
Ha ismerjük egy fagyigép működését, akkor könnyű olyan fagyit készíteni, ami gép nélkül is finom. A gép ugyanis azon kívül, hogy lefagyasztja a fagylaltot, levegőt kever bele, és ettől lesz a géppel készített nyalánkság annyira könnyű, krémes és finom. Sokan nem tudják eldönteni, hogy érdemes-e beruházniuk egy fagylaltgépbe, ugyanis a gép, ha nem is sok, de egy kisebb fazéknyi helyet mindenképp elfoglal a pulton, és még a legnagyobb fagylaltimádók is viszonylag ritkán használják a hidegebb hónapokban. Nyáron viszont akkor sem szabad kihagyni a parfét, a granitát, a semifreddot és a sörbetet akkor sem, ha nincs otthon fagyigép.

A málnás parfé a nyár slágere (Fotó: Pixabay)
Mégis érdemes beszerezni, ha valakinek komoly élelmiszerallergiája van a családban, vagy diétázik, de a fagyiról nem szeretne lemondani. A házi fagyikról ugyanis elmondható az, ami más, otthon készített étellel kapcsolatban is: csak az van benn, de az valóban benne van, amit mi szeretnénk beletenni. A vaníliában igazi vanília és nem aroma, sőt, még főzött krém is, az eperben eper, a csokoládéban pedig annyi jó minőségű csokoládé, amennyit csak gondolunk.
A házilag készített fagyik nem feltétlenül olcsóbbak, mint a bolti fagyik, hiszen az alapanyagon nem spórolunk, viszont jó minőségűek és nagyon finomak. Nem árt tudni, hogy minél több a cukor egy fagyiban, annál nehezebben fagy meg, és ha alkoholt adunk hozzá (felnőtteknek természetesen) akkor a cukrot mindenképp csökkentünk kell, például egy likőrös gyümölcsfagyinál.
A következő fagylaltokban vagy eleve sok a levegő, ezért könnyen fogyaszthatók, vagy olyan fagyik, amikben nem gond a jégkristály képződés.
Málna parfé
Hozzávalók:
- 20+20 dkg málna
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom leve
- 3+1 dl habtejszín
20 dkg málnát a porcukor nagy részével felfőzzük, majd átpasszírozzuk, hogy megszabaduljunk a magoktól. Amikor teljesen kihűlt, belenyomjuk a citrom levét, majd elkeverjük a tejszínnel. Lehűtjük.
A tejszínhabot a félretett, kb. egy kanálnyi porcukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a lehűtött, átpasszírozott málnával és a félretett málna felével.
Fóliával bélelt formába simítjuk, és egy napra a mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt fél órával kivesszük. Szeletelhetjük is, de akár fagyikanállal is adagolhatjuk. Friss málnával díszítjük.
Mentás citrom sörbet felnőtteknek
A sörbet talán a legrégebbi fagyifajta, 13. századi Kínából származik. Csak gyümölcsből vagy gyümölcspüréből, cukorból és esetleg egy kevés alkoholból áll.
Hozzávalók:
- 4,5 dl víz
- 30 dkg cukor
- 1 csipet só
- 20 levélke menta
- 1 db lime
- 4 db kezeletlen citrom
- 3 ek vodka
Először készítsük el a cukorszirupot: a cukrot keverjünk el a vízben, majd forraljuk addig, amíg egy picit sűrűsödni kezd. A citromokat és lime-ot krumplihámozóval vékonyan hámozzuk meg, a héjukat és a sót adjuk a cukorsziruphoz, a levüket pedig egy szűrőn keresztül nyomjuk bele. Turmixoljuk le, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor adjuk hozzá a mentát és a vodkát is, és újra turmixoljuk át. Tegyük a mélyhűtőbe és egy óra fagyasztás után törjük kásává botmixerrel. Ismételjük legalább négyszer, mielőtt végleg megfagy.

A sörbethez sem kell fagyigép (Fotó: Pixabay)
Ananász granita rozéval
Szicíliában finom állagú jégkását nevezik granitának, amit néhol italként szolgálnak fel, de az sem ritka, hogy félbevágott briós szerű süteménybe töltik.
Hozzávalók:
- 50 dkg frissen megpucolt ananász
- 1,5 dl rozé
- 5-10 ek méz, ízlés szerint
Az ananászt turmixszal teljesen krémesre pépesítjük, majd elkeverjük a rozéval és a mézzel. A fagyasztáson múlik, hogy mennyire sikerül jól a granitánk, ezért miután betettük a fagyasztóba, félóránként vegyük ki, és kézi burgonyanyomóval alaposan nyomkodjuk át. 4-5 óra múlva tökéletes állagúra fagy, és már fogyasztható is. Természetesen a bor miatt csakis felnőtteknek ajánljuk!

Nem véletlen, hogy a semifreddo is olasz találmány (Fotó: Pixabay)
Kávés semifreddo
A semifreddo szintén az olaszok válasza a parféra.
Hozzávalók:
- 3 tojás + 3 tojássárgája
- 3 dl tejszín
- 15 dkg méz
- 1 erős eszpresszó
- 2 kk zselatin
A tojásokat szétválasztjuk, és az összes tojássárgáját habosra keverjük a mézzel, majd hozzáadjuk a kihűlt kávét is. A zselatint 2 kanál vízzel elkeverjük, majd a kávés tojásmasszát vízgőz fölött, folyamatosan keverve felmelegítjük, de vigyázunk, nehogy felforrjon, mert akkor rántotta lesz belőle. Amikor már sűrűsödik, hozzáadjuk a zselatint, és még 1-2 percig kevergetve a gőz fölött tartjuk.
A tojásfehérjét és a hideg tejszínt habbá verjük. Először a fehérjehabot keverjük a kávás krémhez, majd a tejszínhabot is. Fóliával bélelt formába simítjuk, és egy napra a mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt húsz perccel kivesszük.
Sárgabarack parfé
Hozzávalók:
- 1 tojásfehérje
- 2 dl habtejszín
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 20 dkg porcukor
- 50 dkg megtisztított, leforrázott sárgabarack
A barackot egy szűrő segítségével pár másodpercre forró vízbe mártjuk, majd lehúzzuk a héját, és kiszedjük a magját. A harmadát apróra vágjuk, a maradékot leturmixoljuk.
Elkeverjük a porcukorral és a vaníliával. A tojásfehérjét és habtejszínt is kemény habbár verjük, majd előbb a tojáshabbal, végül a tejszínhabbal keverjük össze óvatosan a barack pürét és az apró kockákat is. Fóliával bélelt formába simítjuk, és egy napra a mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt húsz perccel kivesszük.