nlc.hu
Gasztro
A Stand lett ismét az év magyar étterme

A Stand lett ismét az év magyar étterme

Az ország legjobb éttermei versenyeztek.

Ismét a Széll Tamás és Szulló Szabina által vezetett Stand fine dining étterem kapta a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat a hétfőn Budapesten megrendezett gálán. Az ország legjobb éttermei közé 2019-es teljesítményével a Stand után sorrendben az Onyx, a Babel, a SALT Budapest, a Borkonyha, a Costes, a Pasztell, a Costes Downtown, a St. Andrea Restaurant, a Textúra, a Stand25 és az Arany Kaviár került.

A Szulló Szabina, Széll Tamás, Csahók Ibolya és Hamvas Zoltán négyese által fémjelzett Stand étterem bizonyítja, hogy a magasra pozicionált fine dining éttermeknek is van létjogosultságuk a magyar vendégek körében. A hangsúlyosan magyar alapanyagokra épülő menüsorban megtalálható a gulyásleves, a somlói, a kecsege vagy a szarvasborjú. Az étterem az első perctől fogva hozza a nemzetközi értelemben vett topéttermek színvonalát” – indokolták döntésüket a szervezők. 2020-ban másodjára nyerték el az év étterme díjat.

Széll Tamás séf (MTI Fotó: Kovács Tamás)

A hétfői gálán különdíjakat is kiosztottak: az év séfje a két Michelin-csillagos Onyx konyháját vezető Mészáros Ádám, az év cukrászdája – sorozatban harmadik éve – a Mihályi Patisserie. Az év ifjú séftehetségének Mede Ádámot, a Laurel Budapest séfjét választották kapta, az év ígéretes étterme díjat a Pasztell étterem vehette át. Az év innovatív konyhája díj a SALT Budapest étteremé, az év éttermi szervíze díj pedig az idén 30 éves fennállását ünneplő Arany Kaviár étteremé.

A Dining Guide Életmű Díját a Déryné Bisztró főpincére, Pergel József vehette át.

Zöld és szerethető éttermek

Idén először fenntarthatósági díjat is átadtak: a Dining Guide első „zöld” elismerését az őriszentpéteri Pajta Étterem kapta, ahol egész évben nagy hangsúlyt fektetnek a környék elfeledett alapanyagainak használatára, és megvalósítsák a valódi farm-to-table koncepciót. Szintén idei újítás, hogy átadták az év szerethető étterme díjat, melyet a Két Szerecsen Bisztró nyert el. Új díj az év vidéki étermének járó elismerés is, melyet az Anyukám Mondta kapott meg.

Dudás Szabolcs séf, tulajdonos dolgozik az encsi Anyukám Mondta étterem konyháján 2013. április 17-én (MTI Fotó: Beliczay László)

Az év alternatív vendéglátóhelye díjat a Freyja – the croissant story kapta. A Dining Guide az alternatív vendéglátóhely kifejezést a street food elnevezés helyett használja, hiszen a legtöbb esetben az éttermekben fogyaszthatók ezek az ételek.

A Dining Guide-ot idén is külföldi szaktekintély segítette a végső döntéshozatalban. Az egész éven át tartó tesztelés során a nemzetközi szakmai zsűrit idén Fausto Arrighi képviselte, aki 36 évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nál, és már négy éve segíti szakmai tanácsadóként a Dining Guide munkáját.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top