Karácsonyi linzer – egy tészta, végtelen sok variáció

Bagaméri Viki | 2019. December 24.
Igazi nagymamás süti, aminek senki sem tud ellenállni!

Több sikertelen próbálkozással a hátam mögött bizton állíthatom, hogy linzertésztát sütni nagyon egyszerű műveletnek tűnik, ám ennek is megvannak a buktatói. Azon túl, hogy a hozzávalók arányait érdemes komolyan venni, ügyelni kell arra is, hogy a tésztát minél gyorsabban összegyúrjuk – különben a kezünk melegétől túlzottan felolvad a vaj, amitől megváltozik a tészta szerkezete, és könnyebben szétesik. Az pedig nem oldja meg a problémát, ha visszahűtjük! Lényeges az is, hogy kivárjuk a linzer sütés előtti pihenőidejét és persze cseppet sem mindegy az sem, hogy mennyi ideig sütjük. 

Ó, az a csodálatos linzerkarika baracklekvárral! Nincs is nélküle karácsony (Fotó: iStock)

Részletes útmutatónk segít, hogy megkíméld magad a konyhai kudarcoktól, és akár elsőre olyan linzert süss, aminek mindenki a csodájára jár! Az omlós tésztából egyébként nem csak kekszeket lehet készíteni, hanem akár édes vagy sós piték alapjául is szolgálhat – ha tehát nem bíbelődnél aprósüteménnyel, akkor készíts almás vagy túrós-meggyes pitét, mindkettőhöz szolgálunk recepttel!

A klasszikus omlós tészta

Az omlós tészta három legfőbb összetevője a liszt, a zsiradék és a porcukor, amiket a hagyományos elkészítési mód szerint 3:2:1 arányban kell összekeverni, azaz három rész liszthez két rész zsiradékot és egy rész porcukrot kell keverni. Zsiradékként használhatsz vajat vagy margarint, a mennyiség egy részét pedig kiválthatod zsírral, így a végeredmény még omlósabb lesz. 

Az alapösszetevők mellé jöhet még a tésztához tojás (elegendő csak a sárgáját beletenni, de van, aki az egész tojásra esküszik), de a tésztát lazíthatjuk akár hideg vízzel, tejjel, tejföllel is. Az ízélmény fokozásához reszelhetsz citromhéjat a tésztába, adhatsz hozzá vaníliát vagy egy csipet fahéjat is, de ha a színekkel játszanál, akkor kakaópor is kerülhet a linzerbe. Vannak olyan receptek, amikhez sütőporra is szükség lehet, ez inkább a pite-alapoknál fordul elő, és azért kell a tésztába, hogy tovább lazítson az állagán. Az omlós tészta egyébként élesztővel is készülhet, sokan nem is tudják, hogy ez adja több olyan karácsonyi klasszikus alapját, mint amilyen a bejgli vagy a zserbó.

Omlós linzertészta kekszekhez

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet szitáld egy tálba és szórd rá a porcukrot. Ha szeretnél bele citromot is tenni, ez a tökéletes alkalom arra, hogy a lisztre reszeld a gyümölcs héját. A citrom levét is belefacsarhatod a linzerbe, így még finomabb lesz, az állagán pedig nem fog rontani.
  2. A hideg vajat vágd apróbb darabokra és tedd a tálba, a liszthalom közepébe pedig ejtsd bele a tojássárgáját. 
  3. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze a hozzávalókat, a siker érdekében hideg vizet is engedhetsz a kezedre, hogy ne vegye át túl hamar a kezed melegét a tészta. Ha van konyhai robotgéped, bízd rá nyugodtan ezt a feladatot! Amikor szépen összeállt, formázz belőle gombócot és legalább fél órára tedd hűtőbe! Elkészítheted egyébként előre is, és akár egy éjszakán át is pihenhet a hűtőben, ilyenkor azonban érdemes 10-15 percig szobahőmérsékleten állni hagyni, mielőtt dolgozni kezdesz vele.
  4. Lisztezett deszkán nyújtsd 4-5 mm vastagra, majd szaggasd ki a kekszeket. Lekváros linzer készítéséhez számolj ugyanannyi lyukas formát, amennyi teli kekszalapot szaggatsz.
  5. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, a kekszeket pedig rendezd el egy sütőpapírral bélelt tepsin. Told be a sütőbe és kb. 9 perc alatt süsd készre – fontos, hogy világos maradjon, szemmel kell tartani sütés közben, mert könnyen megpirul, az pedig nem tesz jót neki! 
  6. Ha kihűlt a linzer, a teli kekszeket kend meg (lehetőleg házi) lekvárral vagy mogyorókrémmel és illeszd rájuk a lyukas feleket is. 
  7. A kész linzer tetejét szórd meg porcukorral és rendezd el egy szép tányéron vagy tedd jól záródó fémdobozba, ott hosszabb ideig eláll.

Omlós alaptészta pitékhez

Hozzávalók

A meggyes pite fagyasztott meggyből és befőttből is finom (Fotó: iStock)

Elkészítés

  1. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal gyúrd össze és formázz belőle gombócot. Takard le vagy borítsd be folpackkal és pihentesd hideg helyen 30-40 percig. Fontos, hogy ha sós pite alapjaként használod, akkor csak egy csipet cukor kerüljön bele, de ha édeshez készíted, az egy csipet sót akkor se hagyd ki belőle!
  2. Ha letelt az idő, a tésztát terítsd piteformába, szurkáld meg villával és tedd rá a tölteléket (ehhez receptet lejjebb találsz).
  3. Told 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd 40-50 percig. A biztonság kedvéért végezz tűpróbát, hogy lásd, kellően átsült-e a tészta!

Almás pite omlós tésztából

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A pitetésztát oszlasd el egyenletesen a sütőformában, szurkáld meg villával és kend meg baracklekvárral.
  2. A meghámozott, kimagozott és vékony szeletekre vágott almát locsold meg a citromlével és több rétegben fektesd a tésztára.
  3. Minden réteget szórj meg 1 evőkanál cukorral és ízlés szerint fahéjjal, végül a tetejét is kend meg lekvárral. 
  4. A tészta szélét kend le egy kis tejjel, nehogy megégjen sütés közben (ha mégis úgy tűnne, hogy túlpirul, teríts lazán alufóliát a sülő pitére).
  5. Told 180 fokra előmelegített sütőbe, 30-40 perc alatt készül el.

Túrós-meggyes pite

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A pitetésztát terítsd a formába, és szurkáld meg villával.
  2. A túrót a villával törd át szitán (szűrőn), add hozzá a cukrot, a sót, a citrom levét, a tojásfehérjét és a meggy felét.
  3. Tördeld tovább villával, majd jöjjön hozzá a tejföl és a mascarpone is. A kész tölteléket kanalazd a tésztára, a tetején pedig oszlasd el a megmaradt gyümölcsöt.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készül el.
Exit mobile version