A kapros-túrós pite igazi házi sütemény, cukrászdákban nem is kapható, de pár étterem szezonálisan felveszi az étlapra, a vendégek legnagyobb örömére. Kapor nélkül persze kapható, de ilyenkor nyáron pont a kaportól lesz annyira különleges! Hacsak fele tésztával készítenénk, akkor egy kicsit lehet emelni a túró mennyiségét, és alufólia alatt sütni a süteményt. Ebben az esetben lepényt kapunk, aminek a tetejére tálalásnál édes tejfölt szokás kínálni.
A kapor mennyisége ízlés szerint változtatható, de fontos, hogy mindig csak a leveleket vágjuk apróra és a szárból egyáltalán ne kerüljön a túróba.
A frissen szedett kapornak sokkal erősebb íz és illata van, mint a fagyasztottak, vagy a boltban vásároltnak. A kapor, mint a legtöbb zöld fűszer, gyógyító hatásáról is ismert a népi konyhában, nem árt, ha erre is gondolunk, amikor a pitébe tesszük. Jó hír a kaporimádóknak, hogy a fűszernövény akár egy balkonládában is megél, érdemes otthon nevelgetni pár szálat.
Hozzávalók a kapros-túrós süteményhez
A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 1 tojássárgája
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1 csomag sütőpor
- 1/2 citrom reszelt héja és leve
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 2 tojás
- 4 evőkanál búzadara
- 6 dkg cukor
- 2 dl tejföl
- 1 csokor kapor
- 1-2 ek zsemlemorzsa
A tetejére:
- 1 tojás
A tészta hozzávalóit pár perc alatt összegyúrjuk. Könnyebb dolgunk lesz, ha a vajat nagy lyukú reszelőn gyorsan lereszeljük. A kész tésztát két részre osztjuk.
A töltelékhez a túrót áttörjük, a tojások fehérjét habbá verjük, majd minden hozzávalóval óvatosan összeforgatjuk.
Egy közepes tepsit kivajazunk, majd belisztezünk. Az tészta egyik részét tepsi nagyságúra nyújtjuk úgy, hogy egy pici pereme is legyen, majd a tepsibe simítjuk, és megszórjuk a zsemlemorzsával. Rásimítjuk a túrót és a másik tésztalappal befedünk. Megkenjük a tojással, és villával megszurkáljuk.
180 fokra előmelegített sütőben, 35 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megvágjuk!