Ez tényleg egy kutyulós és nagyon egyszerű kenyérrecept, amit bárki elkészíthet otthon, ha esetleg a boltban nem kapna már kenyeret.
Nem kell dagasztani, csak fakanállal vagy villával összekeverni, egy éjszakára – 10-12 órára – kint felejteni a konyhapulton, aztán formázzuk, csavarjuk, és már mehet is a sütőbe.
Ez tulajdonképpen a svájciak gyökérkenyere, egy lyukacsos, nagyon ízletes, leginkább a ciabattához hasonló kenyérféle. Az éjszakai kelesztésnek köszönhetően hasonlóan működik, mintha kovászt készítenénk a kenyérhez, de itt tulajdonképpen a kenyértészta maga a kovász.
Hozzávalók
(2,5 deciliteres bögrével)
- 5 bögre fehér finomliszt
- 4 dkg friss élesztő vagy 9 gramm szárított élesztő (egy 7 grammos csomag + hozzá egy teáskanálnyi)
- 2 bögre víz (5 dl)
- 3 evőkanál étolaj
- 2 csapott teáskanál só
A bögrés-kutyulós kenyér elkészítését elolvashatod a Rupáner-konyha blogon.