Gasztro

XXL, Megapack, nagy kiszerelés… A bevásárlás és a főzés is kalandos, ha szingli az ember

Az üzletek tele vannak akciós, de nagykiszerelésű élelmiszerekkel. Ezekkel egy családot napokig lehet etetni, de mit kezdjen velük egy egyedülálló, aki szeret főzni, és nem akarja napokig a hétfőn megfőzött ételt enni? Problémák, trükkök és tanácsok!

XXL, Megapack, nagykiszerelés… Néhány szó, amivel egy egyedülállót ki lehet kergetni a világból, ha bevásárolni megy. Nem arról van szó, hogy ne örülnék az akciós, hat hónapra felhalmozható mosópornak, toalettpapírnak, vagy mosogatónak. Hanem arról, hogy a romlandó ételekből mindig azok az akciósak, amivel egy hadsereget is meg lehetne etetni, és ami rendre rárohad a szinglire.

Leves, a mumus

Levesből például nem lehet kis adagot készíteni, nálam egy adag zöldségleves, minimum 3-4 nap, mire elfogy, addigra viszont úgy megunom, hogy hónapokig rá sem bírok nézni. Ételt senki nem szeret kidobni, és nem is szabad, ahogyan az sem járja, ha napokig rohad a hűtőben valami. De arra még nem jöttem rá, hogyan tudom újrahasznosítani a leveseket. Mert az ételek újra felhasználást meg kell tanulnia az embernek, ha egyedülálló. Ugyanis a piacok kivételével, nem nagyon lehet 2-3 darabos kiszerelésben csirkecombokat venni, amit frissen megsüt az ember, aztán másnap már új menüt tervezhet. Így fel kell vásárolni a megapack 1.4 kilós kiszerelést, ami gazdaságos ugyan, de egy osztálynak elég csirkepörköt elkészülhet belőle. Bár imádom a csirkepaprikást, de 2-3 nap után megpróbálom a maradékot újra felhasználni. Készült már belőle hortobágyi palacsinta, ahogyan tépett csirkés tortilla is. A sült húsokat salátákba, lepénybe, pizzára szinte mindig felhasználhatjuk. De mi a helyzet a zöldségekkel?

Rakott csodák és húsbavágó kérdések

Nagyon szeretnék enni egy finom rakott kelkáposztát, vagy néhány rózsa rántott karfiolt, de mindkettő zöldségből csak akkora méretben kapni, amit ismét csak napokig eszik az ember. Olykor megoldás, hogy egy nagy fej káposztát elfelezek anyukámmal, feltéve, ha akkor éppen ő is kívánja, és fel tudja használni valamire.  Arra csak néhány hete jöttem rá, hogy a rakott dolgokat az egyedülállók hatalmas jénai helyett, megcsinálhatják egyszemélyes, 10-12 centi átmérőjű sütőformákban is. Ez remek például, ha az ember rakott krumplit kíván, de nem akar 10 adagot sütni, csak 2-3 étkezésre valót. De egy rakott kelkáposzta esetében, a káposztát akkor is meg kell venni egészben.

Rakott krumpli kis adag

Nálam így készül a rakott krumpli, ami 1-2 étkezésre pont elég. 2 db tojás, 1 nagyobb burgonya, sajt és 1 doboz tejföl kerül bele.

Darált húsból szerencsére már lehet venni 400 grammos kiszerelést, de ez is sok, ha az ember magának akar összedobni vacsorára egy tányér bolognait. Ennyi húsból legalább 5 adagot lehet elkészíteni, de a bolognai szószt is fel lehet használni, mondjuk házi pizzára. Ám a tény attól tény marad: paradicsomos ragut eszünk napokig.

Zöldségek és nasik

Mindig olcsóbb nagy kiszerelésben megvenni a paprikát, paradicsomot is. De én mire a 10 darabos lecsópaprika „végére” érek, már olyan puha a zöldség, hogy valóban csak lecsóba jó, és nem szendvics mellé. Vagy marad a drágább, darabáron vásárolható zöldség. 2-3 darab banánnál többet pedig teljesen felesleges levenni a polcról, mert mire a negyedikhez érne az ember, már megbarnul.  Mivel az itthoni üzletek polcairól eltűntek a kis kiszerelésben kapható nasik, sőt egyre nagyobb zacskóban ontják az emberekre az XXL sós rágcsákat, így ezekről már rég lemondtam. Egy 30 grammos nasit még megvesz az ember bűntudat nélkül, de nagyobbra semmi szükség otthon.

Úgy tartják persze, hogy mindenre megoldás a fagyasztó, szóval aki egyedülálló, az nyugodt szívvel vegyen több sonkát, sajtot, meg húst, aztán „dobja” a fagyasztóba. De egyrészt ragaszkodom a friss élelmiszerekhez, másrészt alig működő, kicsi fagyasztóm van, amibe a jégkockán kívül mást nem lehet tenni.

Gasztro Olga tanácsai egyedülállóknak főzéshez és bevásárláshoz:

Ha jól érzékelem, itt két probléma van, az egyik a pénzügyi kérdés, a másik pedig, hogy ráununk a saját ételünkre. Kezeljük is külön őket.

A pénzügyek eléggé egzakt dolgok, egyszerűen számoljuk ki, hogy hogy járunk jobban! Ha előre látjuk, hogy mire a gigapack végére érnénk, ránk fog rohadni, ne vegyük meg. Ebben persze egyáltalán nincsenek a segítségünkre a szupermarketek, ezért most, hogy elvonult a járvány, érdemes felkutatni olyan beszerzési forrásokat, ahol mindenből annyit vásárolhatunk, amennyire szükségünk van. Piac, hentes, zöldséges, és a többi. Ennek megvan az az előnye is, hogy ha nem előre csomagolt dolgokat veszünk, sokkal kevesebb szemetet is termelünk, csak vinni kell magunkkal dobozokat, kosarat meg cekkereket. A szombat délelőtti piacozás jó program, rá lehet szokni és tapasztalatom szerint semmivel sem zsúfoltabb, mint az élelmiszerdiszkont munkaidő után.

Ráadásul a piacon készséggel kettévágják a kelkáposztát és a zellert, kérhetünk akár két szelet karajt is, megszagolhatjuk a paradicsomot, mert nincs becsomagolva és megkóstolhatjuk az epret, hogy tényleg finom-e.

És ha már itt tartunk, meg is ragadnám az alkalmat, hogy megdicsérjem azokat, akik egyedül élnek, mégsem zacskós ramen levesen meg összenyomós melegszendvicsen élnek, hanem rendes ételt főznek maguknak. Elismerésem, tényleg.

A bevásárlás és a főzés kalandos egy szinglinek

Érdemes felkutatni olyan beszerzési forrásokat, ahol mindenből annyit vásárolhatunk, amennyire szükségünk van (fotó: getty images)

Hogyan használjuk a fagyasztót?

A mélyhűtő valóban nagy segítség, hosszú távon biztosan érdemes szert tenni értékelhető méretű hűtőkapacitásra, hiszen minden ételt elnyel és megment. Annál kellemesebb érzés meg kevés van, mint mikor kicsúszunk az időből, nincs otthon kaja, a hűtőből viszont hopp, elővarázsolunk egy adag töltött káposztát, mint nyulat a cilinderből. A fagyasztóban persze nemcsak a készételeket menthetjük át a jövőbe, de a fagyasztható gigapackok problémájára is megoldás. A legtöbb étel például aligha vesz fel fél liter passzírozott paradicsomot, de pár evőkanállal azért jól jön bele. Ilyenkor a maradékot lefagyaszthatjuk jégkockatartóban, amikor kifagyott, áttöltjük egy nejlonzacskóba, és innentől kezdve szuper kényelmesen használható paradicsom adagjaink vannak. Ugyanígy a megmaradt petrezselyemzöldet, húst, sárgarépát is lefagyaszthatjuk.

Sokból sokfélét!

De maradjunk a realitások talaján: ha nincs mélyhűtőnk és pillanatnyilag csak szupermarketben tudunk vásárolni, előre megszabott adagokat, még mindig diverzifikálhatjuk a főzésünket, magyarul: készítsünk egy alapanyagból többféle ételt. Egy 800 grammos kiszerelésű csicseribosó konzerv még egy négytagú családnak is feladja a leckét, ha csak hummuszt készítünk belőle, de ha a harmadából készítünk ma csicseriborsó pörköltet, holnap falafelt, holnapután meg hummuszt, akkor nem unjuk meg és nem is romlik ránk a maradék. Ahogy, például frankfurti levest sem kell egész kelkáposztából főzni: a másik feléből lehet például rakott kel.

A bevásárlás és a főzés kalandos egy szinglinek

Készítsünk egy alapanyagból többféle ételt (fotó: getty images)

Ha már a leveseknél tartunk, mindenképpen jelezni szeretném, hogy maradék leves nincs. A tiszta, sűrítés nélküli leveseket eltehetjük vagy felhasználhatjuk alaplének, vagy átlényegíthetjük rizottóvá, felönthetünk vele húsokat – millió új ételhez felhasználhatók. A krémleveseket pedig rendes étkezésen kívül is elfogyaszthatjuk bögréből, szívószállal, mondjuk munka vagy tévézés közben. Ki mondta, hogy csak az édes ital az üdítő?

A megmaradt leveszöldséget meg turmixoljuk le és készítsünk belőle hamis vadast, vagy keverjük össze natúr krémsajttal és kész a szendvicskrém. Csak előtte pöcköljük le róla a borsot meg a köménymagot.

Kalandos bevásárlások, érdekes történetek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top