Gasztro

Problémás sajtkészítményekre bukkant a Nébih

Az élelmiszerbiztonsági hivatal sajtkészíteményeket vizsgált. A termékek jelölésével voltak gondok.

31 kenhető sajtkészítményt vizsgált meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), nézték laboratóriumban és ellenőrizték a termékek jelölését is. Nem volt alaptalan a vizsgálat, 20 esetben ugyanis hatósági eljárás indult.

31 terméket vizsgáltak (Fotó: Nébih)

A 17 hazai, 14 külföldi gyártású sajtkészítmény esetében megnézték a a zsír-, szárazanyag- és a sótartalmat is. A zsírfokozati besorolásnak egy kivételével minden vizsgált termék megfelelt. Az érintett gyártó figyelmeztetésben részesült, és a hiba javítására kötelezte a hatóság.

A laboratóriumban mért szárazanyag-tartalom négy esetben tért el az előírásoktól, hétnél pedig a sótartalom nem a jogszabályokban előírtaknak megfelelően szerepelt a csomagoláson. Az érintett vállalkozásokat figyelmeztették.

Egy sajtkészítmény csomagolásán nem jelölték tartósítószer jelenlétét, a szorbinsav – jóval a megengedett határérték alatt, de – mégis kimutatható volt benne. A Nébih a helytelen jelölés miatt hatósági intézkedés mellett kötelezte a felelős vállalkozót a hiba javítására.

Öt termék esetében nem volt megfelelő a megnevezés, mert olyan összetevőket tartalmazott, amely a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó jogszabályainak nem feleltek meg. A hivatal büntetés kiszabása mellett kötelezte az előállítókat a hiba javítására.

A súlyosabb jelölési hibák miatt bírságot szabtak ki a hivatal felügyelői, több mint 1,5 millió forint értékben. A hibák javítására az érintetteknek intézkedési tervet kellett benyújtaniuk a Nébih-hez.

Csinálj házi krémsajtot!

Ezt a krémsajtot is próbáld ki!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top