3 villámgyors sütőtökleves, amit meg kell kóstolni ősszel

K.G. | 2020. Október 06.
A sütőtök minden ősszel sztár a konyhában, ezerféle módon fűszerezhető és variálható a különböző étkezésekre.

A sütőtököt ősszel és télen kötelezővé tennénk, nemcsak azért, mert elvakultan rajongunk érte, hanem mert rengeteg jó hatása van a szervezetünkre:

  1. Ha olcsó vitamin-, tápanyag- és ásványianyag-forrást keresel, akkor a sütőtök a megoldás.
  2. A sütőtök 90 százaléka víz, úgyhogy a fogyókúrák nagy barátja. Ráadásul a húsa és magja mellett még a virága is ehető, úgyhogy kész főnyeremény.
  3. A sütőtök gazdag A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E-vitaminban, folsavban és pantoténsavban, sőt, még karotinnal is bőven szolgál.
  4. Gyógyír az emésztési bajokra, segíti a máj munkáját, és a szívproblémák megelőzésében is hatékonyan használható.
  5. Ha pattanásos a bőröd, a nyers sütőtökből készíts pakolást, A-vitamin tartalma segít a pattanásokon.

Bár általában a sütőben sült sütőtök kerül gyakrabban az asztalra, de itt az ideje, hogy felfedezz magadnak még több sütőtökös ételt. A sütőtökből készült levesek melengetik a testet és lelket, erre pedig nagy szükség van az egyre hidegebb estéken. Rögtön háromféle sütőtöklevest is hoztunk, hogy biztos megtaláld a kedvencedet.

Almás sütőtökleves

Hozzávalók:

Az almás sütőtöklevest tálalhatod reszelt sajttal is (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

A vajon dinszteld meg a felkockázott hagymát, amikor már üveges, add hozzá a curryt és a zúzott fokhagymát. Mehet bele a megtisztított, felkockázott sütőtök, és a szintén kockákra vágott alma. Önts hozzá fél liter vizet, sózd, borsozd és főzd 10-15 percig, majd turmixold össze a mascarponéval és a kókusztejjel.

Tipp

Tálald friss snidlinggel, pirított mogyoróval, szezámolajjal vagy reszelt gyömbérrel.

Sütőtökkrémleves, ahogy Jamie Oliver készíti

Hozzávalók:

Próbáld ki, hogy gránátalmát is teszel a sütőtöklevesre tálaláskor (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

A sütőtök hámozva, megtisztítva és felkockázva legyen egy kiló, úgy lesz igazán ízes a leves. Serpenyőben az olívaolajon pirítsd meg a hagymát, majd add hozzá a zúzott fokhagymát, egy percig még hevítsd, aztán vedd le a tűzről. Öntsd rá az egy liter alaplét, ha ez nincs otthon, akkor a vizet (és nehogy leveskockát használj hozzá, inkább fűszerekkel javítsd fel), majd forrás után 10 percig főzd benne a sütőtököt. Botmixerrel pürésítsd, és add hozzá a tejet vagy tejszínt – a tejszínnel krémesebb lesz –, innentől már csak két perc rottyanásra van szüksége ahhoz, hogy kész legyen.

Tipp

Tálald pirított tökmaggal vagy vajban pirított kenyérkockákkal.

Baconös sütőtökleves

Hozzávalók:

A bacon és a sütőtök remekül kiegészítik egymást (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

A sütőtököt, burgonyát, hagymát és sárgarépát tisztítsd meg, kockázd fel, és főzd meg az alaplében 15 perc alatt. Közben a bacont aprítsd fel kis darabokra, add hozzá a fél fej kockázott hagymát és egy serpenyőben pirítsd meg jó ropogósra. A főtt zöldségeket botmixerrel pürésítsd, add hozzá a tejszínt, sót és borsot, hagyd kettőt rotyogni és húzd le a tűzről. A pirított bacont bele is keverheted, vagy csak tálaláskor rászórhatod a levesre.

Tipp

Tálald frissen őrölt szerecsendióval, kakukkfűvel és pirított tökmaggal a bacon mellett.

Forrás: Almás sütőtökleves; Sütőtökkrémleves, ahogy a Jamie Oliver készíti; Baconös sütőtökleves

Még több recept sütőtökkel:

Exit mobile version