A spárgaszezont minden tavasszal nagyon várjuk. Nem mintha olyan sok spárgát ennénk, egyrészt, mert drága, másrészt mert rövid a szezon, harmadrészt meg azért, mert annyira még nem került be a gasztrokultúránkba, hogy olyan sok spárgából készülő ételt ismernénk.
Úgyhogy, azzal az évi egy spárgás étellel biztosra megyünk: kell egy tuti recept. Nekünk rögtön három is van. A baconbe csomagolt spárgasípokat már unjuk, a sült spárga saláta jó nyom, csak nehogy férfiakat vagy gyerekeket kelljen megetetni vele, mert akkor viszont borítékolható a kudarc, a spárgakrémleves viszont finom, lágy és selymes, mint egy ölelés. Az kell nekünk!
Én a magam részéről spárkakrémleveshez a fehér spárgát javasolnám. Habár a zöld és a fehér spárga ugyanaz a növény, a termelés technológiája viszont nemcsak a színen, hanem az ízen és az állagon is csavar egy nagyot. A zöld spárga a fényen nő, a fehérre pedig ráhúzzák a homokot (úgynevezett bakhátakat), így a fénytől elzárva fehér és lédús, csíra ízű marad. A zöld is finom, de nem levesnek, cserében viszont nem kell meghámozni, a fehéret viszont igen. Rossz hír ez a fehér spárga barátainak, de ha ez megvigasztal, én veletek vagyok, mert én is a fehéret szeretem jobban.
Spárgát úgy kell hámozni, hogy először is levágjuk a végéről a fás részt. Törhetjük is, lényeg, hogy a nem zsenge részt távolítsuk el róla. Ha törjük, akkor könnyű dolgunk van, mert ahol elroppan, ott már biztos, hogy nem fás. Ha vágjuk, akkor kis kést használjuk és szintén érezni fogjuk, hogy hol érdemes elvágni. Ezután egy zöldséghámozóval hosszában körbe hámozzuk a sípokat. A csúcsokat természetesen nem kell. Amikor kész, elcsodálkozunk, hogy nézd már, 900 forintot adtunk fél kiló spárgáért, aminek majdnem a harmadát ki is dobjuk. Nem baj, szegények vagyunk, de jól élünk.
Mostantól viszont nem lesz veszteség, csak a finom spárgakrémleves.
Fehérboros spárgakrémleves
Hozzávalók
- fél kg spárga megpucolva, 3 centiméteres darabokra vágva
- másfél liter víz
- fél tk. cukor
- só
- 4+2 dkg vaj
- 3 dkg liszt
- 1 ek. fehérbor
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejszín
Elkészítés
- Feltesszük főni a spárgadarabokat a cukros-sós vízben és lassú tűzön, lefedve negyedórán át főzzük. Néhány spárgadarabot kiveszünk belőle és félretesszük, ez lesz majd a levesbetét.
- 4 deka vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Öntünk hozzá egy decilitert a spárga főzőlevéből, jól elkeverjük, visszatöltjük a levesbe. Belekeverjük a bort, sózzuk, borsozzuk, rotyogtatjuk.
- A tejszínt kikeverjük a tojássárgájával, szedünk bele egy kicsit a forró levesből, majd azt is beleöntjük a fazékba, belekeverjük a 2 deka hideg vajat is, megvárjuk, míg egyet rottyan, elzárjuk.
- Belenyomjuk a botmixert és pépesítjük, majd beletesszük a megmentett spárgadarabokat. Kész a spárgakrémleves, tálalhatunk.
Spárgakrémleves II.
Hozzávalók
- Egy darab karajcsont (vagy más sertéscsont)
- 2 l víz
- fél kg fehér spárga tisztítva, darabolva
- 3 dkg vaj
- 3 dkg liszt
- 1 csipet cukor
- fél tk. só
Elkészítés
- A karajcsontot feltesszük főni sós vízben. Nem teszünk bele sem fűszert, sem zöldséget, csak a csontot. Nagyjából egy óra múlva kivesszük a csontot és beletesszük a csontlébe a spárgát, főzzük.
- A vajból és a lisztből készítünk egy világos rántást, hideg vízzel felengedjük, beleöntjük a levesbe. Adunk hozzá kicsi cukrot, ami kiemeli az ízeket. Megkóstoljuk, ha kell, utánsózzuk. Kész is a spárgakrémleves.
Francia spárgakrémleves
Hozzávalók
- 1 kg spárga tisztítva, darabolva
- fél szál póréhagyma
- fél liter zöldség vagy csirke alaplé
- fél liter víz
- 4 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- só, fehérbors
Elkészítés
- A pórét feldaraboljuk és a vajon elkezdjük dinsztelni, de csak nagyon lassú tűzön. Az a cél, hogy megpuhuljon. Közben megtisztítjuk és felvágjuk a spárgát, de egy marékkal elmentünk belőle levesbetétnek.
- Amikor megpuhult a hagyma, hozzákeverjük a spárgát. Lefedjük, pár percig pároljuk. Utána felöntjük az alaplével és szintén lefedve pároljuk 20 percig.
- Most belenyomjuk a botmixert és pépesítjük. Hozzátöltjük a vizet, felforraljuk, beleöntjük a tejszínt is. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
Kész is a leves, tálaláskor tegyünk bele néhány darab nyers spárgadarabot, izgalmas hatást fog kelteni a lágy krémlevesben a friss, roppanós spárga.