Vágysz valami finom édességre, de nincs időd sokat bajlódni vele? Esetleg szülinap lesz, vagy valamilyen jeles alkalom, amire illene egy torta, de elfelejtettél rá készülni? Semmi gond! Mutatunk három mennyei finomságot, egyszerű tortát, amit kevés hozzávalóból és fél- egy óra alatt összedobhatsz.
Klasszikus csokitorta, kicsit megbolondítva
Hozzávalók:
- 1 bögrényi szárított gyümölcs
- Fél bögre brandy vagy gyümölcslé (például narancs)
- 300 gramm étcsoki
- 3 teáskanál méz
- 125 gramm vaj
- 200 gramm háztartási keksz
- 100 gramm mandulapehely
Elkészítés
Önts rá annyi brandyt vagy gyümölcslevet a szárított gyümölcsre, amennyi elfedi. Tedd be a mikróba két percre, amíg forrni nem kezd, majd tedd félre.
Utána törd össze a csokit (lehetőleg befóliázva, hogy ne szóródjon el mindenfele). Ha megvagy vele, tedd mikrózható tálba, öntsd hozzá az olvasztott vajat és mézet, takard le a tálat és szintén tedd be a mikróba, amíg a csoki meg nem olvad (pár perc). Mikor ezzel megvagy, vegyél elő egy 20 centiméteres tortaformát és béleld ki sütőpapírral (nem fogunk sütni, de könnyebb majd belőle kiszedni a sütit).
Vegyél elő egy harmadik, nagyobb tálat és törd bele a kekszet, add hozzá a mandulapelyheket, majd a szárított gyümölcsöt és a csokit is. Keverd addig, amíg minden összeér. Öntsd bele a tortaformába és egyengesd el a tetejét. Tedd legalább 4 órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe. És kész is van!
Gyümölcsös és krémes verzió: a málnás-ricottas torta
Hozzávalók:
- Pár csepp növényi olaj
- 175 gramm liszt
- 175 gramm cukor (de lehet kevesebb)
- 2 teáskanál sütőpor
- csipet só
- 2 tojás
- 500 gramm ricotta
- fél teáskanál vaníliaaroma
- 125 gramm vaj
- 200 gramm málna
Elkészítés
Előmelegítjük 180 fokon a sütőt.
Húsz centis tortaformát használunk, amit kicsit megkenünk olajjal.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, sütőport és egy kevés sót.
Egy másik tálban felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a ricottát és a vaníliaaromát. Ha simára elkevertük, akkor hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz, azaz a lisztes tálhoz (amit már előzőleg összekevertük). Addig keverjük, amíg egységes masszát nem kapunk.
A vajat közben felmelegítjük, majd, ha az olvadt vaj kihűlt, hozzáadjuk a keverékhez. Utolsóként kerül bele a masszába a málna (pár szemet hagyjunk meg a díszítéshez), óvatosan, hogy ne törjön össze. Ha megvagyunk, helyezzük a masszánkat a tortaformába, majd süssük körülbelül 40-50 percig, míg a teteje aranybarna nem lesz.
A klasszikusok kedvelőinek: stracciatella sajttorta
Hozzávalók:
- 260 gramm csokis keksz
- 100 gramm vaj
- 400 gramm ricotta
- 260 gramm mascarpone
- 150 gramm porcukor
- 260 gramm csokipehely
- 140 gramm étcsoki
Elkészítés
Először is törjük össze a csokis keksze (például egy zsákban, nyújtódeszka segítségével. Olvasszuk meg a vajat, majd keverjük össze a zúzott keksszel. Az így keletkezett masszát bontsuk kétfelé.
Az egyik adagot egy tortaforma aljába tesszük, szépen eloszlatjuk (előtte kis vajjal kikenjük a tálat). Ezután betesszük a formát a hűtőbe és legalább 30 percig állni hagyjuk.
Ezalatt összekeverjük a ricottát, a mascarponét és a porcukrot, majd hozzáadjuk a csokipelyheket. Külön tálban megolvasztjuk az étcsokit.
Kivesszük a tortaformát a hűtőből és ráöntjük az olvasztott étcsokit és ennek tetejére kerül az előzőleg elkészített straciatella. Próbáld meg a két művelet között picit állni hagyni a tortát, hogy a két réteg ne keveredjen össze.
Ha mindezzel megvagyunk, a félretett kekszes masszát a tetejére szórjuk.
(Kiemelt kép: Pixabay)