Ma már egészen mások a szülinapozási szokások az óvodákban és az iskolákban, mint a mi időnkben, a kisfiam óvodájában például kőbe vésett szabály, hogy semmilyen otthon készített süteményt vagy tortát nem lehet bevinni. Megmondom őszintén, ezt először nagyon a szívemre vettem, mert lelki szemeimmel láttam magam előtt, milyen káprázatos házi tortán fújja majd el a gyertyáit az oviban, ez a kép azonban szertefoszlott.
Mára beletörődtem, és meg is értem, egyrészt az ételallergiás gyerekek miatt fontos ez, másrészt nem tudhatjuk, kinek mi számít tiszta konyhának – ezen a téren sem vagyunk egyformák –, így lehet, hogy tényleg szerencsésebb, ha kitessékelik az otthon készült desszerteket.
A szülinapi bulikon már más a helyzet, ott mindenki azzal kínálja a vendégeket, amivel szeretné. Nálunk nagy favorit a csokitorta, ami természetesen
nem csak akkor kerül az asztalra, amikor valaki öregebb lesz egy évvel, szóval születésnap nélkül is belefogok az elkészítésébe.
Ennek legfőbb oka az, hogy ezt a csokitortát nemcsak enni, de sütni is csoda klassz, imádom nézni a sütőben emelkedő piskótát és azt, ahogy habosodik a könnyed krém a robotgép szorgos munkájának köszönhetően. Azt hiszem, csokitorták terén megtaláltuk az igazit!
Tejszínes csokitorta
Hozzávalók
A piskótához:
- 6 tojás
- 6 ek. cukor
- 6 ek. liszt
- 3 csipet foszfátmentes sütőpor (bioboltokban, drogériákban kapható)
- 1 csipet só
A krémhez:
- 200 ml tejszín
- 200 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 200 g vaj
- 80 g cukor
Amikor nagyon ráérek, megesik, hogy arra vetemedem, hogy laponként sütöm meg a három piskótalapot a tortához, háromszor két tojásból. Megéri a bíbelődést, de persze az is tökéletesen rendben van, ha egyben sütöm meg a hattojásos piskótát, 20 cm átmérőjű tortaformában. Sőt, akinek még ez is túl nagy kihívást jelent, akár készen vett piskótalapot is használhat, nem fogja szó érni a ház elejét.
Való igaz, hogy a laponként sütés jelentősen meghosszabbítja a műveletet, de a piskótagyártás közben el lehet készíteni a csokikrémet, vagyis összességében nem tart sokkal tovább a procedúra – csak egy picikét többet kell mosogatni. A laponként sütött piskóta akkor lesz tökéletes, ha nemcsak a sütést, hanem a tészta kikeverését is három részletben ejtjük meg.
Elkészítés
- A két tojás fehérjét kemény habbá verem a cukorral és egy csipet sóval, majd egyenként hozzáadom a tojás sárgáját. Ezután beleszitálom a sütőporral elkevert lisztet, és még egyszer alaposan összekeverem.
- A tortaformát (az enyém 20 cm átmérőjű) kibélelem sütőpapírral, és megtöltöm a tésztával. 140 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm. Ha laponként sül a torta, akkor ezt még kétszer megismételem. Ha egyben, akkor a fenti hozzávalókat egyszerre keverem össze és sütöm meg.
- Közben a tejszínt egy kis edénybe öntöm, beletördelem a csokoládét, és mérsékelt tűzön melegítem, amíg felolvad a csoki. Ha ez megvan, félreteszem, és megvárom, míg teljesen kihűl (nem szabad türelmetlenkedni!)
- A szoba-hőmérsékletű vajat 10 percig habosítom a robotgép legmagasabb fokozatán, majd több részletben hozzáöntöm az olvasztott csokit. Mi nem szeretjük a túlzottan édes sütiket, ezért a cukor mennyiségét ízlés szerint variálhatjuk.
- Összeállítom a tortát, az oldalát és a tetejét is bevonom a krémmel. A sima csokitorta tetejét megszórhatjuk cukrozatlan kakaóporral, reszelt csokoládéval, és a megmaradt krémmel díszíthetjük. (Ehhez hozzá szoktam adni még pár kiskanál kakaóport, hogy sötétebb színével jobban mutasson a torta tetején, de ez amolyan elhagyható extra.)
- Ha kedved tartja, a csokikrémmel megkent tortalapra alaposan lecsepegtetett meggybefőttet is tehetsz, és a torta dekorálásához is használhatsz meggyszemeket.