nlc.hu
Gasztro
Csalamádé télire recept

Isteni házi csalamádé télire

Pofonegyszerű csalamádérecept télire, amiben tartósítószer sincs.
savanyúságok

Lassan itt az ideje, hogy a nyári zöldségeket eltegyük télire, és nincs is annál jobb, mint amikor elővesszük a saját savanyúságunkat a kamrából. Most egy isteni házi csalamádé receptet mutatunk, amit nemcsak egy csomó étel mellé adhatunk, hanem tartósítószer sincs benne.

Hozzávalók:

(10 darab 7,2 deciliteres befőttes üveghez)

  • 2 kg káposzta
  • 30 dkg uborka
  • 6 darab tv paprika (piros is)
  • 4 db sárgarépa
  • 20 dkg zöldparadicsom
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál köménymag
  • 1 teáskanál négyszínű bors
  • 1 teáskanál mustármag
  • 1 teáskanál koriander

A 3 liter felöntőléhez

  • 6 dl 10 százalékos ecet
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál só

Elkészítés:

  1. Alaposan megmossuk a zöldségeket, majd a káposztát, az uborkát, a répát és a hagymát legyaluljuk. A paradicsomot és a paprikát vékony karikákra vágjuk.
  2. A zöldségeket megszórjuk 2 evőkanál asztali sóval, beletesszük a fűszereket, az egészet átforgatjuk, majd 1 órát állni hagyjuk.
  3. Kinyomkodjuk a zöldségeket, majd majd beletöltjük a tiszta üvegekbe. Elég nagyjából háromnegyedéig rakni, hogy legyen helye a lének, amivel felöltjük az üvegeket.
  4. Lezárjuk az üvegeket, ha fém kupakunk van, érdemes celofánt használni, mert a savas lé megmarhatja a kupakot.
  5. Egy széles lábos alját kibélelünk konyharuhával, majd megtöltjük annyi vízzel, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen.
  6. Közepes lángon melegítjük, majd a forrástól számított 15-20 percig forraljuk. Hagyjuk a vízben kihűlni.

A készt csalamádét sötét, hűvös helyen tároljuk, és kell neki pár hét, mire összeérnek az ízek, de télre lesz az igazi.

Még több savanyúság receptje az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top