nlc.hu
Gasztro

Apró mozzarellás szendvicsek

Legyen a te gyerekednek a legklasszabb az uzsonnája – falatkaszendvicsek az uzsonnás dobozba

Ki tudja miért, de a gyerekek imádják a pici dolgokat. Még talán a spenótot is szívesebben megennék, ha tíz apró adagban kapnák, egészen pici tálkákban. Így asztán, ha azt szeretnénk, hogy tápláló, egészséges uzsonnát egyenek, nincs más dolgunk, mint apró adagokba csomagolni azt.

Az első pár alkalommal az ilyen apró szendvicsekkel valóban több munka van, esetleg pepcselősnek is tűnhet, de hamar belejön az ember, és ez tipikusan az a munka, amiben a gyerekek maguk is szeretnek részt venni. Használjuk ki, mindenki szívesebben eszi azt az uzsonnát, amiben a saját munkája is benne van. A lényeg, hogy minél többféle apró szendvics készüljön, legyen színes és finom.
A bagett nagyon jó alap az ilyen apró falatoknak, de ha fokozni szeretnénk a tétet, akkor akár kiflikarikákat, vagy sós kekszet is használhatunk, sőt a 4 felé vágott szendvicskenyér is remek választás.
Gyermekünk garantáltan imádni fogja, sőt, az osztálytársai is megirigylik majd!

Egy jó kis házi pesztó minent feldob (Fotó: GettyImages)

Egy jó kis házi pesztó minent feldob (Fotó: GettyImages)

Pár ötlet a szendvicsekhez uzsonnára:

Mozzarella, sült koktélparadicsom
A mozzarella és a paradicsom nem véletlenül a legnagyobb klasszikusok egyike, egy kis olívaolajjal és bazsalikomlevéllel önmagában is finom és egészséges, kár lenne pont az uzsonnás dobozból kihagyni. Ha viszont pár percig grillezett koktélparadicsomot adunk mellé, akkor egészen új magasságokba emeljük ezt az egyszerű szendvicset.
A paradicsom a rövid idejű sütéstől egy picit édesebb és karakteresebb lesz, amivel a sajt ízét is jobban kiemeli majd. Csak arra figyeljünk oda, hogy a kenyérszelt aljára tegyük a mozzarellát, és arra a paradicsomot, így nem ázik majd el a kenyér.
 
Avokádó, mozzarella
Az avokádóból készítsünk krémet. Pár csepp citromlével, sóval és nagyon kevés fokhagymával keverjük el, majd morzsoljuk bele a mozzarellát. Jó vastagon halmozzuk a kenyérszeletek közé. Tehetünk bele zöldségcsírákat is, persze csak módjával, mert nem minden gyerek van oda ezekért az egészséges zöldekért, paradicsomot és jégsalátát is.
 
Tonhal, mozzarella
Keverjünk ki egy klasszikus tonhalkrémet. Ehhez a lecsepegtetett konzervet keverjük össze kevés majonézzel, esetleg tejföllel, sóval, borssal, citrommal, és egy evőkanál snidlinggel.
Egy snack mozzarellát karikázzunk fel, majd a tonhalkrémmel megkent kenyérszeleteket borítsuk be vele.
 

A mozzarella szinte mindenhez illik (Fotó. GettyImages)

A mozzarella szinte mindenhez illik (Fotó. GettyImages)

Mozzarella, sonka
Klasszikus páros ez is, de most egy kicsit játszunk a sajttal. Vágjuk nagyon apróra, mintha hagymát kockáznánk. Keverjünk hozzá kevés olívaolajat, egy evőkanál mustárt, egy evőkanál mézet, snidlinget. Ezzel a krémmel kenjük meg a kenyeret, majd erre fektessük a sonkaszeleteket. Illik hozzá a csemegeuborka és a jégsaláta is.
 
Paradicsom, pesztó, mozzarella
Ehhez a szendvicshez vágjuk apró kockákra a paradicsomot, és hagyjuk egy szűrőben pár perc alatt lecsepegni. A pesztót érdemes házliga elkészíteni, sokkal egészségesebb és finomabb. A klasszikus bazsalikom, fenyőmag, olívaolaj, parmezán helyett, használhatunk petrezselymet, diót és fokhagymát is. A legegyszerűbb, ha mindent a turmixba dobunk, és pár perc alatt pépesítjük.
Kenjük meg a kenyérszeleteket pesztóval, halmozzuk rá a paradicsomot, sózzuk, és tegyük rá a mozzarellát.

Mi legyen még az uzsonna?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top