Gasztro

Elképesztően megdrágultak a gyümölcsök egy év alatt

Csaknem minden élelmiszer drágább lett, de vannak egyes termékek, ahol igazán szembeötlő az áremelkedés.

Tavaly júliushoz képest 7,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek – mutat rá az Agroforum.hu, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatójára hivatkozva.

A három termékcsoport, ahol a legnagyobb volt az áremelkedés mértéke, a friss hazai és déligyümölcsök, valamint a párizsi és a kolbász volt. A gyümölcsök ára összesítésben 44,9 százalékkal nőtt, míg a sertészsír 16,4, a párizsifélék és a kolbászok pedig 16,1 százalékkal lettek drágábbak.

Elképesztően drágultak meg a gyümölcsök egy év alatt

A friss gyümölcsök drágultak, a friss zöldségek olcsóbbak lettek a KSH szerint (Fotó: Getty Images)

Jelentősen többe kerül a szalonna, a cukor, a zöldségfélék, a húskonzerv, de más hús-, és halkészítmények ára is nagyságrendekkel növekedett a KSH jelentése szerint. 

Nagyon sokat emelkedett a gyümölcsök ára tavaly ót

(Forrás: KSH.hu)

Az összeállítás helyenként ellentmondásokat is tartalmaz, a KSH szerint ugyanis, bár jelentősen drágult a zöldség, a friss zöldség és a burgonya átlagára 5,9 százalékkal csökkent. Szintén olcsóbbak lettek a száraztészták, miközben a szeszes italok és dohányáruk átlagosan 6,3 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel ezelőtt.

További cikkeink gazdasági témákkal kapcsolatban: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top