nlc.hu
Gasztro

Így fagyaszd le az epret és a málnát!

Epret vagy málnát lefagyasztani egyáltalán nem bonyolult mutatvány, azonban pár hónap múlva nagyon hálás leszel magadnak, amiért megtetted.

A szezonban nem csupán befőttet, dzsemet érdemes készíteni a friss eperből, illetve málnából, de megéri néhány zacskóval lefagyasztani is belőlük. A legkevésbé sem nehéz kivitelezni, és akár egy évig is eltartható így a gyümölcs. Bár egészen biztosan hamarabb elfogy.

Fagyasztott eper

Fagyasztott eper (Fotó: Getty Images)

Így csináld:

  1. A gyümölcsöt mosd le, majd  tisztítsd meg a zöldjétől. Az epret alaposan csumázd le!
  2. Fektesd a szemeket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges nedvességet.
  3. Egy nagyobb tálra, ami még befér a mélyhűtőbe, fagyaszóba, teríts sütőpapírt, majd erre pakold rá a gyümölcsöt minél lazábban, úgy, hogy a szemek lehetőleg ne érjenek egymáshoz! Így tedd be a mélyhűtőbe 2-4 órára! Ezzel megelőzheted, hogy a gyümölcsök összetapadjanak majd.
  4. Miután kivetted, az epreket vagy málnákat tedd át mélyhűtő tasakokba. Megteszi a műanyag is, de még jobb a szilikon tasak, ezen belül is a légmentesen zárható változat.
  5. A tasakokból préseld ki a levegőt, majd szorosan zárd le azokat! Minél kevesebb levegő marad benn, a gyümölcs annál jobban megőrzi a zamatát.
  6. A zacskókat lehetőleg a fagyasztó hátuljába helyezd, semmiképp sem az ajtóhoz, ahol ingadozhat a hőmérséklet!

Tudtad?

10 dkg eper mindössze 35 kalória, tehát egy kifli értékének pontosan a negyede. A szénhidrátoktól sem kell félni, ebből mindössze 7 grammot tartalmaz, aminek jelentős része gyümölcscukor.

Kiolvasztás

Ha eljön a kiolvasztás ideje, a gyümölcsöt fagyasztótasakkal együtt tedd hideg vízbe, majd ezt követően szobahőmérsékletre! Minél kíméletesebben olvad ki, annál kevesebb folyadékot ereszt.

Itt az eperszezon!

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top