Gasztro

Orgonaszörp: anyák napi csokor fogyasztásra készen

Lila orgonából készítve gyönyörű, rózsaszín szörpöt kapunk. Pár perc munka, tökéletes végeredmény.

Húzzál maszkot, Péter, menjél át a Farkasékhoz és kérjél tőlük orgonát, most azonnal! – kértem meg szépen a férjemet Whistler mamájának a stílusában, aztán kacagtunk csilingelve. Péter persze nem húzott maszkot és nem ment át, de  amíg én viszont igen, kipakolta a bevásárlást. Farkasék, a szembeszomszédok, jó fejek, adtak is orgonavirágot a kertjükből.

 

Orgonaszörp

Az orgonaszörp nemcsak finom, jól is néz ki (Fotó: Getty Images)

Orgonából speciel még sosem főztem szörpöt, ami teljességgel érthetetlen, mert nagyjából minden más növényből már igen, ami nem mérgező. Gyakran forgatom ezért az információért a Wikipédia megfelelő szócikkét, fő a biztonság, de az orgona egyáltalán nincs rajta a toxikus növények listáján, semelyik részével, megnyugodhatunk. Jó az ilyesmit tisztázni, mielőtt megkóstolunk valamit.

Rózsaszín orgonaszörp

Egyébként nem is a remélt orgonaíz miatt, hanem a gyönyörű színéért szerettem bele az orgonaszörp-projektbe. Valamiért különösen vonzódom a színes fűszerszörpökhöz, lehet, hogy azért, mert teljességgel lehetetlen küldetésnek tartom elérni. Ha jobban belegondolunk, mindegyik ugyanolyan sápadt árnyalatú, a mentaszörp: vízszínű, a bodzaszörp: sárgás vízszínű, a fenyőrügyszörp: zöldes víz színű, egyedül a levendulaszörp képes enyhe rózsaszínt ölteni, de az is csak akkor, ha a helyes technológiával készítik. Ezzel szemben az orgonaszörp mindig rózsaszín lesz – feltéve persze, hogy nem fehér, hanem lila orgonával próbálkozunk.

Orgonavirág leszemezve
Megnézem
Összes kép (4)

Az elkészítése nagyon egyszerű: leszemezzük a virágokat, vigyázunk, hogy zöld ne kerüljön bele, mert attól keserű lesz. Lemérjük a térfogatát, ez nagyon fontos a recept szempontjából, adunk hozzá vizet, cukrot, savanyítjuk, felforraljuk és kész is a szörp.

Házi tesztelőink (a család) szerint leginkább az orgonamézre hasonlít a szörp íze, de hát ez nem akkora csoda: virág+cukor=méz. Ha kell, csavarj még bele citromlevet. Szép üvegbe töltve anyák napi ajándéknak is nagyon kedves, tekintve, hogy ez itt egy csokor orgona fogyasztásra készen.

Orgonaszörp

Hozzávalók

  • x dl lila orgonavirág
  • ugyanannyi dl cukor
  • ugyanannyi dl víz
  • és annyi citromsav, hogy jó íze legyen. 3 dl orgonához nagyjából 1 mokkáskanál citromsav ad jó eredményt, de tessék kóstolgatni!

Elkészítés

  1. Az orgonavirágot leszemezzük a szárról. Nem egy nagy munka, főleg, ha nem hektószám szeretnénk szörpöt készíteni, hanem mondjuk egy üveggel.
  2. Lemérjük, majd egy fazékba tesszük. Hozzáöntünk ugyanannyi deciliter cukrot, és szintén ugyanannyi vizet. Elkezdjük főzni, hozzáadjuk a citromsavat is, majd csodálkozunk, hogy milyen szépen kioldja az orgona színét.
  3. Felforraljuk, közben a virágok összeesnek. Ekkor üvegbe szűrjük. Ha tartósítani a szeretnénk, akkor a lezárt üveget állítsuk óvatosan fejre egy pár percre, csomagoljuk újságpapírba és tegyük be az ágyneműk közé, dunsztba. Amikor kihűlt, mehet a kamrapolcra.

Ha meg szeretnénk inni, akkor értelemszerűen nem kell kidunsztolni, viszont érdemes hűtőben tárolni és egy-két héten belül elfogyasztani, mert bár a cukor, a citromsav és a forralás is tartósít valamennyire, csodát ne várjunk.

További fűszer- és virágszörp receptek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top