Gasztro

Nem nevezhető kenyérnek a gyorsétteremlánc szendvicsalapanyaga

Sőt, még alapvető élelmiszernek sem nevezhető.

Érdekes ítéletet hozott egy írországi bíróság, miután a szendvicseiről ismert Subway étteremlánc egyik franchise-partnere szerint a szendvicsalapanyagok árának áfamentesnek kellene lennie, egy, az alapvető élelmiszerekre vonatkozó szabályozás miatt – írja a Guardian brit lap.

A Bookfinders Ltd. a cég írországi éttermeit üzemelteti, emiatt érdekében állna, hogy termékeinek alapanyagát kivonja az adófizetési kötelezettség alól.

A bíróság azonban rámutatott, hogy az 1972-es írországi ÁFA-törvény értelmében a mentesség az olyan alapvető élelmiszerekre vonatkozik, mint a kenyér, a tea, a kávé, a kakaó, a tej, illetve a különféle tojás-, és húsáruk. Nem számítanak ide azonban a különféle édességek, mint a fagylalt, a csokoládé, a péksütemények, de a chips, a pattogatott kukorica és a pörkölt mogyoró sem.

Ez pedig érdekes helyzetet eredményez, ugyanis, a törvény betűje szerint a kenyérfélék cukortartalma nem haladhatja meg az adott készítményhez felhasznált lisztmennyiség 2 százalékát.

A Subway szendvics-alapanyaga nem nevezhető kenyérnek

Képünk illusztráció – A Subway szendvicseit kenyérnek látszó cukorbombába „csomagolja” (Fotó: Getty Images)

A Guardian adatai szerint azonban egy 15 centiméteres Subway-szendvicshez használt kenyérben 5 gramm cukor található, mindössze 0,8 grammal kevesebb, mint amennyi a McDonald’s Big Mac szendvicsében, ami azt jelenti, hogy a cukortartalma a lisztmennyiség 10 százaléka.

A bírósági döntés értelmében tehát a szendvicskenyér inkább számít süteménynek vagy cukrászati terméknek, semmint pékárunak.

Még több fura szendvics az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top