A socca egy hagyományos, nizzai lapos kenyér, és mint a hagyományos ételeket általában, mindenütt másképp készítik. Nagyjából minden dél-franciaországi családnak van rá egy saját receptje, de a hozzávalók mindig ugyanazok maradnak: csicseriborsóliszt, olívaolaj, víz és só. Íme, az egyik legegyszerűbb elkészítési módja:
Amire szükséged lesz (4-6 adaghoz):
- 1 csésze csicseriborsó liszt
- 1 csésze víz
- másfél ek. olívaolaj
- fél tk. só
Így készítsd el:
- Keverd össze a lisztet, a vizet, az olajat és a sót. 30 percet hagyd kelni fedő alatt.
- Melegítsd elő a sütőt 230 fokra, és 5 perccel azelőtt, hogy a tészta elkészülne, tegyél a sütőbe egy tűzálló serpenyőt, forrósodni.
- Önts egy kis olívaolajat a serpenyőbe, majd a közepétől indulva öntsd bele a tésztát. 5-8 percre tedd vissza a forró sütőbe, amíg elkezd barnulni a teteje és a széle.
- Óvatosan helyezd át a kész kenyeret egy vágódeszkára, és szeleteld fel, akár a pizzát. Szórd meg borssal, tengeri sóval, oregánóval vagy kakukkfűvel, és locsolj rá még egy kis olívaolajat! Jó étvágyat hozzá!