Az ördög jobb és bal keze című filmben Terence Hill néhány perc leforgása alatt elpusztított egy hatalmas adag chilis babot – hogy ezt a feladatot minél hitelesebben hajtsa végre, állítólag több mint egy napig egy falatot sem evett előtte, így tényleg farkaséhesen vetette rá magát a babos fogásra. Hogy hogy érezte magát utána, arról már nem szól a fáma, Bud Spencer receptjére viszont azóta is sokaknak fáj a foguk.
A jó chilis bab titka a fűszerezés és a kellően hosszú főzési idő – igen, akkor is, ha konzerv babból készíted! –, ez utóbbi elengedhetetlen ahhoz, hogy az ízek klasszul összeérjenek. Hogy kell-e bele kukorica vagy sem, kolbásszal vagy darált hússal készüljön, s hogy mennyi chili kerüljön bele, tulajdonképpen ízlés dolga, mutatjuk, hogy nekünk mi és hogy jött be leginkább!
Összedobós kaja, mert kevesebb mint negyed óra alatt felkészítheted, a főzési időt viszont nem érdemes szűkmarkúan mérni, úgy 70 perc mindenképp kell neki, szóval ebből a szempontból mégsem az a pikk-pakk fogás. Jó chilis babot készíteni egyáltalán nem nagy ördöngösség, főleg akkor, ha követed az alábbi lépéseket!
Chilis bab
Hozzávalók
- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 ek. olaj
- 1 kiskanál pirospaprika (nem kell csípősnek lennie)
- 600 g darált hús
- 1 liter paradicsomszósz
- 150 g (egy kis doboz) konzerv kukorica
- 450 g babkonzerv (legjobb a vörös bab)
- 1 kk. méz
- Só, bors és chili ízlés szerint
Elkészítés
- Aprítsd fel a hagymát, majd a felhevített olajon párold üvegesre. Add hozzá a paprikát, jól keverd el és önts hozzá fél pohár vizet.
- Kevergesd pár percig, aztán jöhet hozzá a darált hús, folytasd a kevergetést, ha szükséges, öntsd fel egy kis vízzel.
- Pár perc párolás után, mikor a hús már kifehéredett, szórd rá a fűszereket – szerencsésebb többször keveset hozzáadni és folyamatosan kóstolgatni, így nagy valószínűséggel egyikből sem kerül bele a kelleténél több.
- Csepegtesd le a babot és a kukoricát, majd keverd a fűszerezett húshoz. Csorgasd rá a mézet, azután öntsd rá a paradicsomszószt.
- Kapcsold alacsony fokozatra a tűzhelyet és forrald fel a chilis babot, majd kóstold meg, és ha kell, korrigáld a fűszerekkel.
- Tegyél rá egy fedőt és olykor megkeverve főzd 60-70 percen keresztül, hogy kellően besűrűsödjön.
Chilis bab chili nélkül
Ha nem szereted a csípős ételeket, kiválthatod a chilit más fűszerekkel is. Ehhez a darált húsos, babos ételhez szuperül passzolnak az alábbiak, kiváltva a csípős paprikát:
- 1 kiskanál őrölt kömény
- 1 kiskanál csemege paprika
- 1 kiskanál szárított bazsalikom
- 1/2 kiskanál fokhagyma-granulátum
- 1/4 kiskanál szárított oregánó
- ínyencek pedig a végén tesznek hozzá egy csipet fahéjat is.