Sok szülő bosszankodik azon, hogy nem elég, hogy a menzán nem eszik egy falatot sem a gyereke, de még az uzsonnát is sokszor hazahozza. Éhesen pedig nem lehet se tanulni, se odafigyelni az órán, és különben is, a fejlődéshez mindenképp szükség van minőségi, tápláló ételekre.
Mit tehetünk, ha a jó minőségű fehérjék és a zöldségek se csúsznak annyira, mint az édesség? Rejtsünk mindent apró pizzagolyókba, és még a legfinnyásabb gyerek is boldogan eszi majd uzsonnára! Ezeket a golyókat sütés előtt akár le is fagyaszthatjuk, így ha egyszerre nagyobb mennyiséget készítünk, akkor akár hetekre megleszünk az uzsonnával.
Hozzávalók a tésztához:
- 1 dkg friss élesztő
- 3 dl víz
- 1 ek porcukor
- 30 dkg finomliszt
- 30 dkg rétesliszt
- 1 kk finomított tengeri só
- 1 ek olívaolaj
Az élesztőt elkeverjük a vízzel és a cukorral, majd a liszttel és a sóval együtt a robotgép dagasztótáljába tesszük. Alaposan összedolgozzuk, a végén az olívaolajat is belecsorgatjuk. Amikor elválik az edény oldalától, és szép rugalmas a tészta, akkor elkészült. Letakarjuk, és egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Miután megkelt, 15 egyforma részre osztjuk, gömböcöket formázunk belőle, és letakarva újra negyed órát pihentetjük.
A kezünkkel ellapítjuk, és mindegyik közepébe egy-egy adag tölteléket tesszük.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 40 dkg mozzarella, apró kockákra vágva
- 4 ek olívaolaj
- 1 kk szárított oregánó
- 15 szem koktélparadicsom
- 1 kk só
A tetejére:
- 1 tojás
- nagy szemű só, köménymag
A mozzarellát apróra vágjuk, elkeverjük az olívaolajjal, az oregánóval és a sóval. Egy kanálnyit teszünk belőle a tésztába, majd arra egy koktélparadicsomot. Összenyomogatjuk a tésztát úgy, hogy sütés közben a sajt ne tudjon kifolyni. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és megkenjük a felvert tojással, majd megszórjuk a sóval és a köménymaggal. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Ha előre dolgozunk, és lefagyasztjuk a gombócokat, akkor még lekenés előtt, sütőpapírral bélelt tálcán toljuk be a mélyhűtőbe, és amikor megfagyott, tegyük zacskóba.