Még valamikor tavasszal találkoztam az ötlettel, hogy a tök belsejéből „húslevest” lehet főzni, de olyat, ami megszólalásig hasonlít az igazihoz. A felvetést, hát, hogy is mondjam, érdekesnek találtam, el is mentem tököt venni a zöldségeshez, aki benyögött egy olyan összeget, hogy gyors fejszámolás után úgy döntöttem, ha húslevest akarok enni, jobban járok, ha húst veszek.
Azóta viszont eltelt jó pár hónap, a tele a kert tökkel meg cukkinivel, úgyhogy úgy éreztem, pont itt az ideje, hogy kipróbáljam, tényleg olyan finom-e a tök belsejéből készült húsleves, hogy érdemes legyen vele foglalkozni. Ha bejön, az nagyon jó, mert ha ezentúl télen érzek ellenállhatatlan késztetést, hogy tököt vegyek, de úgy, hogy még a hétszáz forintos kilónkénti ár sem borzaszt el (egy tökért, Jézusom!), akkor abból már legalább semmit se kelljen kidobni. Na jó, a héját mégis, arra még nincs megoldásom.
Vegán barátaink érkezésének örömére meg is főztem a fából vaskarikát, vagyis a tök beléből készült „húslevest”, és
meglepő módon hatalmas sikert aratott.
A barátnőm szerint olyan az íze, mint egy üde jércelevesnek, a férje szerint viszont inkább fácánleveshez hasonlít, ebből is látszik, hogy vannak még emlékeik a húsok ízét illetően. Egyébként tényleg finom lett a leves, de hát mitől lett volna rossz, amikor benne volt egy csomó fűszer meg zöldség, és a színe is stimmelt. Érdemes kipróbálni, ha éppen tököt esztek és keletkezik bélzet.
Hamis húsleves tök belsejéből
Hozzávalók
- fél tök belseje a magokkal együtt, ahogy kivájjuk, mehet is a fazékba
- fél kg leveszöldség: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, darab kelkáposzta, meg amit még bele szoktunk tenni a húslevesbe
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- esetleg fél paprika
- fűszerek: 2 db babérlevél, fél tk. őrölt szerecsendió, 1 tk. egész fekete bors, 2 szem szegfűbors és ha szoktál beletenni a húslevesbe, akkor köménymag.
- 2 tk. só
- 2 liter víz
- 2 ek. étolaj (mivel a zöldségeknek nincs zsírtartalma, viszont az ízek zsírban oldódnak ki)
- néhány szál petrezselyem- és zellerzöld
Elkészítés
- Semmi hókuszpókusz, mehet minden a fazékba. A zöldségeket megpucoljuk, a tök belsejét egészben hagyjuk, hagymát szintén, a fokhagymát megroppantjuk, úgy tesszük a fazékba. A zöldfűszereket cérnával összekötjük. Rögtön fűszerezhetjük is. Addig főzzük, amíg a zöldségek fel nem veszik a kedvünkre való állagot.
- Ekkor kiemeljük belőle a zöldségeket, tálra tesszük, a tököt kidobjuk, a levest pedig átszűrjük, hogy ne maradjanak benne a tökmagok.
Főzhetünk hozzá cérnametéltet a tökéletes illúzió kedvéért.