Lassan itt az ideje, hogy a nyári zöldségeket eltegyük télire, és nincs is annál jobb, mint amikor elővesszük a saját savanyúságunkat a kamrából. Most egy isteni házi csalamádé receptet mutatunk, amit nemcsak egy csomó étel mellé adhatunk, hanem tartósítószer sincs benne.
Hozzávalók:
(10 darab 7,2 deciliteres befőttes üveghez)
- 2 kg káposzta
- 30 dkg uborka
- 6 darab tv paprika (piros is)
- 4 db sárgarépa
- 20 dkg zöldparadicsom
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 teáskanál köménymag
- 1 teáskanál négyszínű bors
- 1 teáskanál mustármag
- 1 teáskanál koriander
A 3 liter felöntőléhez
- 6 dl 10 százalékos ecet
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál só
Elkészítés:
- Alaposan megmossuk a zöldségeket, majd a káposztát, az uborkát, a répát és a hagymát legyaluljuk. A paradicsomot és a paprikát vékony karikákra vágjuk.
- A zöldségeket megszórjuk 2 evőkanál asztali sóval, beletesszük a fűszereket, az egészet átforgatjuk, majd 1 órát állni hagyjuk.
- Kinyomkodjuk a zöldségeket, majd majd beletöltjük a tiszta üvegekbe. Elég nagyjából háromnegyedéig rakni, hogy legyen helye a lének, amivel felöltjük az üvegeket.
- Lezárjuk az üvegeket, ha fém kupakunk van, érdemes celofánt használni, mert a savas lé megmarhatja a kupakot.
- Egy széles lábos alját kibélelünk konyharuhával, majd megtöltjük annyi vízzel, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen.
- Közepes lángon melegítjük, majd a forrástól számított 15-20 percig forraljuk. Hagyjuk a vízben kihűlni.
A készt csalamádét sötét, hűvös helyen tároljuk, és kell neki pár hét, mire összeérnek az ízek, de télre lesz az igazi.