Amennyire nem szerettem gyerekkoromban, annyira szeretem most a kapros tökfőzeléket. Sokan az eredeti, ecetes vagy natúr receptet szeretik, nálunk is a családban megoszlanak az ízlések. Én citrommal készítem, nyáron hidegen és melegen is isteni finom. Mások a kovászos uborkás tökfőzeléket szeretik!
A nagy baj, hogy ha nincs szezonja és a fagyasztott változatot kevéssé kedvelem, nekem a frissen gyalult tök az igazi. Használjuk hát ki, amíg van, és, ha van kedvetek, készítsétek el ezt az egyszerű, anyukámtól tanult verziót:
Hozzávalók:
- Egy kis löttyintésnyi olíva olaj
- 1 kis vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- fél kiló tök
- 1 csokor kapor
- 1 evőkanál liszt
- 1 doboz tejföl
- só
- fél citrom leve
Elkészítés
Az olíva olajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Ha valaki ragaszkodik a piros paprikához, akkor ennél a szakasznál teheti bele. Amikor már üveges a hagyma, húzzuk le a tűzről és úgy adjuk hozzá a paprikát, hogy ne legyen keserű.
A hagymára pici vizet öntünk, mielőtt hozzáadjuk a tököt és a csokor kapor felét és adunk hozzá még egy kis vizet, majd megsózzuk. Mikor ez megtörtént, félig lefedjük és hagyjuk puhulni.
Ez idő alatt a tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet. Amikor már majdnem készre puhult a tök, hozzáadjuk a lisztes tejfölt és elkeverjük. Megnézzük, mennyi levelet eresztett, szükség esetén adunk hozzá még vizet.
Ekkor keverjük bele a kapor maradékát és a citromot. Hogy még jobban összeálljanak az ízek, hagyjuk a citrommal és a plusz kaporral rottyanni még párat.
Ha elkészült én szeretem lefedve állni hagyni egy fél órát, mielőtt tálalom.
Egészségünkre!