Gasztro

Köszönjünk el stílusosan a tavasztól: rebarbarás spárgasaláta

Annak ellenére, hogy májusban a tavaszi időjárás nem igazán volt jó fej a mérhetetlen mennyiségű esővel, mi azért ne adjuk alább, és készítsünk egy isteni, friss, üde rebarbarás spárgasalátát a tavasz emblematikus zöldségeivel.

Az elmúlt években lassan hozzászoktunk olyan újrafelfedezett alapanyagokhoz, mint a rebarbara és a spárga. A nevük már cseppet sem hangzik idegenül, de azért még félve nyúlunk utánuk a zöldséges standon. Ez leginkább a rebarbarára igaz, hiszen elsőre nem tűnik egy könnyen kezelhető alapanyagnak, ráadásul meglehetősen savanyú is. Akkor hát érdemes vele bajlódni? A válaszunk: igen! Itt is van mindjárt egy fantasztikus saláta.

Rebarbara-kisokos

A rebarbara zöldség, habár legtöbb esetben gyümölcsökkel, süteményekkel párosítjuk a receptekben. Ez leginkább savanyúsága miatt van, hiszen cukrozottan nagyon kellemes ízt tud hozni. Már több ezer éve létező zöldség, mégis csak a 18. századot követően kezdték el a konyhában használni. Rostokban, ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, szelén, vas), vitaminokban (A, B és C) gazdag. 

Általában levelének szárát szokták használni, de vannak tájegységek, ahol a zöld levél is felkerül az étlapra. Készülhet belőle lekvár, kompót, szörp vagy ilyen ínycsiklandó saláta,esetleg húsok mellé köret, mint az alábbi egyszerűen elkészíthető.

Rebarbarás spárga

Hozzávalók:

  • 400 g spárga
  • 200 g rebarbara
  • 3 ek. olívaolaj
  • citromlé
  • reszelt citromhéj
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A spárgát tisztítsuk meg, törjük le a fás részeit, a spárgasípokat pedig vágjuk le és tegyük félre. A spárga többi részét tegyük fel főni bő, sós vízben.
  2. A rebarbara levelének a szárát mossuk meg. és vágjuk fel három részre, majd tegyük fel főni ezt is 10-15 percre. 
  3. Ha megfőtt, daraboljuk fel, közben pedig készítsük el az öntetet a citromlé, só, bors és olívaolaj keverékéből. 
  4. Forgassuk meg benne a megfőtt zöldségeket, és reszelt citromhéjjal tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top