A sütőtököt ősszel és télen kötelezővé tennénk, nemcsak azért, mert elvakultan rajongunk érte, hanem mert rengeteg jó hatása van a szervezetünkre:
- Ha olcsó vitamin-, tápanyag- és ásványianyag-forrást keresel, akkor a sütőtök a megoldás.
- A sütőtök 90 százaléka víz, úgyhogy a fogyókúrák nagy barátja. Ráadásul a húsa és magja mellett még a virága is ehető, úgyhogy kész főnyeremény.
- A sütőtök gazdag A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E-vitaminban, folsavban és pantoténsavban, sőt, még karotinnal is bőven szolgál.
- Gyógyír az emésztési bajokra, segíti a máj munkáját, és a szívproblémák megelőzésében is hatékonyan használható.
- Ha pattanásos a bőröd, a nyers sütőtökből készíts pakolást, A-vitamin tartalma segít a pattanásokon.
Bár általában a sütőben sült sütőtök kerül gyakrabban az asztalra, de itt az ideje, hogy felfedezz magadnak még több sütőtökös ételt. A sütőtökből készült levesek melengetik a testet és lelket, erre pedig nagy szükség van az egyre hidegebb estéken. Rögtön háromféle sütőtöklevest is hoztunk, hogy biztos megtaláld a kedvencedet.
Almás sütőtökleves
Hozzávalók:
- 80 dkg sütőtök
- 2 db alma
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ liter víz
- 4 dl kókusztej
- 2 evőkanál mascarpone
- 6 dkg vaj
- 2 teáskanál curry fűszerkeverék
- só, bors
Elkészítése:
A vajon dinszteld meg a felkockázott hagymát, amikor már üveges, add hozzá a curryt és a zúzott fokhagymát. Mehet bele a megtisztított, felkockázott sütőtök, és a szintén kockákra vágott alma. Önts hozzá fél liter vizet, sózd, borsozd és főzd 10-15 percig, majd turmixold össze a mascarponéval és a kókusztejjel.
Tipp
Tálald friss snidlinggel, pirított mogyoróval, szezámolajjal vagy reszelt gyömbérrel.
Sütőtökkrémleves, ahogy Jamie Oliver készíti
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 liter alaplé (ha nincs, akkor víz)
- 2,5 dl tej vagy tejszín
- só, bors
Elkészítése:
A sütőtök hámozva, megtisztítva és felkockázva legyen egy kiló, úgy lesz igazán ízes a leves. Serpenyőben az olívaolajon pirítsd meg a hagymát, majd add hozzá a zúzott fokhagymát, egy percig még hevítsd, aztán vedd le a tűzről. Öntsd rá az egy liter alaplét, ha ez nincs otthon, akkor a vizet (és nehogy leveskockát használj hozzá, inkább fűszerekkel javítsd fel), majd forrás után 10 percig főzd benne a sütőtököt. Botmixerrel pürésítsd, és add hozzá a tejet vagy tejszínt – a tejszínnel krémesebb lesz –, innentől már csak két perc rottyanásra van szüksége ahhoz, hogy kész legyen.
Tipp
Tálald pirított tökmaggal vagy vajban pirított kenyérkockákkal.
Baconös sütőtökleves
Hozzávalók:
- 60 dkg sütőtök
- 10 dkg burgonya
- 1,5 fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 liter alaplé
- 3 szelet bacon
- 1,5 dl tejszín
Elkészítése:
A sütőtököt, burgonyát, hagymát és sárgarépát tisztítsd meg, kockázd fel, és főzd meg az alaplében 15 perc alatt. Közben a bacont aprítsd fel kis darabokra, add hozzá a fél fej kockázott hagymát és egy serpenyőben pirítsd meg jó ropogósra. A főtt zöldségeket botmixerrel pürésítsd, add hozzá a tejszínt, sót és borsot, hagyd kettőt rotyogni és húzd le a tűzről. A pirított bacont bele is keverheted, vagy csak tálaláskor rászórhatod a levesre.
Tipp
Tálald frissen őrölt szerecsendióval, kakukkfűvel és pirított tökmaggal a bacon mellett.
Forrás: Almás sütőtökleves; Sütőtökkrémleves, ahogy a Jamie Oliver készíti; Baconös sütőtökleves