A fogyókúrák térhódításával szegény tészták kicsit háttérbe szorultak, pedig az olaszoknak van igazuk: egy jó tányér tésztás étel felmelegít kívül-belül, táplál, de nem nehezít el, ráadásul még az elkészítése is általában végtelenül egyszerű. Olyan kiadós egytálételeket hoztunk tésztából, melyekkel nem kell túl sok időt tölteni a konyhában, ám az eredménnyel leveheted a lábáról az egész családot.
Kolbászos tészta édesköménnyel
Hozzávalók:
- 455 gramm szárazkolbász (csípős a legjobb)
- 1 nagy hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 db édesköménygumó
- 1 evőkanál oregánó
- só, bors
- 170 gramm sűrített paradicsom
- 410 gramm konzerv darabolt paradicsom
- 1 zacskó tészta (orecchiette, ha találsz a boltban)
- 55 gramm parmezán sajt
- 115 gramm mozzarella sajt
Elkészítése:
Egy nagyobb edényben pirítsd meg a felkarikázott kolbászt, és tedd fel főni a tésztát. Amíg pirul a kolbász, vágd fel vékony szeletekre az édesköménygumót, majd add a kolbászhoz a felkockázott hagymával, fokhagymával együtt. Sózd, borsozd ízlés szerint, és szórd meg az oregánóval is. Addig pirítsd ezt a keveréket, amíg aranybarna nem lesz a hagyma és az édeskömény. Most mehet bele a sűrített paradicsom és a darabolt paradicsom, kevergesd, amíg kicsit megbarnul, majd add hozzá a főtt tésztát, a reszelt parmezánt, és az apró darabokra vágott mozzarellát. Rottyantsd rajta egyet keverés mellett, és már tálalhatod is.
Tudtad?
Az édeskömény 100 grammja alig 30 kalória, szinte zsír-, cukor- és kalóriamentes, ezért a fogyókúrák nagy barátja lehet. Nagyobb mennyiségben C-vitamint, B-vitaminokat, rostokat, káliumot, molibdént és mangánt is tartalmaz.
Sajtburgeres tészta
Hozzávalók:
- 455 gramm darált hús (marhahúsból a legjobb)
- 150 gramm hagyma
- 1 evőkanál apróra vágott fokhagyma
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál bors
- 2 evőkanál Worcestershire-szósz
- 2 evőkanál ketchup
- 945 ml húsleves alaplé
- 455 gramm fusilli tészta
- 300 gramm reszelt cheddar sajt
- 120 ml tej
Elkészítése:
Egy mély lábosba dobd bele a felkockázott hagymát, fokhagymát és a darált húst, sózd, borsozd, majd öntsd rá a Worcestershire-szószt és a ketchupot is. Pirítsd addig, amíg a darált hús már nem tűnik nyersnek, ehhez olyan 6-7 perc kell. Öntsd fel a húsleves alaplével, és adj hozzá még egy bögre vizet, majd zúdítsd hozzá a tésztát is. Így a tészta és a hús együtt fő meg. Amikor megpuhult a tészta, öntsd bele az ételbe a tejet és add hozzá a reszelt sajtot, majd épp csak addig főzd, amíg megolvad a sajt.
Így még finomabb!
Tálald felkarikázott újhagymával megszórva, a teljes ízélményért!
Fokhagymás tészta parmezánnal
Hozzávalók:
- 2 evőkanál vaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 470 ml húsleves alaplé
- 235 ml tej
- 225 gramm szélesmetélt
- só, bors
- 25 gramm parmezán sajt
Elkészítése:
Közepes lángon olvaszd fel a vajat egy nagy serpenyőben, dobd bele a felkockázott fokhagymát és pirítsd 1-2 percig. Öntsd fel az alaplével, mehet hozzá a tej és a tészta, sózd, borsozd ízlés szerint. Főzd addig, míg meg nem puhul a tészta (18-20 percre lesz szüksége), majd keverd bele a reszelt parmezánt. Ha úgy látod, hogy száraz a tésztád, akkor önts még hozzá egy kevés tejet, úgy az igazi, ha krémes, kicsit szottyos lesz az egytálétel.
Tipp
Azonnal tálald és szórd meg a tetejét jó sok friss petrezselyemmel.
Forrás: Kolbászos tészta édesköménnyel; Sajtburger tészta; Fokhagymás tészta parmezánnal
Kiemelt kép: Unsplash