Egy fárasztó nap után igazán jól esik egy laktató és egészséges vacsora, amit nem kell órákon át készíteni és akár a tévé elé kuporodva is meg lehet enni. Na, pontosan ilyen a most következő egytálétel, amiben benne van minden földi jó, és az ázsiai konyha melengető ízeit hozza el nekünk. Ha azt hisszük, hogy a csirke-rizs-zöldség kombóból már semmi újat nem lehet kihozni, akkor ezt a fogást nekünk találták ki, ugyanis a klasszikus alapanyagokhoz ad egy extra csavart az ázsiai fűszerezés és elkészítési mód, így a végén egy ínycsiklandó újdonságot kapunk.
A szójaszósz, a szezámmag, a balzsamecet és a chili, a roppanós zöldségek, az aranybarna csirkecsíkok és a laktató rizs ízei teljesen összeérnek, mire a serpenyőben közösen mind jól átpirulnak. Fél óra alatt elkészül ez a színes fogás, és a tálalással se nagyon kell a végén bíbelődnünk, elég egy tálba kanalaznunk és már élvezhetjük is.
Ázsiai pirított csirke zöldségekkel
Hozzávalók
- 40 dkg csirkemell
- 15 dkg rizs
- 30 dkg brokkoli
- 20 dkg gomba
- 2 db répa
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 3 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 chilipaprika
- 2 marék földimogyoró
- 1 evőkanál barna cukor
- 5 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál balzsamecet
- olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés
- A rizst egy lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje. Sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk.
- A csirkemellet apró kockákra vágjuk. Felhevítjük a wokot, vagy ha nincs, egy nagyobb serpenyő is megteszi, és teszünk bele egy evőkanál olívaolajat, amin a csirkét pár perc alatt aranybarnára pirítjuk. Kiöntjük egy tányérra és félretesszük.
- A brokkolit rózsáira szedjük, a forró wok aljába egy újabb kanál olívaolajat öntünk, majd rádobjuk brokkolirózsákat és a zúzott fokhagymát. Amíg pirulnak, felszeleteljük a kaliforniai paprikát és azt is hozzáadjuk, majd a gombát, a chilipaprikát és az újhagymák fehér részét is felszeleteljük (a zöldre később lesz szükség) és szintén a wokba dobjuk. A sorrend fontos, mert a brokkolinak kell a legtöbb idő, a gombának a legkevesebb, hogy megpuhuljon. Egy csipet sóval és frissen őrült borssal fűszerezzük, és 3-4 percig pirítjuk a zöldségeket a forró wokban. (A sóból tényleg kevés kell, mert a szójaszószban lesz elég.)
- A szójaszószt, a balzsamecetet, a barna cukrot összekeverjük és ráöntjük a zöldségekre, majd hozzájuk adjuk a csirkét és a leszűrt rizst is. Felöntjük az egészet egy deciliter vízzel és fedő alatt 3 percig pároljuk az egészet, hogy összeérjenek az ízek. Levesszük a fedőt és újabb 3 percig pirítjuk a zöldséges, rizses, csirkés fogást.
- Ezalatt a földimogyorót egy késsel durvára aprítjuk, majd egy serpenyőben egy perc alatt megpirítjuk. Az újhagyma zöld részét felkarikázzuk és a pirított mogyoróval együtt az elkészült ételhez keverjük. Ha szeretnénk, tegyünk félre belőlük és tálaláskor szórjunk a fogás tetejére is egy keveset.