A tökéletes sajttorta nem létezik. Ezernyi fajtája van, és minden azon múlik, hogy a saját ízlésed szerint készítsd el, ettől lesz igazán tökéletes. Most két olyan alap sajttorta receptet mutatunk, amit úgy ízesíthetsz tovább, ahogy szeretnél, de az első, sütés nélküli receptet kezdőknek, a második sütőset pedig inkább haladóknak ajánljuk.
Sütés nélküli sajttorta
Készíts elő jó sok kekszet, mert az oldalára is szükség lesz keksztörmelékre!
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 300 gramm omlós keksz
- 65 gramm cukor
- ⅛ teáskanál só
- 140 gramm olvasztott vaj
A krémhez:
- 680 gramm mascarpone
- 100 gramm cukor
- 60 gramm tejföl
- 3 evőkanál frissen facsart citromlé
- 300 ml hideg habtejszín
- 90 gramm porcukor
- 1 evőkanál vanília aroma
A tejszínhabhoz a tetejére:
- 240 ml hideg habtejszín
- 60 gramm porcukor
- 1 teáskanál vanília aroma
Elkészítése:
Törd össze a kekszet morzsalékosra (ehhez használhatsz darálót például), és egy tálban keverd össze alaposan az olvasztott vajjal, sóval, 65 gramm cukorral. A masszát jól nyomkodd bele egy tortaforma aljába és tedd be a hűtőbe. Habverővel keverd krémesre a mascarponét a 100 gramm cukorral, majd add hozzá a tejfölt, citromlét és kavard simára. Egy másik tálban verd fel a habtejszínt a porcukorral és a vaníliaaromával, ezt aztán óvatosan forgasd hozzá a mascarponés keverékhez. Tedd a kekszalapra a tortaformába a krémet és hagyd a hűtőben 5-6 órára (vagy egy egész éjszakára). Amikor eljön a felszolgálás ideje, verd fel a tejszínhabot a cukorral és vaníliával, és frissen rakd rá a torta tetejére.
Bár lehet, hogy első olvasásra furcsán hangzik a tejföl és a citromlé a sajttortában, de ne hagyd ki belőle, ugyanis ettől a kettőtől lesz a krém olyan selymes és kemény, amilyennek egy jó sajttortában lennie kell.
Próbáld ki a japán sajttortát is!
Sajttorta a sütőből
Az a fajta sajttorta következik, amit a cukrászdákban is lehet kapni, és aminek a legnagyobb nehézsége, hogy őrült sokat kell várni, mire elkészül.
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 300 gramm piskótatallér összetörve
- 110 gramm sós, olvasztott vaj
- 40 gramm cukor
A krémhez:
- 680 gramm mascarpone
- 200 gramm cukor
- 24 gramm liszt
- 230 gramm tejföl
- 1,5 evőkanál vanília aroma
- 4 nagy tojás
Elkészítése:
Előmelegíted a sütőt 160 fokra és egy 23 centis tortaformát kibélelsz sütőpapírral. Egy kis tálban összekevered az alaphoz felsorolt hozzávalókat: piskóta tallér morzsalékot, vajat és cukrot, majd belenyomkodod a tortaformába a masszát úgy, hogy az oldalára is jusson belőle, majd tíz percre betolod a sütőbe. Megvárod, míg lehűl, utána bebugyolálod a formát kívülről alufóliával, hogy majd a vízfürdő ne ártson a tésztának, amikor a krémmel együtt sütöd. Leveszed a sütőt 150 fokra.
Egy nagy tálban összekevered a mascarponét a cukorral és a liszttel, amíg krémes és sima lesz. Az a legjobb, ha alacsony fokozaton használod ennél a műveletnél a habverőt, hogy ne csapja ki a mascarponét. Amikor simára keverted, jöhet a tejföl és a vanília aroma bele, szép lassan keverve össze a masszát. Egyesével törd bele a tojásokat is, majd az egészet öntsd rá a tésztára a tortaformába. Egy tűzálló tálba helyezd a formát, és önts köré meleg vizet, de csak addig, ameddig az alufólia ér, majd told be az egészet a sütőbe nagyjából 1 óra 15 percre. Akkor jó a sajttorta, ha a közepe még remegős, de nem folyékony. Lekapcsolhatod a sütőt, de még hagyd benne a sajttortát további 30 percig, majd még 30 percet pihentesd a sütőben már nyitott sütőajtónál. Ezek után mehet a hűtőbe 5-6 órára vagy egy egész éjszakára.
Kiemelt kép: Unsplash