Gasztro

Malacsütéstől a fánkfalig: ilyen egy menő esküvői menü

A tyúkhúsleves és a pörkölt még mindig népszerű az esküvőkön, de egyre többen szeretnének tornacipős vagy mezítlábas lagzit, amihez jól passzol a sült malac, a street food, a fagyi és a kézműves sörök.

Végre megint lehet népes esküvőket tartani, ami nagyon jó hír, mert mégiscsak úgy az igazi, ha mindkét részről az egész család és a barátok is tanúi az ifjú pár egybekelésének. Habár részemről mindig úgy gondoltam, hogy nem az a fontos, ami az esküvő napján történik, hanem ami utána jön, mégiscsak kell, hogy megadjuk a módját és méltó módon megünnepeljük, hogy két szív eggyé lesz, hogy ilyen költői legyek ma.

Na de, a lelkek és a családok egybeforrásának magasztos rítusa után rögtön következik is a testek öröme, nem, nem a nászéjszakára gondolok még, hanem az esküvői vacsorára, meg a bulira. De mi a menő mostanság, milyen étellel és itallal látják vendégül a násznépet? Fazekas Zsófi esküvőszervezőt kérdeztük.

Nos, aki él-hal a hagyományokért, annak jó hírrel szolgál Zsófi: nagy általánosságban a párok legalább 70 százaléka a teljesen hagyományos lakodalomban hisz. Vagyis az, hogy hisz, nem egészen pontos, de olyat kérnek, méghozzá azért, mert nem akarják a család idegeit borzolni, vagy szebben megfogalmazva: szeretnének megfelelni a szülők, nagyszülők és rokonok vélt vagy valós elvárásainak. Az meg úgy a legegyszerűbb, ha a hagyományos menüt kérik: tyúkhúslevest, frissensülteket, pörköltöt, éjfélkor pedig töltött káposztát.

Na de, természetesen még a leghagyományosabb esküvőbe is bekúsznak az aktuális trendek, mégiscsak ez az ifjú pár Nagy Napja, illetve, ahogy a nevükben is benne van: fiatalok, így nyilván szeretik a menő dolgokat. Menjünk tehát végig lépésről lépésre, hogy hogy néz ki manapság egy trendi esküvő, milyen ételeket és italokat szolgálnak fel.

Felejtsd el az ifjú párt ábrázoló marcipánfigurát!

Fotó: Getty Images

Esküvő előtt nincs alkohol

A szertartás előtt, a vendégek fogadásakor a sós harapnivalók dominálnak, ilyenkor jellemzően pogácsát, vagy sós réteseket kínálnak. Alkohol nincs, méghozzá praktikus okokból, mégiscsak tanácsos megőrizni a komolyságunkat a szertartás magasztos perceiben, alkoholmentes frissítőt viszont – különösen nyáron – mindenképpen érdemes kínálni. Kimondottan kedveltek mostanában a különböző gyümölcsös szörpök és limonádék, akkor pedig még inkább, ha az esküvő vidéki helyszínére jellemzőek ezek az italok és ízek. Az egyszerűség (és a divat) kedvéért az italt mindenki magának csapolja egy látványos, mindenféle jóval megrakott csapos tartályból – már ha igazán menő akar lenni.

Régebben, amikor aláírásukkal hitelesítette a kimondott igent az ifjú pár, általában ők, az örömszülők és a tanúk pezsgővel koccintottak. Hát ez ma már nem divat, ma már mindenki pezsgőzik, nehogy már kimaradjon a koccintásból a násznép!

Ennek a szokásnak a folyományaként ma már nem igazán szokás (habár esküvője válogatja, minden egyes alkalom más – hangsúlyozza Zsófi) az esküvői vacsora helyszínén welcome drinkkel köszönteni a násznépet, ellenben, egy jól szervezett esküvőn elég flottul mennek a dolgok, így az ételre nem kell órákon át, éhségtől kopogó szemmel várni.

Tyúkhúsleves, pörkölt, sültek

Ha az ifjú pár a hagyományos menüt kéri, akkor általában kétféle megoldás adódik: az egyik a tálszerviz, vagyis a vendégek ülnek a helyükön, a pincérek pedig tálakban felszolgálják az ételt. A másik lehetséges megoldás a svédasztalos, vagyis, hogy a vendégek járulnak az ételhez, ami azért is jobb, mert a chevingekben folyamatosan melegedik az étel és nem hűl ki, mint a tálakban. Zsófi szerint a legpraktikusabb és legjobb hangulatú megoldás azonban a kettő kombinációja, amikor a könnyen kilötyögő levest a profik viszik az asztalhoz, a többi ételért viszont mindenki magának hozza.

A chevingekben folyamatosan melegedik az étel

Fotó: Profimedia

A modernebb menüsorban a hagyományos sülteken és pörköltön kívül szerepel még kacsa, májpástétom és halak is, például lazac, de hazai fajták is, különféle szószokban, a köreteknél pedig az édesburgonya számít újdonságnak.

Mostanában már arra is odafigyelnek a szervezéskor, hogy a különböző ételérzékenységgel élő és vega, vegán vendégek is jóllakjanak.

Malac, food truck, naked cake

Vannak persze ennél sokkal lazább esküvők is, ilyenkor az étel is ennek megfelelő. Jópofa ötlet például grillezni, sőt, van, aki malacsütést kér. Szintén trendi megoldás, amikor food truckok vonulnak fel, és a násznép vidáman hamburgerezik, és olyan is van, amikor kávét, fagyit vagy kézműves söröket adnak a street food járgányokból. Zsófi egyébként is az egyedi, konvencióktól mentes esküvők híve, fontos, hogy mindenki jól érezze magát, az ifjú pár pedig igazán magáénak érezze a nagy napot, ezt pedig nem lehet karót nyelten csinálni.

Meg is érkeztünk a desszerthez. Zsófi szerint a hagyományos süteményestál már nem divat, valószínűleg azért, mert ma már nemigen fog össze az egész falu, hogy süssön-főzzön a nagy napra, 120 főre pedig egy-két család nem tud sütit előállítani. Az édességkérdést leginkább az esküvői tortával oldják meg, ami ma már szintén nem egészen olyan, mint amit régen megszokhattunk: a fondant bevonatú, tetején ifjú párt ábrázoló marcipánfigurás tortáknak leáldozott. Helyette viszont megjelentek azok a torták, amelyeket több szintes tortaállványokon hoznak, és már az sem elvárás, hogy egységesen nézzen ki, lényeg, hogy sokféle ízű legyen.

A tortabevonat nem menő, a naked cake viszont igen, vagyis a trendi torta oldala kilátszik, így a megjelenése nem annyira elegáns, sokkal inkább rusztikus.

A naked cake menő

Naked cake (Fotó: Profimedia)

Díszítésben mostanában a növénydíszek dominálnak: a bogyók, ágak, virágok, és persze a gyümölcsök. Ebben bátran lehet kreatív a fiatal pár, és általában élnek is a lehetőséggel, egy jó dekoros pedig csodákat képes művelni a süteményes asztallal, akár varrógép állványra vagy kihúzott szekrényfiókokba is kerülhetnek az édességek. Egyéb rágcsálni valóknak pedig megjelentek a fánkfalak, a popcorn és a különböző mártogatósok is, a friss gyümölcs pedig egy nyári esküvőn kimondottan jól esik a vendégeknek.

Sör, bor, pálinka

Ami az italt illeti, magyarok vagyunk, a sör, a bor és a pálinka fogy esküvőkön leginkább, ám ezeket is lehet frappánsan kínálni. A kézműves sörök, a helyszínre jellemző helyi borok (egyedi, az ifjú pár nevével ellátott címkével) és a szomszéd Jóska bácsi pálinkája a legtöbb esküvői helyszínre simán bevihető, ám általában dugódíjat számol fel a vendéglátóhely a szervírozásért, ami, ha jobban belegondolunk, jogos, hiszen dolgoznak vele – magyarázza Zsófi.

Éjfélkor jön a töltött paprika

Éjfélkor jön a töltött káposzta (Fotó: Profimedia)

Már csak egy fogás van hátra: az éjféli menü, ahol még mindig tartja magát a töltött káposzta, méghozzá a mini, ujjnyi méretű verzió, illetve a pörkölt, de ebből már elég az eredeti násznép 40 százalékával számolni. Legfeljebb, ha nagyon megéheztek a sok tánctól és ivástól, feltálalják a vacsora maradékát is.

Apropó maradék. Ma már nem divat a pazarlás, az esküvő után megmaradt ételt fel szokták ajánlani és el szokták juttatni a rászorulóknak, ami extra szervezést igényel, de a jó érzés miatt megéri. Ugyanígy, a Föld erőforrásait sem illik már pazarolni, így szerencsére divatba jöttek a hulladékmentes és zöld esküvők is.

Olvass még többet az esküvőkről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top