A listáiról is ismert neves gasztromagazin idén is több szempont szerint értékelte a magyar éttermeket. Köztük elkészült a friss, tematikus válogatásban a legjobb vidéki éttermek rangsora. Mutatjuk mi is a Hellovidék alapján:
1. Anyukám mondta (Encs)
A borsodi kisváros étterme most is a toplista első helyén végzett, nemcsak ebben a kategóriában, hanem a legjobb családi éttermek közt is győzelmet aratott. Amit itt érdemes enni/inni a Dining Guide szerint: rántott hús, malacfül, házilag savanyított zöldségek és saját készítésű szörpök.
2. Platán (Tata)
Az étterem idén is tartja dobogós helyét, ahol a vendégek a tatai tó partján, festői környezetben kóstolhatnak például olyan különlegességeket mint a Wagyu-steak vagy a Szent Jakab-kagyló, miközben első osztályú rántott mangalica és kacsacomb is szerepel az étlapon. A gasztromagazin szerint a desszerteket is érdemes kipróbálni.
3. Kistücsök (Balatonszemes)
A balatoni étteremnek szintén bérelt helye van a listán, amit a gasztroforradalom kirobbanása óta a legrégibb és leghíresebb étteremnek tartanak a Dining Guide munkatársai, akik a hely kortárs magyar konyha jellegét emelik ki. A Kistücsök ráadásul kiválóan bemutatja a térség gasztronómiai értékeit és folyamatosan foglalkoztatja a környékbeli termelőket.
4. Sauska 48 (Villány)
Egy helyet ugrott előre 2019 óta Villány fine dining központja, ahol az étlap alapvetően a szezont követi, szintén a helyi erőkre épít, miközben a Sauska borászat tokaji és villányi borai kísérik az ételeket.
5. Pajta (Őriszentpéter)
Az Őrség jellegzetes alapanyagait mind felvonultatja a Pajta étlapja, beleértve a tökmagolajat, a tökféléket, a hajdinát, a homoktövist és a vadhúsokat, de olyan ritkábban elkészített halféléket is kínálnak a vendégeknek, mint a csuka vagy a busa.
6. Bistro Sparhelt (Balatonfüred)
A tavaly is a 6. helyre sorolt bisztrót évek óta az Észak-Balaton legjobbjaként tartja számon az étteremkalauz, többek között modern felfogású magyar ételei és saját biokertészete miatt.
7. Macok Bisztró (Eger)
A Dining Guide az egri étteremnél a magyar konyhát, az ebédmenü és az esti hatfogásos degusztációs menü kedvező ár-érték arányát emelte ki.
8. Tannin Resto (Zalaegerszeg)
Az étteremkalauz szerint a Tannin nem csupán Zala, szinte az egész Dunántúl egyik legkiemelkedőbb gasztroélményével szolgál, főleg miután a hagyományos hozzávalók új értelmet nyernek a gourmet fogásokban a kerékrépától a csicsókáig, a lazacpisztrángtól a folyami rákon át a helyi vadhúsokig.
9. Lamareda (Győr)
A győri étterem eddig még nem szerepelt a listán, annak ellenére, hogy régóta a város lakóinak egyik megbízható, régi kedvence. Amit itt érdemes fogyasztani például: gulyás, pirítós csicsókával, paprikás szürkeharcsa, vajban borjú bécsi.
10. Ikon (Debrecen)
A magazin munkatársai itt ugyanúgy ajánlják a ramen levest, mint a gourmet hamburgert vagy az egész estés nyolcfogásos kóstoló menüsort.