Gasztro

Így ne dobj ki ételt: már a bevásárlólistával megalapozhatjuk a sikert

Mit tehetünk, ha nem szeretnénk gyakran bevásárolni, de mégis jó lenne, ha nem szenvednénk hiányt otthon semmiből? Nem elég csak előre tervezni, minden megvásárolt élelmiszert azonnal a megfelelő módszerrel el is kell csomagolni, vagy fel kell dolgozni ahhoz, hogy később semmit ne kelljen kidobni.

Az az egyébként logikusnak és biztonságosnak tűnő terv, hogy majd online rendeljük meg az összes az élelmiszert, elég sokaknak nem jött be, ugyanis vagy nem volt kiszállítási időpont, vagy már nem volt kapható, amit rendelni szerettek volna.
 
„Pár napja megérkezett egy hetekkel ezelőtti rendelésem, de a rendelt dolgok negyede hiányzott, így az utolsó pillanatban visszautalták a pénzt. Csakhogy nekem nem arra az ötezer forintra volt szükségem, hanem a megrendelt élelmiszerre” – írja Eszter abban a csoportban, ahol a házhoz szállító cégek a téma éppen.
 

Időt és pénzt is spórolhatunk.

A jó bevásárlólista a siker titka (Fotó: Pexels)

Akik hasonlóan jártak, hamar belátták, hogy az ajánlások ellenére néha muszáj lesz elhagyniuk az otthonaikat és bevásárolni. Úgy tűnik, a legbiztonságosabb módszer az, ha nagyon precíz bevásárlólistával kéthetente megyünk vásárolni.

Hogyan készítsünk bevásárlólistát?

  • Tervezzük meg előre két hétre, hogy mit fogunk enni. Nem kell túlzásba esni, elég kétnaponta főzni, és lehetőleg olyan ételt készítsünk, amit mindenki megeszik a családból.
  • Gondoljunk a reggelire és a vacsorára is.
  • Legyen otthon egy kis nassolni való, ne sok, nem az elhízás a cél, de most igazán megérdemlünk egy kis kényeztetést.
  • Ne felejtsük az olyan apróságokat, mint a kávé, sütőpapír, vagy sütőpor.
  • Ha valami elfogy otthon, vagy már csak kevés van belőle, azt is jegyezzük fel.
  • Végül az egész listát írjuk át olyan sorrendbe, ahogy az üzletben megtalálható lesz!

Fontos, hogy lehetőleg ne több helyre menjünk bevásárolni, hanem egyszerre és gyorsan intézzünk el mindent. Ez alól a kis helyi üzletek a kivételek, vagyis a zöldséges, a hentes, esetleg a tejbolt, és a pékség, ahova akkor is be tudunk ugrani, amikor épp nincs bent rajtunk kívül másik vásárló. Gondoljunk a kis üzletekre, hogy életben tudjanak maradni ebben a helyzetben.

Ha megtehetjük, akkor legyünk rugalmasak a bevásárlással kapcsolatban. Ha túl sokan vannak a parkolóban vagy az üzletben, próbáljuk meg másnap korábban, vagy később.

Vásároljunk be a szüleinknek, vagy más rászorulóknak is.

Mi legyen a sok étellel, amit hazaviszünk?

Amit csak lehetséges, tegyünk pár napra karanténba, vagyis a lakás egy olyan helyére, ahol nem nyúlunk hozzá 2-3 napig. Értelemszerűen ez a friss élelmiszerekre nem vonatkozik, azokat hűteni kell, de hűtés előtt amit csak lehet mossunk meg, majd mi is alaposan mossunk kezet.

A száraz élelmiszereket, mint a liszt, tészta, hüvelyesek és gabonák (bulgur, gersli és rizs) érdemes befőttesüvegekben tárolni a kamrában, abba ugyanis nehezen megy bele a moly, vagy ha már észrevétlenül benne is volt a boltban, akkor nehezen jön belőle ki, így nem teszi tönkre a többi ételt, ráadásul az üvegben tárolt élelmiszer jól is látható, szemben a mindenféle papír- vagy műanyag zacskóval.
Ugyanez vonatkozik a fűszerekre is, de ha nincs annyiféle apró üvegünk, mint amennyi fűszerünk, akkor is érdemes az összes fűszert egy nagy műanyag dobozba tenni, így azt könnyen leemelhetjük a polcról és átkutathatjuk, ha éppen csillagánizsra lenne szükségünk a különleges marharaguhoz.

A húst kétféleképpen is tárolhatjuk. Amiből nem tudjuk pontosan, hogy majd mit szeretnénk készíteni, azt nyersen érdemes levákuumozni. A legtöbb kisgyerekes család például biztosan vásárol csirkemellfilét „csak úgy” is, ez ugyanis az a húsfajta, amit a kicsik bármikor hajlandóak megenni. A vákuumcsomagolás az élelmiszert légmentessé teszi úgy, hogy a zacskóból a levegőt kiszívja, majd azokat hermetikusan lezárja. A levegővel érintkező élelmiszerek ugyanis hamar romlásnak indulhatnak. 

Ennek egyik fő oka pont a levegőben található oxigén, aminek eltávolításával az olyan mikroorganizmusok behatolása, mint például a baktériumé vagy a gombáé, megakadályozható. Fagyasztás előtt különben is érdemes minden húsfélét vákuumozni, ugyanis így lefagyasztásakor nem lép fel a víz megfagyása közben jelentkező kristályosodási folyamat, így az ételeken nem képződnek jégkristályok, amik roncsolnák a húst.  Felolvadás után szinte teljesen olyan lesz a hús, mint fagyasztás előtt. Vákuum-csomagolni egyébként nem csak a fagyasztóba szánt ételeket érdemes, de azt is, amit a hűtőben szeretnénk tárolni.

Amiről pontosan tudjuk, hogy mit készítünk majd belőle, azt pedig elő lehet pácolni, esetleg félig el is lehet készíteni. Ha szeretjük például a zöldséges húsragukat, akkor érdemes egyszerre több adagnyi húst felcsíkozni, majd zsiradékon sóval átpirítani, és így adagonként lefagyasztani. Ezzel is sok időt spórolunk meg magunknak előre.

A saláta hamar tönkremegy.

Van, amiből nem tudunk két hétre előre vásárolni (Fotó: Pexels.com)

A zöldségeknek legjobb helye a hűtőszekrény zöldségtároló rekesze, de két hétnyi zöldség nem fér bele, az nagyon valószínű. A gyökérzöldségeket ezért érdemes megpucolni, felkockázni, és vagy ugyanúgy levákuumozni nyersen ahogy a húst, vagy kevés olajjal megspriccelve, sütőpapírra terítve sütőben megsütni, és abból használni tovább. Az így elősütött répa, cékla, zeller sokkal intenzívebb, mélyebb ízt kap, ezért nagyon finom krémlevesek, raguk és saláták készíthetők belőle.

Salátánál és más, nagy víztartalmú zöldségeknél viszont gondolni kell arra, hogy egy héténél tovább csak nagy minőségromlással tarthatók el.

A gyümölcsökkel az a szerencsénk, hogy ha kezdene barnulni és fonnyadni, akkor még nagyon finom kompót vagy sütemény készíthető belőle, amit a többség kedvel, így csak arra kell nagyon figyelni, hogy a penészesedésig ne jusson el egyik gyümölcs se. Akinek van otthon fagylaltgépe, az már most beteheti a tálat a fagyasztóba, a lepépesített gyümölcsökből ugyanis remek sörbet készíthető a segítségével.

A zöldfűszereket legjobb több réteg kéztörlőpapírba csavarni, majd azzal együtt egy üveg dobozba tenni, és így rakni a hűtőbe. Ezzel a módszerrel még a koriander is kibír akár 10-12 napot is, pedig az a legkényesebb zöldfűszer mind közül.

A sajtoknak kicsit melegebb hely kell a hűtőn belül, így érdemes azokat egy nagy dobozban tárolni, így legalább nem kell mindig keresgetni, amikor épp ennénk belőle.

Erre is érdemes gondolni, ha vásárolni megyünk:

Saját szatyorba pakolnak kosár helyett a vírustól félő vásárlók

Koronavírus: itt az ész nélküli halmozás ellenszere 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top