nlc.hu
Gasztro

Házi pikáns popcorn receptek

Így készíts popcornt otthon: a klasszikustól a pikánsig

A házi készítésű popcorn olcsóbb és egészségesebb, mint a moziban kapható vagy a mikrós változat. Pillanatok alatt kész van, és szinte bármivel ízesíthetjük. Mutatunk pár isteni receptet.
popcorn pattogatott kukorica

Az otthoni filmnézéshez is jól jön egy kis rágcsálnivaló, a karantén hónapjai miatt még a legfanatikusabb mozilátogatók is magukra vannak utalna. És ha filmnézés, akkor természetesen popcorn! Olcsó, gyors és pofonegyszerűen elkészíthető.

A mikrós, zacskós változat nem az igazi, és bár lehet kapni kukoricapattogtató gépet, fölösleges egy újabb kütyü a konyhába. Bőven elég egy fedő és lábos, ahogy anno nagyanyáink csinálták a sparhelt tetején.

Sőt, ha magunk készítjük a popcornt, akkor búcsút inthetünk az aromáknak, ízfokozóknak és a kétes minőségű olajoknak, és kimondottan egészséges nassolnivaló lesz a pattogatott kukoricából. Az E-vitamin jót tesz a szívnek és a keringési rendszernek, a B-vitamin az idegrendszer működéséhez szükséges, de tartalmaz magnéziumot és vasat is, ezeket a tápanyagokat pedig a pattogtatás alatt sem veszíti el.

A házi pattogatott kukorica nagy előnye még, hogy a kedvünk szerint ízesíthetjük, ennek tényleg csak a fantáziánk szabhat határt. Bátorításként mutatunk több receptet a klasszikustól az édesen át a pikánsig. Az alaprecept többnyire ugyanaz, csak a feltét más.

A klasszikus vajas popcorn

Hozzávalók:

  • 10 dkg pattogtatni való kukorica
  • 8 dkg vaj

Elkészítés:

  1. A lábosba tesszük a vajat és a sót, majd felolvasztjuk. A legjobb, ha tisztított vajat használunk, mert így még intenzívebb lesz az ízélmény, a sima vaj pedig könnyen megég. Aki nem szereti a vajat, használhat olajat is.
  2. Mehet bele a kukorica. A lényeg, hogy az edénybe annyi kukoricaszemet tegyünk, hogy mindegyik érintkezzen a forró lábos aljával. Tegyük rá a fedőt.
  3. Egy-két perc után kezdődik a műsor, elkezdenek kipattogzani a szemek. Ilyenkor fontos folyamatosan rázogatni az edényt, hogy az egész szemek alulra kerüljenek, és a sós vaj is minél jobban bevonja a popcornt.
  4. Ha már csend van a fazékban – ez általában 3-4 perc –, akkor vegyük le a tűzhelyről, és már kész is az isteni házi popcorn. Ha tovább akarjuk turbózni az ízt, még önthetünk rá olvasztott vajat.

Csilis popcorn

Egy kis csiliporral könnyedén készíthetünk csípős pattogatott kukoricát is. A fenti alaprecepthez képest annyit kell tenni, hogy a vajhoz adjunk pár teáskanál csiliport – a pontos mennnyiség a por erősségétől és az ízlésünktől függ.

Édes változatok

Bár sokan idegenkednek az édes popcorntól, ha kipróbálod, egészen új világ nyílik meg előtted. Belépőnek jó választás a karamelles verzió. A cukrot közepes lángon karamellizáljuk, majd a kipattogatott kukoricát beleforgatjuk. Fahéjjal is megbolondíthatjuk, így akár még a cukrot is elhagyhatjuk.

Haladóknak ajánljuk a mogyoróvajas változat. Ehhez serpenyőben melegíts fel mézet, cukrot, és amikor fortyogni kezd, add hozzá a sót és a mogyoróvajat. Keverd össze alaposan, majd öntsd a kész popcornra, és jól forgasd össze.

Letisztult és pikáns

Miután kipattogtattad a kukoricát, szórd meg frissen őrölt feketeborssal, és tegyél rá finomra reszelt parmezánt vagy használj porrá őrölt, zacskós változatot.

Akinek van jól bevált fűszerkeveréke, azt a popcornnál is bátran bevetheti. A nyári grillezések hangulatát idézhetjük meg, ha például BBQ fűszerkeveréket szórunk a pattogatott kukoricára.

További cikkek a popcornról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top