Gasztro
Szponzorált tartalom

Konyhaforradalmat hozott a vírus Magyarországon (x)

Úgy tűnik, a táplálkozásunknak jót tett a karantén: többen élünk házikoszton és jobban figyelünk arra, mi kerül a tányérunkra. 

Tízből kilenc magyar otthon főzött a karantén alatt, rendszeresebben eszünk mint korábban, és sokan tudatosan odafigyeltek az egészséges étkezésre, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztására – ez derült ki az Upfield Hungary és a 24.hu közös kutatásából, amellyel a világ egyik vezető margarin gyártója arra kereste a választ, hogyan változtatták meg a vírus miatti kijárási korlátozások a magyarok étkezési szokásait. Az online kérdőívet egy hét alatt több mint 4500-an töltötték ki, így ma már sokkal többet tudunk a karanténkonyha-forradalom lényegéről.

Főszerepben a házikoszt

A home office-ban sokan újra belakták a konyhát: a válaszadók 92 százaléka állt be a tűzhely mögé, hogy főzzön magának, és csak 15 százalék rendelt házhoz készételt. Megugrott a házilag készült főtt ételek fogyasztása, a kérdőív kitöltőinek több mint fele evett többet ebből az ételtípusból a karantén hetei alatt.

De jó is egy közös, családi ebéd!

Több közös étkezést és jobb minőségű táplálékokat hozott a karantén. (Fotó: Unsplash)

A korlátozások kihirdetése után felhalmozott liszt és élesztő sem veszett kárba, mivel az otthon maradók közül minden ötödik ember maga sütötte az elfogyasztott pékárut.

A válaszadók közel harmada jobban odafigyelt a korlátozások alatt a tápláló étrendre, 27 százalék több gyümölcsöt, 21 százalék több zöldséget evett ebben az időszakban. A rendszertelen, útközbeni étkezéseket felváltották a közös családi reggelik, ebédek és vacsorák.

Vincze Renáta, az Upfield regionális marketing igazgatója szerint a járványhelyzet egyértelműen ráirányította a figyelmet a kiegyensúlyozott étkezés fontosságára: „A margarin piac meghatározó szereplőjeként mi magunk is felelősek vagyunk az emberek étkezési szokásainak alakításáért. Nagy öröm látni, hogy egy alapvetően negatív helyzetre milyen pozitívan reagáltuk a táplálkozásunkkal. Bízunk abban, hogy az elmúlt hónapokban kialakított új szokásokat a legtöbben a korlátozások feloldását követően is megtartják majd.”

Szendvicsreneszánsz és gyorsan elkészülő meleg ételek

Hiába a lelkes sütés-főzés, a legtöbben a home office időszakban is ugyanannyi, vagy csak valamivel több időt szántak az ételkészítésre naponta, mint a vírust megelőzően, jellemzően napi egy órát töltöttek a konyhában naponta. A többség a menüt is csak nagyjából tervezte meg előre, a tesztet kitöltők harmada pedig inkább abból készített valamit, amit otthon talált.

Az sem meglepő, hogy a gyorsan, valami finomat kategória győztese a szendvics lett. A válaszadók harmada minden nap készített magának valamilyen szendvicset reggelire vagy vacsorára. Bár az eredmények szerint a szendvics a gyors elkészíthetőség mellett a jól variálhatóságnak köszönheti népszerűségét, azért egyértelműen a szalámis, sok sajtos verzió a nyerő. A tartós szendvicsek helyett azonban felértékelődött az egészséges vonal szerepe: a kitöltők fele szerint a szendvicsből a zöldség sem maradhat ki, 70 százalék szerint pedig a növényi kenőanyag, a margarin a kenyérre való. A margarint a legtöbben a gyors, könnyen kenhető állag, az íz és a növényi eredet miatt fogyasztják előszeretettel. A kitöltők közel fele tudta, hogy a margarin Omega-3, Omega-6 zsírsavat és E-vitamin is tartalmaz, de több, mára megdöntött margarin tévhit is felbukkant a válaszok között.

Ha te is szívesen sürögsz a konyhában, mutatunk pár időszerű ötletet:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top