nlc.hu
Gasztro

Minőségi fagylalt

A minőségi fagyi nem pusztán nyalánkság, hanem étel

Jó fagylaltot csak jó minőségű alapanyagokból lehet készíteni, az igazán profik pedig hosszasan fejlesztik és hangolják az ízeket, állagokat. Fagyialapokról, adalékokról és mentes fagyikról is beszélgettünk.

Amikor a városban jártunkban-keltünkben egy frissítőre vágyunk, két olyan dolog van, amit háromszor is meggondolok, hogy tényleg kell-e, pont itt és most. Az egyik a kávé, a másik a fagyi. Ez a kettő az, ami ha jó, akkor isteni, de ha rossz, akkor igazán borzalmas és nemcsak lelkileg, de fizikailag is megterhelő: a rossz kávé és a rossz fagyi egyenesen fáj.

A minőségi fagyi nem nyalánkság, hanem étel

Hajdu Andrea

Na de, ha jó, az viszont bearanyozza a napunkat. Éppen ezért, alighanem mindenki pontosan tudja, hogy elérhető közelségben melyek azok a helyek, ahová bátran be lehet ugrani, sőt, akár még külön programot is szervezünk egy finom fagyiért.

Természetesen én is tudom, hogy hol van felénk a legjobb fagyi, el is hívtam a tulajdonost, Hajdu Andreát, hogy beszélgessünk róla. Persze, végül ő hívott meg engem egy fagyira, így bikiniszezonban egy chiamagos, pale málnafagyit választottam és milyen jól tettem! Habár elég erős volt a kísértés egy egyáltalán nem kímélő, sőt kimondottan buja, Őrség jéghideg aranya fagyira, amiben vaníliás fehércsokis alapon málnalekvár és tökmagpraliné is van, de hát valamit valamiért.

Jó fagyit csak jó alapanyagból lehet készíteni

Magától értetődik, hogy – ahogy minden ételt – jó fagyit is csak minőségi alapanyagból lehet készíteni – kezdi Andrea. Ha nem jó az alapanyag, a fagyi nem lesz finom, ez ilyen egyszerű. Sajnos azonban spórolni is az alapanyagon lehet leginkább, így, ha valaki csak üzletként tekint a fagylaltozójára, nagy a kísértés, hogy visszafogja a kiadásokat. Csak hát, ez Andrea szerint, hosszú távon egyáltalán nem kifizetődő. Családjuk 25 éve foglalkozik fagylaltkészítéssel – most már a fiuk és a lányuk is velük dolgozik – jelenleg három fagyizójuk és kávézójuk van három különböző városban. „Aki nem a turistákra épít, hanem a visszatérő, helyben élő vendégekre, az nem engedheti meg magának, hogy rosszat áruljon, mert elpártolnak tőle a vevők” – magyarázza Andi.

A jó alapanyag a jó minőségű tejnél kezdőik. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden fagyiban van tej (erre majd még visszatérünk), de amiben igen, abba igazi, tehenészetből rendelt, teljes tej kerül, aminek a zsír- és fehérjetartalma egyaránt érintetlen.

A jó minőségű fagyi ezért nem nyalánkság, hanem értékes táplálék

– vallja Andi.

A többi hozzávaló minőségén is sok múlik. Mondjuk, a cukor az pont mindegy, (már ha cukros fagyiról van szó, de erre is visszatérünk majd), emellett kerülnek bele olyan anyagok is, amikkel egy laikus nemigen találkozik. Például, a különböző paszták adják a fagyi színét, ízének egy részét és állagát.

Ezekből az anyagokból rengetegféle minőségű és összetételű létezik, az olcsó és a drága között pedig zongorázni lehet a különbséget.

Ha azt látjuk, például nyaraláskor, hogy a gyerek nyelve fagyizás után hosszú ideig tiszta kék, akkor nem jó helyen vásároltunk – árulta el Andi.

A minőségi fagyi nem nyalánkság, hanem étel

Málnás oreo, nutellás kenyér fagyi és a híres Őrség jéghideg aranya (Forrás: Fodor Fagyizó Cegléd Facebook)

Pisztáciafagyit például éveken keresztül éppen azért nem árultak Andiék fagyizóiban, mert egyszerűen nem találtak hozzá vállalható minőségű alapanyagot. A pasztákat a fagyizók a különböző, erre szakosodott beszállítóktól szerzik be, de előbb ugyanúgy kapnak kipróbálásra termékmintákat, mint mondjuk egy jobb drogériában az arckrémekből. Mielőtt tehát jelentősebb mennyiséget vásárolnának egy ízből, mindig végeznek néhány próbafőzést.

Itt azonban még mindig, messze nem dől el minden, a legtöbb fagylalt ugyanis hosszas fejlesztés eredményeképpen jön létre. A hozzávalók arányainak kiszámolása, majd kipróbálása után sokszor még hosszasan korrigálják a technológiát, az ízeket és az állagokat. Mert ugyebár az állag is fontos, az sem jó, ha nem lehet kanalazni, sem az, ha túl hamar megfolyik a fagyi.

A fagylaltban is vannak trendek

Ahogy a lakberendezésben, vagy a nyári úti célokban, úgy a fagylaltoknál is léteznek trendek. Az olaszországi Riminiben minden évben megrendezik azt a világra szóló fagyi expót, amelyen mindenki részt vesz, aki komolyan veszi a fagylaltkészítést. Ki kereskedni, ki pedig inspirálódni megy. Az idei Sigep kiállítás januárban volt, és szokás szerint egy csomó új ízzel találkoztak Andiék, ami persze nem jelenti automatikusan, hogy ők is előrukkolnak ezekkel. „Sok mindentől függ, hogy a vásárlók elfogadnak-e egy új ízt, mi pedig látjuk, hogy mire nyitottak és mire nem.”

Fagylalt expo Riminiben

Fagylalt expo Riminiben (Fotó: Profimedia)

A fagyizók általában kétféle fagyialapot készítenek, ezeket fejlesztik tovább a különböző ízekké. A tejes alapból lesz például a vanília vagy a mákos guba fagyi, a gyümölcsös alapból pedig a gyümölcsfagyik készülnek, ezekben nem íz, hanem gyümölcs van. A gyümölcsös alapban pedig, normál esetben nincs tej. Andiék egy harmadik: csokis alapot is készítenek, hiszen ebből is számos ízvariációt lehet alkotni, például Mozart golyó fagyit, amiben marcipándarabok is vannak, amelyik fagyiba pedig süti is kerül, ahhoz Andi maga süti a piskótát, méghozzá gluténmentes lisztből, nehogy a végén ezen múljon a dolog.

A „mentes” fagyira egyre nagyobb az igény

Egy biztos: egyre több az igényes vendég, és egyre többen vannak azok is, akik diéta vagy ételérzékenység miatt nem esznek hagyományos fagyit. Egy jó fagyizó rájuk is gondol. A „mentes” fagyik általában különböző gyümölcsfagylaltok, ezekben soha nincs tej, ellenben a gyümölcstartalmuk 80 százalékos. Édesítésre steviát használnak, ami azért volt meglepő, mert a magam részéről egyáltalán nem vagyok nagy véleménnyel a stevia ízéről, itt azonban egyáltalán nem volt zavaró vagy kiérezhető mellékíze. Andrea ugyanakkor azt tanácsolja, hogy ha valaki betegség miatt szigorú diétára szorul, vagy nagyon durva ételallergiája van, akkor a „mentes” fagyik fogyasztásával is érdemes visszafogottnak lenni. Mindig kérdezzék meg, hogy milyen összetevőkből készült és ha nem kapnak kielégítő választ, akkor inkább ne egyenek belőle.

És hogy mi indokolja azt, hogy egyes helyeken akár 4-500 forintot is elkérnek egy gombóc fagyiért? Andrea szerint a fagylalt költségei biztosan nem, mert még a legjobb alapanyagokból is ki lehet hozni sokkal olcsóbban egy szép nagy gombócot, habár az alapanyag árak, az Euró árfolyamával együtt, folyamatosan nőnek. Nyilván a frekventált turisztikai helyeken drágábban lehet helyiséget bérelni, ami részben hozzájárul a jóval magasabb árakhoz, de leginkább üzletpolitikai döntés állhat a dolog mögött. A túl olcsó fagyi persze szintén jelzés, ahogy az is, ha jégdarabokat találunk benne.

Ne tekintsünk tehát pusztán nyalánkságként a fagyira, sőt, időnként akár egy- egy étkezést is bátran kiválthatunk vele, hiszen a jó fagylalt nemcsak boldoggá tesz, de táplál is.

Otthon is készíthetünk fagyit

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top