Sokan ódzkodnak a kacsától, mint alapanyagtól, pedig egy nagy előnye van: nagyon nehezen lehet túlsütni.
Mivel a kacsában sok a zsír, ahhoz, hogy ropogós legyen a sült kacsacombunk elég sokáig kell sütni. Most adunk egy nagyon finom receptet és hozzá két köretjavaslatot.
Hozzávalók két személyre:
- Négy kacsacomb
- friss rozmaring
- kakukkfű
- koriander
- oregánó
- chili (kihagyható)
- 4 gerezd fokhagyma
- fél üveg vörösbor
- két evőkanál ribizlizselé (vagy szörp)
- só
- pár csepp olíva olaj
Elkészítés:
Melegítsük a sütőt 180 fokra. Picit kenjük be olíva olajjal a jénainkat és ágyazzuk meg friss rozmaringgal és feldarabolt fokhagyma gerezddel. Helyezzük rájuk a kacsacombokat, amiket egy késsel előtte előkészítettünk azzal, hogy picit bevagdostuk a bőrét, megsóztuk és megszórtuk oregánóval, korianderrel, kakukkfűvel és chilivel. Egy óráig süssük.
Ez idő alatt a bort és a ribizlizselét melegítsük össze lassú tűzön, hogy egységes levet kapjunk. Öt percig, alacsony lángon kevergessük, hogy összeálljon a keverékünk.
Amikor a kacsa már egy órát sült, húzzuk ki a sütőből és távolítsuk el a keletkezett zsiradék nagy részét (de ne dobjuk ki!), majd locsoljuk meg a boros-ribizlis mártással és süssük még 10 percig.
Köretek (mivel a boros-ribizlis mártás markánsabb ízt ad majd a húsnak, ezért krumplis köreteket ajánlunk ehhez a kacsához):
1. Almás-tepsis burgonya
A meghámozott, felszeletelt burgonyát és almát a kacsa sütésekor keletkezett zsírral összeforgatjuk, majd egy nagyobb tepsibe tesszük, és így sütjük 15-20 percig.
2. Héjában sült krumpli
Az alaposan megtisztított kisebb krumplidarabokat a kacsazsírral meglocsoljuk, majd alufóliákba tesszük és a sütőben 15 percig sütjük, majd 5 percig fólia nélkül rápirítunk.
(via)