nlc.hu
Gasztro

Mátrai borzaska

Rántott hús és tócsni szerelemgyereke: a mátrai borzaska

A mátrai borzaska komplett étel: egy szeletben ott a hús, a köret és a mártás is.

A sertéskaraj mindig jó választás, ráadásul rögtön a rántott hús jut róla eszünkbe, ami még mindig tartja magát a „legnépszerűbb vasárnapi ebéd” kategóriában, tegyük hozzá, méltán. A rántott hús bundáiról korábban már írtam egy hosszabb cikket, amiben ötféle lehetőséget kóstoltunk végig, a tempurától a chips-es panírig, de még ezeknél is sokkal furfangosabb megoldás, ha egyenesen tócsniba burkoljuk a karajt és úgy sütjük ki. Így lesz a rántott húsból mátrai borzaska.

Mindent egybevetve a mátrai borzaska tulajdonképpen egy komplett ebédnek minősül, hiszen egyetlen szeletben van megfelelő mennyiségű hús; a köret, vagyis a szénhidrát meg ott van körülötte, a szó szoros értelmében, rátapadva. A tetejére még jár egy kis tejföl reszelt sajttal, így kész a mártás is.

Ehhez már tényleg csak egy kis zöldség hiányzik, amit adhatunk akár salátaként, de még jobb, ha főzelékként kerül az asztalra. Igaz, hogy így már elveszíti a vasárnapi ebéd jellegét, de kit érdekel, amikor a négytagú családnak 20 perc alatt kész is az étel, mivel a panírozást három lépés helyett egy csapásra megoldjuk. Ráadásul mosogatni is sokkal kevesebbet kell.

Mátrai borzaska

Mátrai borzaska

A mátrai borzaska egy komplett étel, már csak egy kis zöldség hiányzik mellé (A szerző fotója)

Hozzávalók

  • 4 szelet karaj
  • 20 dkg krumpli
  • 1 tojás
  • 5 dkg liszt
  • bors
  • olaj a sütéshez

A tetejére

  • tejföl
  • reszelt sajt

Elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd hozzákeverjük a tojást és a lisztet, meg egy pici sót és borsot is. Az olajat felforrósítjuk.
  2. A karajszeleteket az öklünkkel kicsit kinyomkodjuk, papírtörlővel megszárítjuk, különben nem fog tapadni, és mindkét oldalukat megsózzuk.
  3. A hússzeleteket megforgatjuk a krumplis masszában, figyelünk, hogy tapadjon mindkét oldalukra, és betesszük a forró olajba. Figyelünk, és amikor az alja aranybarnára sült, megfordítjuk és a másik oldalukat is aranybarnára sütjük.
  4. A felesleges olajat további papírtörlővel leitatjuk. A hússzeletek tetejére tejfölt és reszelt sajtot teszünk.

Ha véletlenül marad a krumplis masszából, a végén azt is belekanalazzuk az olajba és kisütjük, majd szintén tejföllel és sajttal tálaljuk. Mindig van jelentkező a sima tócsnira is, sőt, megfigyelésem szerint a gyerekek még szívesebben is választják, mint a hússal töltött verziót.

Nézzünk hozzá egy könnyű és egészséges köretet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top