Ismét a Széll Tamás és Szulló Szabina által vezetett Stand fine dining étterem kapta a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat a hétfőn Budapesten megrendezett gálán. Az ország legjobb éttermei közé 2019-es teljesítményével a Stand után sorrendben az Onyx, a Babel, a SALT Budapest, a Borkonyha, a Costes, a Pasztell, a Costes Downtown, a St. Andrea Restaurant, a Textúra, a Stand25 és az Arany Kaviár került.
„A Szulló Szabina, Széll Tamás, Csahók Ibolya és Hamvas Zoltán négyese által fémjelzett Stand étterem bizonyítja, hogy a magasra pozicionált fine dining éttermeknek is van létjogosultságuk a magyar vendégek körében. A hangsúlyosan magyar alapanyagokra épülő menüsorban megtalálható a gulyásleves, a somlói, a kecsege vagy a szarvasborjú. Az étterem az első perctől fogva hozza a nemzetközi értelemben vett topéttermek színvonalát” – indokolták döntésüket a szervezők. 2020-ban másodjára nyerték el az év étterme díjat.
A hétfői gálán különdíjakat is kiosztottak: az év séfje a két Michelin-csillagos Onyx konyháját vezető Mészáros Ádám, az év cukrászdája – sorozatban harmadik éve – a Mihályi Patisserie. Az év ifjú séftehetségének Mede Ádámot, a Laurel Budapest séfjét választották kapta, az év ígéretes étterme díjat a Pasztell étterem vehette át. Az év innovatív konyhája díj a SALT Budapest étteremé, az év éttermi szervíze díj pedig az idén 30 éves fennállását ünneplő Arany Kaviár étteremé.
A Dining Guide Életmű Díját a Déryné Bisztró főpincére, Pergel József vehette át.
Zöld és szerethető éttermek
Idén először fenntarthatósági díjat is átadtak: a Dining Guide első „zöld” elismerését az őriszentpéteri Pajta Étterem kapta, ahol egész évben nagy hangsúlyt fektetnek a környék elfeledett alapanyagainak használatára, és megvalósítsák a valódi farm-to-table koncepciót. Szintén idei újítás, hogy átadták az év szerethető étterme díjat, melyet a Két Szerecsen Bisztró nyert el. Új díj az év vidéki étermének járó elismerés is, melyet az Anyukám Mondta kapott meg.
Az év alternatív vendéglátóhelye díjat a Freyja – the croissant story kapta. A Dining Guide az alternatív vendéglátóhely kifejezést a street food elnevezés helyett használja, hiszen a legtöbb esetben az éttermekben fogyaszthatók ezek az ételek.
A Dining Guide-ot idén is külföldi szaktekintély segítette a végső döntéshozatalban. Az egész éven át tartó tesztelés során a nemzetközi szakmai zsűrit idén Fausto Arrighi képviselte, aki 36 évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nál, és már négy éve segíti szakmai tanácsadóként a Dining Guide munkáját.
(MTI)