Aktuális

Megnyitott az étterem, ahonnan étel helyett segítséget rendelhetnek az áldozatok

Egy egyedülálló magyar kezdeményezés, a Incognito étterem lehetőséget ad a bántalmazott nőknek, hogy az agresszor elől biztonságosan el tudjanak menekülni az otthonukból.

Az áldozatsegítő étterem valójában a Wolt ételszállító cég Valentin-naptól nőnapig futó titkos kampánya, amely során bántalmazott nők ételrendelésnek álcázva tudnak észrevétlenül segítséget kérni az interneten, közvetlenül az otthonukból.

A rejtett étterem látszólag finom ételeket kínál, de ez csak álca, hogy az érintettek a bántalmazójuk előtt titokban tudják tartani a segélykérést. A kezdeményezésben a Wolt partnere az Ökumenikus Segélyszervezet és az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT). Valójában hozzájuk futnak be az Inkognitó étteremből érkező segítségrendelések.

A Wolt applikációjában az étterem oldalán a kínálatban öt darab „abuzált” étel is elérhető, amely a cég közösségi oldalain és hírleveleiben egyedül nőkre targetálva jelenik meg, vagyis elsősorban ők láthatják ezeket a hirdetéseket. Mindez főleg azt szolgálja, hogy az érintettek felismerjék az erőszak jeleit, és bátorságot merítsenek a segítségkéréshez.

Az ételek nevei:

  • Kétszínű burger
  • Szájtépő torta
  • Kötözött tonhal steak
  • Fullasztó kínai tészta
  • Nyers erőszak pizza

Az ételek különböző fokozatú bántalmazási helyzetet jelentenek. Az enyhébbek egy online tanácsadóhoz irányítanak, a súlyosabb helyzetet jelölőknél viszont azonnali segélyhívást indítanak.

Ha valaki további információra vágyik, a cég azt javasolja, hogy írjon levelet a Wolt ügyfélszolgálatára, amit legkönnyebben, regisztráció nélkül a Wolt Facebook-ldalának küldött üzenetből lehet elérni – tudtuk meg a Wolt közleményéből. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top