nlc.hu
Gasztro

Málnás édesség receptek

Guruljon a málna bele a szánkba: málnás panna cotta, szorbet, kosárka

Téged is bosszant a málna ára? Nem baj, egy csomó málnás édesség simán elkészíthető a sokkal olcsóbb fagyasztottból is, a frissel pedig elég dekorálni.

Végre itt a gyümölcsszezon, amikor olyan sok minden érik egyszerre, hogy már azt sem tudjuk, melyiket válasszuk a sok mosolygó, gyönyörű termés közül. Vegyünk meggyet? Vagy cseresznyét? Esetleg ribizlit, piszkét, málnát? Akárhogy is, jobbat nem is tehetnénk, mint hogy szívvel-lélekkel beleállunk a dologba és egész nap friss, lédús gyümölcsöket majszolunk.

Mondjuk, idén van ezzel egy kis gond, méghozzá az, hogy minden iszonyú drága. A bogyós gyümölcsök persze sosem tartoztak az olcsók közé, de amit a málna művel, tényleg vérlázító és minden határon túlmegy. Nem baj, mondom is a megoldást, utána pedig megpróbáljuk megérteni, hogy mi az oka, hogy lassan többe kerül egy marék málna, mint egy kiskanál arany.

A megoldás az, hogy ha sütni-főzni szeretnénk málnából, akkor valamelyik élelmiszerdiszkontban fagyasztott málnát vásárolunk, nagyjából a friss ár feléért-ötödéért.

Az íze egészen ugyanolyan, mint a frissnek, különösen, miután alávetettük mindenféle konyhai eljárásnak. Vagy ültetünk a kert végébe egy tő málnát, mint én, ami pár év alatt úgy elszaporodott, hogy rövidesen az lett az édes gondunk így június végére, hogy na de mit kezdjünk ennyi málnával. Nem kell sajnálni, megoldjuk.

A saját málnabokor persze egyáltalán nem mindenkinek opció, a friss, gurulós gyümölcsnek viszont szinte lehetetlen ellenállni, egészen addig, amíg meg nem látjuk az árát. A budapesti piacokon jelenleg kilónként 1500 és 6800 forint között lehet málnát vásárolni, a legolcsóbb a Bosnyák téren és a Kórház utcai Vásárcsarnokban, a legdrágábbb meg a Nagycsarnokban.

De miért olyan borzasztó drága a málna?

Annak, hogy mitől olyan drága a málna még szezonban is, több oka is van. Az egyik, hogy viszonylag igényes növényről van szó, vagyis elég konkrét elvárásai vannak a termesztési körülményekkel kapcsolatban. Ha ezek nem jönnek össze, termés sem igen lesz, és ha rossz a termés, magas az ár, ez ilyen egyszerű. A másik probléma, hogy rendkívül élőmunka-igényes gyümölcsről van szó: a málnát nem lehet géppel lerázni a vesszőről, hanem emberi kéz szedi le. Sok szerencsét a mezőgazdasági idénymunkás-kereséshez!

A harmadik, és szintén nagyon ütős érv, hogy rendkívül sérülékeny gyümölcsről beszélünk, ami könnyen összetörik, de ez még hagyján, mert bizonyos fajták (pl. a Fertődi zamatos) egész jól bírják a gyűrődést, mármint a málna-univerzumon belül, viszont villámgyorsan megpenészedik, de úgy, hogy még hűtőszekrényben tartva is képes másnapra megadni magát a friss termés. Szóval, ha van egy kis málnánk, ne habozzunk, együk meg vagy dolgozzuk fel íziben!

A legegyszerűbb módja a málna feldolgozásának kétségtelenül a likőrkészítés, 25 deka málnára öntsünk 3 dl vodkát, édesítsük 5 evőkanál cukorral, rázzuk össze és hagyjuk érni. Másnap már ígéretes a színe és az íze is, harmadnapra már alig tudjuk visszafogni magunkat, az egy hetes állapotot meg nem éri meg sajnos. 

Málnás panna cotta

A panna cotta egy csodás olasz tejszínpuding, ami a zselatintól lesz cukin és ellenállhatatlanul rezgős. Általában bogyós gyümölcsöket tesznek a tetejére, de mi lenne akkor, ha ezúttal nem rá tennénk a málnát, hanem bele? Elkészíteni pár percig tart, még a málna magtalanításával együtt is, de utána sajnos várni kell pár órát, amíg megszilárdul.

málnás panna cotta és málnalikőr

Málnás panna cotta, málnalikőrből kihalászott gyümölccsel díszítve. (A szerző fotója)

Hozzávalók

  • 25 dkg málna
  • 4 dl habtejszín
  • 2 dl 3,5%-os zsírtartalmú tej
  • 4 ek. cukor
  • 10 g zselatin (egy csomag lapzselatin)

Elkészítés

  1. A lapzselatint áztassuk be kevés vízbe, hogy megpuhuljon.
  2. Egy nyeles forralóba vagy kislábosba tegyük bele a zselatin kivételével az összes hozzávalót, és enyhe tűzön, kíméletesen forraljuk össze.
  3. Most jön a magtalanítás: öntsük az egészet egy szitába (szűrőbe) és kanállal passzírozzuk át, hogy a magok fennakadjanak.
  4. Ha megvagyunk, jöhet a megpuhult zselatin (természetesen porzselatinnal is dolgozhatunk a használati utasítás szerint), addig kell kevergetni, amíg fel nem oldódik.
  5. Már csak annyi dolgunk van, hogy poharakba töltsük és betegyük a hűtőbe megszilárdulni.

Fogyasztáskor a tetejére tehetünk néhány kanállal a likőrből kihalászott málnából, de friss, vagy cukorral felforralt fagyasztott gyümölccsel is díszíthetjük, vérmérséklettől függően. Mindenképpen finom lesz.

A másik lehetőség pedig, hogy kihagyjuk a panna cottából a málnát, helyette vaníliát teszünk bele, a gyümölcsöt pedig a tetejére halmozzuk.

Málnás kosárkák

Ez már egy kicsit pepecselősebb málnás recept, mert el kell készíteni a linzer kosárkákat és a krémet is, de gyakorlott háziasszonyoknak egyik sem kihívás, kezdőknek meg remek tréning.

Málnás kosárkák

Málnás kosárkák (Fotó: Natasha Breen/Getty Images)

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • fél cs. sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 ek. cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojássárgája (kihagyható)
  • tejföl

A krémhez

  • 2 dl habtejszín
  • 2 ek. cukor
  • 1 ek. vaníliakivonat (vagy vaníliás cukor
  • 20 dkg mascarpone

A díszítéshez

  • friss málna

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a linzert. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, majd a kockára vágott vajjal pillanatok alatt összemorzsoljuk. Összegyúrjuk a tojássárgájával, ha nem áll össze, teszünk még hozzá tejfölt, lényeg, hogy ki tudjuk majd nyújtani a tésztát. Golyót formálunk belőle, letakarjuk, betesszük a hűtőbe pihenni egy fél órára.
  2. Amikor letelt az idő, előkapjuk a nyújtódeszkát, egy fánkszaggatót és a muffin formánkat. A tésztát kinyújtjuk és köröket szaggatunk belőle, amiket beletömködünk a muffin forma mélyedéseibe. Megszurkáljuk villával, majd beküldjük a 180 fokos sütőbe. Amikor pirulni kezd, jó. Kivesszük, kihűtjük.
  3. Közben elkészítjük a krémet: az alaposan behűtött tejszínt a cukorral és a vaníliával együtt habbá verjük, majd kíméletesen beleforgatjuk a mascarponét. Habzsákba töltjük és belenyomjuk a kihűlt kosárkákba.
  4. A tetejére pedig jó sok málnát teszünk.

Vörösboros (vagy bodzás) málna szorbet

Hivatalosan a málnát feltétlenül magtalanítani kell, de mi van akkor, ha kimondottan szeretjük az érzést, amikor a málnamag szétpukkan a fogunk alatt? Hát, akkor nem magtalanítjuk, a saját konyhájában mindenki azt csinál, amit akar. Például málna sorbetet.

Málna sorbet

Málna sorbet (Fotó: AFP)

Hozzávalók

  • 50 dkg fagyasztott málna
  • 3 ek. porcukor
  • 1 dl vörösbor (vagy cukor és vörösbor helyett használhatsz például sűrű bodzaszörpöt)

Elkészítés

  1. A fagyasztott málnát elővesszük a mélyhűtőből, beletesszük a többi hozzávalót és botmixerrel összerumixoljuk. Kész is vagyunk, hűtött poharakba szedve tálaljuk.  
  2. Ha viszont nem szeretjük a magokat, akkor a fagyasztott málnából származó idő előnyt elveszítjük. Ebben az esetben a hozzávalókat összeforraljuk egy kislábosban, majd szitán áttörjük egy evőkanál segítségével, majd ezt a pépet betesszük a mélyhűtőbe. Félóránként átkevergetjük, hogy ne szilárd tömbbé fagyjon össze.

A legkézenfekvőbb málnás édesség pedig a málnás krémtúró, amikor a túrót áttörjük, a málnát szintén, a kettőt összekeverjük, adunk hozzá cukrot, esetleg vaníliát, jól behűtjük és már kanalazhatjuk is. Ezt is lehet készíteni nyugodtan fagyasztott málnából.

Most érik a meggy és a cseresznye is

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top