A gomba megosztó étel, a gyerekek általában teljesen elutasítják, a felnőttek között van, aki egyenesen fél tőle, de sokan imádják, és alig várják az őszt, hogy tudjanak friss gombát enni. Sőt, rengetegen gombásznak, keresgélik az őszi erdőben a gombákat maguknak, ha te is közéjük tartozol, akkor reméljük, hogy fogyasztás előtt mindenképp bevizsgáltatod gombaszakértővel a zsákmányt. Most jöjjön három olyan recept csiperkéből, amit muszáj elkészíteni mindenkinek, aki rajongója a gombának.
Baconös-gombás rizottó
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes vöröshagyma
- 5 szelet bacon
- 225 gramm csiperke gomba
- 300 gramm rizottó rizs
- 120 ml száraz fehérbor
- 5 bögre csirke alaplé
- 55 gramm parmezán
Elkészítése:
Egy mély serpenyőben olajon pirítsd üvegesre a hagymát. A baconszeleteket vágd kis darabokra, add hozzá a hagymához és süsd ropogósra. Mehet hozzá a vékony szeletekre vágott gomba, pirítsd két percig, majd keverd hozzá a rizst, és öntsd fel a száraz fehér borral. A bort hagyd rotyogni 2-3 percig, néha keverj rajta egyet, ezután öntsd rá az egészre az alaplevet, és főzd puhára a rizst 25-30 perc alatt. Amikor kész, keverd bele a reszelt parmezánt és már tálalhatod is.
Tipp: Az igazán profik fokozatosan adagolják a rizottóhoz az alaplevet, mindig csak egy bögrével, és megvárják a következő bögre előtt, hogy felszívja a rizs a folyadékot.
Spenóttal töltött gomba
Hozzávalók:
- 20 darab csiperkegomba
- 1 evőkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 160 gramm friss spenót
- 225 gramm mascarpone
- 30 gramm zsemlemorzsa
- 30 gramm parmezán
- só, bors
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. A gombák szárát szedd le, majd a gombafejeket helyezd egy tepsibe sütőlapra egymás mellé, a szárakat pedig vágd apró darabokra. Egy kis lábasban olvaszd fel a vajat, keverd bele a szárakat és a feldarabolt fokhagymát, majd főzd 2 percig. Add hozzá a spenótot, kevergesd, amíg kicsit megpárolódik. Mehet hozzá a mascarpone, só és bors, alaposan kavarj össze mindent, majd húzd le a tűzről. Egy evőkanállal töltsd meg a gombafejeket a spenótos keverékkel. Keverd össze a parmezánt és a zsemlemorzsát, majd szórd meg vele a töltött gombák tetejét, és már nincs más dolgod, mint 12-15 perc alatt aranybarnára sütni mindet.
Csirkés-gombás spagetti
Hozzávalók:
- 450 gramm spagetti tészta
- 300 gramm csiperkegomba
- 1 csirkemell
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál petrezselyem
- 1 teáskanál fokhagymapor
- ½ teáskanál bors
- ½ vöröshagyma
- 3 teáskanál liszt
- 5 evőkanál vaj
- 480 ml tej
- 5 evőkanál reszelt sajt
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítése:
Egy kis előkészület szükséges ehhez az ételhez: meg kell főzni első körben külön a feldarabolt csirkemellet és a spagettit. Utána a serpenyőben pirítsd meg olajon a felkockázott hagymát, majd add hozzá a főtt csirkét, egy kevés kevergetés után dobj rá két evőkanál vajat és a lisztet. Miután belekeverted a lisztet, öntheted bele máris a tejet, majd kis lángon addig kavargasd, amíg szépen besűrűsödik és csomómentes lesz a tejes keveréked. Sózd, borsozd, rakd bele a fokhagymaport és a petrezselymet is, csak ezek után jöhet a gomba, amivel főzd pár percig, majd keverd hozzá a spagettit. Az egészet helyezd át egy jénai tálba, szórd meg a tetejét reszelt sajttal és zsemlemorzsával, tedd a megmaradt vajat is a tetejére, és így süsd addig, amíg megolvad a sajt rajta.
Forrás: Baconös-gombás rizottó; Spenóttal töltött gomba; Csirkés-gombás spagetti