Gasztro
Szponzorált tartalom

Négy sztárséf készíti el a legkedveltebb nyári ételeket a Séf Fesztiválon Tihanyban (x)

Az idei legexkluzívabb gourmet gasztrofesztivál az egykori tihanyi apátság majorságában kap helyet augusztus 20-23-a között. Piringer Patrícia, a rendezvény társalapítója mesélt nekünk ízekről, testi-lelki feltöltődésről, és a gasztronómiai élvezetekről, amelyek ránk várnak, ha ellátogatunk a Belső-tó csodálatos panorámájához.

Miben lesz ez a gasztronómiai élmény más, mint az eddig megszokottak?

Egy szabadtéri, de ún. „fine dining” minőségű fogadást szervezünk az angol és francia borfogadások mintájára. Ez lényegében annyit jelent, hogy egy bizonyos összeg befizetésével a vendégeink három órán keresztül szinte a csillagokon és holdporon utazhatnak, átadva magukat a gasztronómia és a fantasztikus helyszín csodás élvezetének. A különleges, hazai alapanyagok, a helyi, igényes beszállítók, a jobbnál jobb nevű séfek biztosítják az ízek kavalkádjának minőségét, a hangulatot pedig az, hogy a hangos, zajos, impulzív együttlét helyett a békére, a nyárra, a nyugodt szépségre, együttlétre, barátságra koncentrálunk. Nem akartuk a fókuszt elvenni a gasztronómiai élményről, a barátkozásról, a nyáresti beszélgetésekről, így az egyetlen kíséret a halk élőzene lesz. Szerettünk volna most valami mást alkotni, mint amit fesztivál címszóval megszoktak az emberek. A helyszínben is törekedtünk egy kis eltérésre: ez nem egy strand vagy egy lankás domboldal panorámával és szőlőtőkékkel. A környezet varázslatos: kilátással a Belső-tóra.

Miben jelent kihívást egy ilyen volumenű rendezvény?

Kicsit úgy tudnám leírni, mintha egy szuper luxus esküvőt a préri közepén szeretnénk megrendezni. Séfjeinknek nagyon magasak az elvárásaik mind az alapanyagokat, mind a munkakörnyezetet, mind a személyzetet illetően. Itt nem élőben főznek majd folyamatosan, mint az éttermeikben, és nem is arról lesz szó, mint egy átlagos étteremben, hogy lefőznek mindent nagy adagban és később tálalják. Itt egy egész hetes előkészítő munka fog folyni, majd ezután séfjeink és személyzetük a helyszínen fogják frissen elkészíteni az ételeket egy mobil konyhában.

A fesztivál sztárséfjei Széll Tamás, Segal Viktor, Varju Viktor és Wolf András – ők gondoskodnak majd ízlelőbimbóink kényeztetéséről.

Mit lehet tudni a ránk váró ízekről?

A menüt kizárólag a séfek állították össze, hiszen csak ők tudták, hogy a helyszínen ilyen körülmények között mit lehet elkészíteni. Az egyetlen dolog, amit mi kértünk, hogy mindenkinek jusson eszébe róla a szabadtűzön való sütés-főzés, a kertben való molyolás, a boldog együttlét, a nyár, a Balaton. Amikor elolvassa valaki a menüt, akkor érezze azt, hogy ez egy picit több annál, amit egy átlagos étteremben vagy egy otthoni főzésnél kapna, de az érzés mindenképpen legyen mégis ismerős. A séfek ragaszkodtak ahhoz, hogy mindenkinek legyen egy-egy olyan étele, amit kimondottan az ő receptúrája alapján készítenek majd el, illetve azt is szerették volna, hogy elfoglaltságaik ellenére személyesen is jelen legyenek, így egy napot mindenki ott tölt majd a helyszínen, aznap pedig az adott séf ajánlatát, az ún. „signature dish”-t is kínáljuk a tizenkét fogás mellett.

Négy sztárséf készíti el a legkedveltebb nyári ételeket a Séf Fesztiválon Tihanyban (x)

 

A fine dining sokkal több, mint egy mini adag étel

A „fine dining”-ot sokan úgy értelmezik, mint egészen apró mennyiségben, ám kiemelten drágán kínált, felismerhetetlen, túl bonyolult és drága ételek sorát. Azonban ez a fajta gasztronómiai irány sokkal inkább híres a minőségi alapanyagok megválasztásáról, az újszerű elkészítési technikákról, hogy az ismert ízek újraértelmezésével egy kifinomultabb élvezetet éljenek át a vendégek.

Négy sztárséf készíti el a legkedveltebb nyári ételeket a Séf Fesztiválon Tihanyban (x)Hogyan tudunk ennyi ízt befogadni?

A vendégeknek több óra áll majd a rendelkezésére, hogy mindent megízleljenek. Fontos, hogy ezek nem vendéglátós tálételek, hanem sokkal inkább kóstoló adagok. Bármennyiszer lehet újra kérni abból a fogásból, ami a legjobban ízlett, ám nem kötelező rögtön az első fogással jól lakni, érdemes mindent végigpróbálni, a fogások között kicsi szünetet hagyni, iszogatni, sétálni, zenét hallgatni, nézni a naplementét és élvezni az életet. A reggeli könnyedebb, az ebéd és a vacsora menüje pedig ugyanaz, az ember így szabadon eldöntheti, hogy melyik idősáv számára a leginkább megfelelő. Függhet ez attól például, hogy nagy társasággal érkezik, kettesben jön romantikázni vagy épp gyermekekkel látogat el a rendezvényünkre.

Négy sztárséf készíti el a legkedveltebb nyári ételeket a Séf Fesztiválon Tihanyban (x)Gyermekbarát a rendezvény?

Ez inkább attól függ, hogy a gyermekek élvezik-e az ilyen elfoglaltságot a szüleik társaságában. Sok olyan család van, akik elegánsabb helyekre is járnak, vagy egyszerűen csak élvezik, hogy a megszokottnál különlegesebb ételeket is szoktak kóstolni.

 

Hagyományos ételekkel is találkozhatunk a menüben?

A menünk első tíz étele mindenkinek nagy kedvence, a mi titkunk abban rejlik, hogy a hagyományos ételeket fantasztikus alapanyagokból és egészen különleges módon készítik el séfjeink. Lesz kolbászos vagy vegán lecsó, csirkepörkölt, gulyás, angolna, és olyan mangalica hús, amit japán és amerikai Michelin-csillagos éttermekbe szállítanak Magyarországról. Ezeken kívül pedig olyan érdekességek is lesznek – például a desszertek terén, amelyeket külön erre az alkalomra találtak ki. Lesz nyári szedres pite, háromfajta fagylalt kompozíció, emellett magyar raclette sajt, parasztsajt, és olyan kolbászok, amelyek mind itt készülnek a régióban. Hét-nyolc környéki kistermelésű borral és kétfajta csodapezsgővel várjuk vendégeinket, amelyek világszínvonalúak. Ezek adják majd azt a hangulatot, mintha otthon ülne össze az ember a barátaival, csak nagyon magas szintre emelve a vendéglátást.

Négy sztárséf készíti el a legkedveltebb nyári ételeket a Séf Fesztiválon Tihanyban (x)

Hogyan lehet ilyen volumen mellett a környezettudatosságra is figyelni?

Talán ez volt az egyik legnehezebb kérdés, hiszen ahhoz, hogy a „fine dining” jelleget meg tudjuk őrizni, minden adagot egyesével kell majd tálalnunk. Minden étel egy külön kompozíció, fontos volt, hogy minden fajta és méretű edény a rendelkezésünkre álljon, ami ráadásul környezetkímélő legyen, tehát lebomlik. A másik nagy kérdés a pohár: egy méregdrága bort vagy pezsgőt papírpohárból inni nem az igazi, ezért Európa legnagyobb pohárgyártó cégével állapodtunk meg, és folyamatos, szakszerű mosogatás után nem termelünk majd semmilyen felesleges hulladékot. Nagyon figyelünk arra is, hogy pontosan annyi ételt rendeljünk az előkészítő konyháról és a beszállítóinktól, amennyire szükségünk van, ezért kérjük vendégeinktől az előzetes regisztrációt.

 

Fontos lehetőség ez a helyi termelőknek is…

Igen, az összes kapcsolatunk egy hosszas munkával kialakított partneri viszony lett. A beszállítóink sokkal inkább a kézműves termékek vonalán mozognak, mint az ipari termelésen, komoly átgondolást igényelt, hogy a többségében családi vállalkozások a nyári hajtás közepén tudnak-e ilyen léptéket tartani, de mindenki megoldotta. Nagyon szeretnénk, ha ebből a fesztiválból tradíció lenne, hogy jövőre is megrendezzük, illetve az ország többi régióját és termelőit, családi vállalkozásait is szeretnénk felfedezni, bemutatni és megismertetni őket az igényes közönséggel.

Megnézem
Összes kép (9)

Az esemény online regisztrációt, jegyrendelést és a részvételi díj befizetését követően látogatható. Jegyek a Broadway Jegyirodában valamint a jegyértékesítő hálózatán keresztül vásárolhatók augusztus 10-ig. Részletes információk az esemény honlapján és közösségi felületein.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top