nlc.hu
Gasztro

Házi sport szelet

Finomabb, mint a bolti: készíts retró Sport szeletet otthon!

A Sport szelet gyerekkorunk ikonikus csokija volt, de most már nem muszáj a boltban megvenni, otthon is elkészíthetjük magunknak.

Nem bíztatunk senkit őrült csokoládézásra, mert a jóból is megárt a sok, de tény, hogy ebből a házi Sport szeletből nehéz megálljt parancsolni magunknak. Aki most a 30-40-es éveit tapossa, jól emlékszik a régi Sport szeletre, lehetőleg az alufóliába csomagolt fajtára – néha az alufóliából is jutott a szánkba a csoki mellett, és rettenetes szikrázást csapott, ha találkozott az amalgámtöméssel valamelyik fogunkban.

Mennyibe került régen a Sport szelet?

A Sport szelet ára 1983-ban: a normál méretű 2 Ft 40 fillérbe, a maxi méretű 3 Ft 50 fillérbe került.

De persze nem ezért szerettük annyira a Sport szeletet – bár kétségtelenül van egy bája annak, ha szikrázik az ember szájpadlása –, hanem a kellemesen rumos ízvilágért, és mert kívül kemény, belül olvadós volt a csoki. Annyira kenődött, hogy nem úsztuk meg soha a Sport szeletet úgy, hogy ne lettünk volna nyakig csokisak, mégis alig vártuk, hogy hazatérve a bevásárlásból, anya és apa ezt az édességet hozza nekünk meglepetésnek. Ráadásul a Sport szelet reklámok zseniálisak voltak, a mai napig emlékszünk rá, mennyire nevettünk például ezen a reklámon:

A nosztalgikus ízeket most visszahozhatod otthon, ha elkészíted a következő receptet, amiből épp olyan falatnyi csokikat kaphatsz, mint amilyen a Sport szelet. Sőt, még finomabb is lesz, mert sokkal lágyabb és krémesebb végeredményt kapsz.

Házi Sport szelet

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg tejpor
  • 30 dkg cukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 10 dkg 70 százalékos étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • ízlés szerint rum vagy rumaroma
Készíts otthon sport szeletet!

A házi Sport szelet úgy lesz sötétebb, ha több étcsokoládét teszünk bele (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

A vajat tedd egy kis lábasba, kis lángon olvaszd fel, majd öntsd hozzá a tejport és a cukrot. Kevergesd lelkesen legalább tíz percig, hogy jó krémes legyen az állaga. Kapcsold le a tűzhelyet, és így tedd bele a feldarabolt csokoládékat, majd kavard, amíg fel nem oldódik a krémben az utolsó csokidarabka is. Egy jénait bélelj ki alufóliával, öntsd rá a csokis masszát, takard le a tetejét szintén alufóliával, és minimum négy órára tedd be a hűtőbe pihenni. Kis kockákra vágva a legjobb tálalni, így tényleg egy falat Sport szelet lesz mindig a szádban.

Tipp

A még teljesebb élmény érdekében készíts csokibevonatot a sport szeletre: 200 gramm étcsokoládét olvassz fel gőz fölött, adj hozzá három evőkanál olajat, majd mártsd bele a Sport szelet kockákat, és rácson hagyd lecsöpögni róla a felesleges csokit. Tedd vissza a hűtőbe egy órára, és már eheted is.

Még több retró finomságot mutatunk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top