nlc.hu
Gasztro

Ikerkísérlet: ezt teszi a vegán és húsos étrend

Megmutatta az ikerpár, mit tesz a testükkel a vegán és a húsban gazdag étrend

Az ikerpár egyik tagja 3 hónapig csak vegán ételeket fogyasztott, testvére étrendje pedig húsban gazdag volt. Így változott meg a testük a kísérlet során.

Érdekes kísérletben vett részt egy ikerpár, Hugo és Ross Turner. Három hónapon keresztül Hugo csak vegán ételeket fogyasztott, míg Ross étrendje vegyes, húsban gazdag volt. Mivel egypetéjű ikrekről van szó, genetikai állományuk csaknem megegyezik, így a kutatók is kíváncsiak voltak az eredményre.

A januártól márciusig tartó 12 hét során a londoni King’s College szakemberei monitorozták az ikrek testsúlyát, koleszterinszintjét, testzsírszázalékát és egy csomó más dolgot. Eközben Hugo és Ross heti 5-6 alkalommal, keményen edzett, hogy felkészüljenek a későbbi túráikra.

Itt vannak a kísérlet eredményei:

Hugo – vegán étrend

  • 84 kilóból 1,8 kilót fogyott;
  • 13-ról 12 százalékra csökkent a testzsírszázaléka;
  • csökkent a koleszterinszintje;
  • energiaszintje kiegyensúlyozottabb lett, mert a vércukorszintje nem ingadozott olyan gyakran, mint korábban;
  • javult a koncentrációja szintén a stabilabb vércukorszint miatt;
  • elvesztette a libidóját, bár ez a mellékhatás szerinte nem jelentkezik mindenkinél.

Ross – húsban gazdag vegyes étrend

  • 79,5 kilóról 85,5-re nőtt a testsúlya;
  • 4,5 kiló izmot és 1,8 kiló zsírt szedett magára;
  • 13-ról 15-re nőtt a testzsírszázaléka;
  • a koleszterinszintje nem változott.

Fotókkal is dokumentálták a változást, bár mi nem sok különbséget veszünk észre. Balra Hugo (vegán), jobbra Ross (húsos):

ikerpár vegán húsevő diéta

Így néztek ki az ikrek a 3 hónapos kísérlet végén. Bal oldalon Hugo, aki csak vegán ételeket fogyasztott, jobb oldalon pedig Ross, akinek vegyes, húsban gazdag volt az étrendje (Fotó: Instagram/theturnertwiins)

A kutatók székletminták alapján azt is megállapították, hogy Hugo – a vegán – beleiben található mikrobák nagyobb védettséget jelentenek az olyan krónikus betegségek ellen, mint a cukorbetegség és az elhízás.

Ugyanakkor mindkét férfi mikroba-populációjának változatossága megszenvedte a három hónapos diétát. A mindenevő Ross mikroba-állománya azonban csak kis mértékben változott, sokkal egyenletesebb volt, mint a testvéréé.

Bár ebből a kísérletből nem lehet messzemenő következtéseket levonni, az ikerpár azt tervezi, hogy egy huzamosabb ideig tartó kutatásban is részt vesznek, amely legalább fél évig tart majd.

(Bored Panda)

Olvass még a különböző étrendekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top