Ha pedig ezt a hármat egyszerre csináljuk, akkor azon kapjuk magunkat, hogy a hét több napján is csirkemellet vásárolunk, mert csak így kerülhetjük el, hogy egyszerre többfélét kelljen főznünk. Mutatunk 5 gyors, finom, és egyszerű receptet, amit garantáltan szeretni fog az egész család.
A csirkemell szinte mindenre jó, egyedül arra kell odafigyelni, hogy ne szárítsuk ki sütés közben, éppen ezért nagyon illik hozzá minden szaftos, krémes, salátás ötlet. Ha tehetjük, figyeljünk oda a hús minőségére is!
Zöld fűszeres palacsinta csirkemellel töltve
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 4 dl tej
- 2 dl szóda
- csipet só
- 1 csokor petrezselyem
- 4 ek snidling
- étolaj a sütéshez
- 50 dkg csirkemell
- 1 kk rozmaring
- bors
- 20 dkg feta sajt
- rukkola
- paradicsom
A palacsintához a tojásokat felverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. Apránként a tejjel és a szódavízzel is felöntjük, közben folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós. Apróra vágjuk a fűszereket és a sóval együtt a masszához keverjük., csipet sóval ízesítjük, végül belecsurgatunk két kanálnyi étolajat.
Forró, vékonyan olajozott serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük.
Ugyanebben a serpenyőben megsütjük a falatnyi darabokra vágott csirkemellet is, amit kevés rozmaringgal, sóval és borssal fűszerezünk.
Tálalásnál szétosztjuk a palacsintákba a csirkemellet, a rukkolát, a paradicsomot és fetát, majd feltekerjük a palacsintát.
Csirkemell házi vöröspesztóval
Hozzávalók:
- 1 kis üveg olajban eltett aszalt paradicsom
- 4 dkg dió
- 10 dkg feta
- 2 ek vörösborecet
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 50 dkg csirkemell filé
- Köretnek a kedvenc zöldsalátánk
Az aszalt paradicsomot az olajjal együtt a turmixgépbe borítjuk, vagy ha az nincs, akkor egy mély tálban botmixerrel pépesítjük. Beleszórjuk a diót, az elmorzsolt fetát, beleöntjük a vörösbor ecetet, a zúzott fokhagymát és a sót, majd az egészet leturmixoljuk. A csirkemell filét vízszintesen kettévágjuk, majd megkenjük a pesztóval. Sütőpapír közé tesszük, így nem ég majd le a sajt a serpenyőben, és oldalanként 6-6 percig sütjük maximum közepes lángon.
Koronázási csirkeszendvics
Ezt a csirkesalátát II. Erzsébet koronázási ünnepségére készítették először, 1953-ban, népszerűsége azóta is töretlen. Az eredeti recepthez mangó chutney-t használnak friss mangó helyett, de ez tökéletesen helyettesíthető értett mangó, méz, újhagyma és leheletnyi fokhagyma keverékével.
Ehhez a csirkesalátához a legjobb a húslevesben főtt, vagy maradék grillcsirkéről leszedegetett hús, de ha ez nincs, akkor a hirtelen megsütött csirkemellfilé felkockázva és lehűtve is megteszi.
Hozzávalók:
- 1 db csirkemellfilé
- 5 ek majonéz
- 1 mangó apróra vágott húsa
- 2 ek méz
- 4 szál újhagyma
- ¼ gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál currypor
- 1 zöldcitrom reszelt héja és leve
- só, bors
- szendvicskenyér
- friss saláta
A csirkemellet felkockázzuk. Összekeverjük a majonézt, a mangót, a mézet, az újhagymát, a zúzott fokhagymát, a curryt, a zöldcitrom reszelt héját és levét, majd sózzuk, borsozzuk, végül összeforgatjuk a csirkével. Kenyérszeletek és friss salátalevelek közé töltjük.
Tejszínes, csirkés, gombás tészta
Bármilyen főtt tésztával elkészíthető, a pennétől kezdve a spagettiig, de a legfinomabb a képen is szereplő linguine-vel lesz. Ez a tésztaféle egy kicsit szélesebb és laposabb, mint a spagetti.
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell
- 30 dkg csiperkegomba
- 5 dkg vaj
- 3 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 1 ek kapribogyó
- só, frissen őrölt bors
- kevés szerecsendió
- parmezán
- 50 dkg linguine tészta
A tésztát sós, lobogó vízben kifőzzük. Közben a csirkemellet és a gombát egyformán apró kockákra vágjuk, és megpirítjuk a vaj és az olívaolaj keverékén. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, majd felöntjük a tejszínnel. Kaprival, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, végül belekeverjük a kifőtt és lecsepegtetett tésztát. A tetejére parmezánt szórunk.
Csirke burrito
A burritóban az a legjobb, hogy a csirkemellen kívül azt teszünk bele, amit csak akarunk. Ha diétázunk, akkor csak salátát, ha pedig nagyin éhesek vagyunk, akkor még főtt babot, összetört avokádót, sőt, főtt rizst is.
Hozzávalók:
- 1 csomag félkész, bolti burrito
- 2 csirkemell filé
- 4 ek étolaj
- 1 kk római kömény
- 1 kk koriander mag
- 1 ek füstölt pirospaprika
- 4 nagy paradicsom
- 1 kis fej hagyma
- 1 csokor koriander zöld
- 2 lime leve
- zöldsaláta levelek
A csirkét apró kockákra vágjuk, majd az olajon megpirítjuk. Mozsárban megtört római köménnyel, koriandermaggal és füstölt paprikával, sóval és borssal fűszerezzük.
A paradicsomot felkockázzuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a koriander zöldjét, a lime levét, sót és borsot, majd összekeverjük. A buritokat fél perc alatt felforrósítjuk a sütőben, majd megtöltjük a salátával, csirkével, és paradicsom salsával, végül feltekerjük.
Még több csirke recept:
- A csirkemell tényleg megunhatatlan, de pácolni tudni kell
- Hétvégi menü: whiskys csirkemell és mandulás süti