nlc.hu
Gasztro
5 szuper fagyirecept fagyigép nélkül

A nyár legfinomabb fagyireceptjei, amihez nem kell fagyigép

Végre itt a kánikula és vele együtt a fagyiszezon is. Megmutatjuk melyik öt fagyit érdemes otthon elkészíteni, és melyik az, aminek fagyigép hiányában felesleges nekiállni.

Ha ismerjük egy fagyigép működését, akkor könnyű olyan fagyit készíteni, ami gép nélkül is finom. A gép ugyanis azon kívül, hogy lefagyasztja a fagylaltot, levegőt kever bele, és ettől lesz a géppel készített nyalánkság annyira könnyű, krémes és finom. Sokan nem tudják eldönteni, hogy érdemes-e beruházniuk egy fagylaltgépbe, ugyanis a gép, ha nem is sok, de egy kisebb fazéknyi helyet mindenképp elfoglal a pulton, és még a legnagyobb fagylaltimádók is viszonylag ritkán használják a hidegebb hónapokban. Nyáron viszont akkor sem szabad kihagyni a parfét, a granitát, a semifreddot és a sörbetet akkor sem, ha nincs otthon fagyigép.

A málnás parfé a nyár slágere (Fotó: Pixabay)

A málnás parfé a nyár slágere (Fotó: Pixabay)

Mégis érdemes beszerezni, ha valakinek komoly élelmiszerallergiája van a családban, vagy diétázik, de a fagyiról nem szeretne lemondani. A házi fagyikról ugyanis elmondható az, ami más, otthon készített étellel kapcsolatban is: csak az van benn, de az valóban benne van, amit mi szeretnénk beletenni. A vaníliában igazi vanília és nem aroma, sőt, még főzött krém is, az eperben eper, a csokoládéban pedig annyi jó minőségű csokoládé, amennyit csak gondolunk.

A házilag készített fagyik nem feltétlenül olcsóbbak, mint a bolti fagyik, hiszen az alapanyagon nem spórolunk, viszont jó minőségűek és nagyon finomak. Nem árt tudni, hogy minél több a cukor egy fagyiban, annál nehezebben fagy meg, és ha alkoholt adunk hozzá (felnőtteknek természetesen) akkor a cukrot mindenképp csökkentünk kell, például egy likőrös gyümölcsfagyinál.

A következő fagylaltokban vagy eleve sok a levegő, ezért könnyen fogyaszthatók, vagy olyan fagyik, amikben nem gond a jégkristály képződés.

Málna parfé

Hozzávalók:

  • 20+20 dkg málna
  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom leve
  • 3+1 dl habtejszín

20 dkg málnát a porcukor nagy részével felfőzzük, majd átpasszírozzuk, hogy megszabaduljunk a magoktól. Amikor teljesen kihűlt, belenyomjuk a citrom levét, majd elkeverjük a tejszínnel. Lehűtjük.
A tejszínhabot a félretett, kb. egy kanálnyi porcukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a lehűtött, átpasszírozott málnával és a félretett málna felével.
Fóliával bélelt formába simítjuk, és egy napra a mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt fél órával kivesszük. Szeletelhetjük is, de akár fagyikanállal is adagolhatjuk. Friss málnával díszítjük.

Mentás citrom sörbet felnőtteknek

A sörbet talán a legrégebbi fagyifajta, 13. századi Kínából származik. Csak gyümölcsből vagy gyümölcspüréből, cukorból és esetleg egy kevés alkoholból áll.
 
Hozzávalók:

  • 4,5 dl víz
  • 30 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 20 levélke menta
  • 1 db lime
  • 4 db kezeletlen citrom
  • 3 ek vodka

Először készítsük el a cukorszirupot: a cukrot keverjünk el a vízben, majd forraljuk addig, amíg egy picit sűrűsödni kezd. A citromokat és lime-ot krumplihámozóval vékonyan hámozzuk meg, a héjukat és a sót adjuk a cukorsziruphoz, a levüket pedig egy szűrőn keresztül nyomjuk bele. Turmixoljuk le, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor adjuk hozzá a mentát és a vodkát is, és újra turmixoljuk át. Tegyük a mélyhűtőbe  és egy óra fagyasztás után törjük kásává botmixerrel. Ismételjük legalább négyszer, mielőtt végleg megfagy.

Fagyigép nélkül is készülhet jó fagyi

A sörbethez sem kell fagyigép (Fotó: Pixabay)

Ananász granita rozéval

Szicíliában finom állagú jégkását nevezik granitának, amit néhol italként szolgálnak fel, de az sem ritka, hogy félbevágott briós szerű süteménybe töltik.
 
Hozzávalók:

  • 50 dkg frissen megpucolt ananász
  • 1,5 dl rozé
  • 5-10 ek méz, ízlés szerint

Az ananászt turmixszal teljesen krémesre pépesítjük, majd elkeverjük a rozéval és a mézzel. A fagyasztáson múlik, hogy mennyire sikerül jól a granitánk, ezért miután betettük a fagyasztóba, félóránként vegyük ki, és kézi burgonyanyomóval alaposan nyomkodjuk át. 4-5 óra múlva tökéletes állagúra fagy, és már fogyasztható is. Természetesen a bor miatt csakis felnőtteknek ajánljuk!

Nem véletlen, hogy a semifreddo is olasz találmány (Fotó: Pixabay)

Nem véletlen, hogy a semifreddo is olasz találmány (Fotó: Pixabay)

Kávés semifreddo

A semifreddo szintén az olaszok válasza a parféra.
 
Hozzávalók:

  • 3 tojás + 3 tojássárgája
  • 3 dl tejszín
  • 15 dkg méz
  • 1 erős eszpresszó
  • 2 kk zselatin

A tojásokat szétválasztjuk, és az összes tojássárgáját habosra keverjük a mézzel, majd hozzáadjuk a kihűlt kávét is. A zselatint 2 kanál vízzel elkeverjük, majd a kávés tojásmasszát vízgőz fölött, folyamatosan keverve felmelegítjük, de vigyázunk, nehogy felforrjon, mert akkor rántotta lesz belőle. Amikor már sűrűsödik, hozzáadjuk a zselatint, és még 1-2 percig kevergetve a gőz fölött tartjuk.
A tojásfehérjét és a hideg tejszínt habbá verjük. Először a fehérjehabot keverjük a kávás krémhez, majd a tejszínhabot is. Fóliával bélelt formába simítjuk, és egy napra a mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt húsz perccel kivesszük.

Sárgabarack parfé

Hozzávalók:

  • 1 tojásfehérje
  • 2 dl habtejszín
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 20 dkg porcukor
  • 50 dkg megtisztított, leforrázott sárgabarack

A barackot egy szűrő segítségével pár másodpercre forró vízbe mártjuk, majd lehúzzuk a héját, és kiszedjük a magját. A harmadát apróra vágjuk, a maradékot leturmixoljuk.
Elkeverjük a porcukorral és a vaníliával. A tojásfehérjét és habtejszínt is kemény habbár verjük, majd előbb a tojáshabbal, végül a tejszínhabbal keverjük össze óvatosan a barack pürét és az apró kockákat is. Fóliával bélelt formába simítjuk, és egy napra a mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt húsz perccel kivesszük.

Fagyiból sose elég!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top