nlc.hu
Gasztro

Tökéletes melegszendvics

Hazaér az iskolából és nagyon éhes? Ez a gyerekek kedvenc tízperces melegszendvicse

Nem minden nap alakul úgy, ahogy szeretnénk. Ilyenkor szükség lehet egy jó receptre, ami pillanatok alatt elkészül, és minden gyerek szereti.

A tökéletes világban minden délután négykor elhozzuk a gyerekeket az iskolából, ahova kipihenten érkezünk, majd hazafelé sétálva jót beszélgetünk, otthon pedig közösen készítjük el a friss, egészséges, tápláló vacsorát, amihez az alapanyag valahogy a hűtőbe került magától, mert mi nem töltöttük az időnket bevásárlással, az biztos. De melegszendvicset még akkor is ennénk, az biztos.

Egy igazi "mindent bele szendvics" pannini sütőben elkészítve (Fotó: GettyImages)

Egy igazi “mindent bele szendvics” pannini sütőben elkészítve (Fotó: GettyImages)

Csakhogy sajnos nem élünk tökéletes világban, ezért hétközben a letöbb napunk rohanásból áll reggeltől estig. Sokszor csak hét körül tudunk asztalhoz ülni, és ilyenkor is gyakran van lelkiismeretfurdalásunk, mert nem éppen az a vacsora, amit elterveztünk. Előfordul, hogy csak rendelni tudunk valamit, vagy már a harmadik este ugyanaz van, mert egyszerűen nem jut idő a vásárlásra. A gyerekek se mindig boldog, átszellemült mosollyal kerülnek elő a napköziből, hanem néha bizony morcosan, éhesen, fáradtan.
Mindenkinek joga ehhez, de egy finom és legfőképp gyors vacsorával elég sokat javíthatunk a helyzeten. Két gyerek anyjaként biztos vagyok benne, hogy az egyik olyan étel, ami mindig mindenkinek bejön, az a grillszendvics, de az se mindegy, hogy hogyan.

Hogyan süssük?

A jó grillszendvics titka a sok sajt és a zsiradék, méghozzá a kenyér külső felére. Ez utóbbi lehet bármi, vaj, margarin, fűszeres étolaj, esetleg olívaolaj. A lényeg, hogy vékonyan kenjük meg vele a szendvicseket kívülről egy ecset segítségével, így lesz a kenyér igazán ropogós anélkül, hogy túlzottan megpirult volna.
Grillszendvicset a legegyszerűbb kontaktgrillben, kontakt melegszendvicssütőben, vagy serpenyőben sütni. Az első kettővel túl nagy hibát nem tudunk elkövetni, de a serpenyőre vigyázni kell, nehogy elégessük a szendvicset. Ehhez először forrósítsuk fel a serpenyőt, majd amikor beleteszzük a szendvicset, vegyük kisebbre a hőt. Forgassuk félpercenként, vagy maximum percenként a szendvicset addig, amíg a sajt teljesen folyossá nem olvad a közepén.

Fontos, hogy a sütést mindig forró sütőben kezdjük!

Egy egyszerű, gyors melegszendvics, paradicsomos mártogatóval (Fotó: GettyImages)

Egy egyszerű, gyors melegszendvics, paradicsomos mártogatóval (Fotó: GettyImages)

Mit tegyünk bele a mozzarellán kívül?

A legtöbb tölteléket az úgynevezett steak vagy panninisütőben sütött szendvicsekbe tehetjük, a legkevesebbet pedig a toastsütőben sültbe, mert ott a felesleget kinyomja a lezárt sütő. Ha serpenyőben sütjük, akkor se pakoljuk túlzottan meg kenyérszeleteket, mert nehéz lesz forgatni.

Nagyon finom, és szinte minden családban megvan hozzá minden alapanyag, az almás mozzarellás szendvics. Ehhez mindig vajat használjunk, az nagyon finomra sül az almával. Vékonyan szeleteljük fel az almát és a mozzarellát is, tegyük a mindkét oldalán megvajazott kenyérszeletek közé, és süssük ropogósra.

A kolbászos, vagy paprikás szalámis szendvics is ugyanígy készül, amibe vagy teszünk a gyerekeknek ketchupot, vagy csak melegítünk mellé egy finom paradicsomszószt, amibe mártogatni lehet. Akkor is érdemes ezt a szendvicset sütni, ha maradék, de nem elég paradicsomleves otthon a vacsora.

A harmadik kedvenc a mindent bele szendvics, amikor mindenki annyit és azt halmozhat a szendvicsébe, amit csak szeretne. Ennél csak arra érdemes figyelni, hogy a sajt a legalsó vagy a legfelső sorba kerüljön, és hogy annyira azért ne vigyük túlzásba a töltést, hogy mire a sajt megolvad, a közepe még hideg maradjon.

Melegszendvicsből soha nem elég!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top