a kuglófformát, és a tészta kétharmadát beletöltjük, beleszórjuk a mazsolát. A maradék tésztába belekeverjük a kakaóport, majd egy kanállal foltokat rakunk belőle a kuglófformában lévő sárga masszára. Ha akarjuk, fogjunk egy villát és húzzuk bele a barna masszát a sárgába, de ez csak kozmetikai kérdés, az íze ugyanolyan lesz.
  6. Betoljuk a sütőbe, és készre sütjük. Tűpróbával győződünk meg róla, hogy már tényleg jó.

Ha véletlenül kisütne a nap, mire elkészül a kuglóf, az is teljesen érvényes megoldás, ha a gyerek kezébe adunk belőle egy szeletet, és már szaladhat is vele ki az udvarra.

Böngéssz további kuglófreceptek között!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top