Mérnökök egy csoportja megtanított egy robotot omlettet készíteni egészen a tojások feltörésétől az elkészült étel tányérra helyezéséig, és még azt is sikerült elérniük, hogy jó ízű ételt készítsen.
A Cambridge-i Egyetem kutatói a Beko háztartásigép-gyártó céggel együttműködve gépi tanulást használtak a robot kiképzéséhez. Az eredményekről az IEEE Robotics and Automation Letters című folyóiratban mutatták be eredményeiket, amelyek online is elérhetők lesznek a IEEE nemzetközi robotikai és automatizálási konferencián (ICRE2020), amelyet most online tartanak meg – olvasható az egyetem honlapján.
A mesterséges intelligencia fejlődésével különböző cégek építettek már robotséf-prototípusokat, de egyik sem került kereskedelmi forgalomba, képességeik pedig elmaradnak az emberek kulináris jártasságától.
„A főzés nagyon érdekes probléma a robotika számára, mivel az emberek soha nem objektívek teljesen, ha ételről van szó” – mondta Fumiya Iida, az egyetem mérnöki karának munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.
A kutatók szerint kihívás megtanítani egy robotot étel előkészítésére és elkészítésére, mivel a robotkezelés, a gépi látás, érzékelés és az ember-robot interakció komplex problémáit kell megoldani hozzá. Ráadásul az ízlés személyenként különböző – a főzés egy minőségi munka, míg a robotok általában mennyiségi feladatokat végeznek el.
A tojásételek, de különösen az omlett elkészítése mindig is a kulináris jártasság tesztjének számított.
„Az omlett egyike azon ételeknek, amely könnyen elkészíthető, de nehéz jól elkészíteni. Úgy gondoltuk, ideális próbája lesz, hogy javítsuk a robotséf képességeit, az ízt, az állagot és a megjelenést” – magyarázta Iida. „A kész omlett egyébként jó ízű volt, jobb, mint amire számítottunk.”
További cikkeink robotokkal kapcsolatban:
- Rengeteg munkát ad a járvány az utcákat járó robotoknak
- Igazi áttörés a tudományban: elkészült az első robotgalamb
- Ez a robot kell neked, ha nagyon-nagyon lusta vagy