3 különleges krémleves, amit kötelező elkészíteni

Németh Orsi | 2020. Október 21.
Borongós őszi napokon ki tudna nemet mondani egy tál meleg, tápláló és isteni finom krémlevesnek? Három olyan receptet mutatunk, amiknél jobbat az idei szezonban keresve sem találsz!

Megdönthetetlen a krémlevesek népszerűsége, amin egy percig sem kell csodálkozni: laktatóak, finomak, táplálóak és pillanatok alatt, könnyedén összedobhatóak még egy magamfajtának is, akinek enyhén szólva lila gőze sincs, mi fán terem a főzés.  Ráadásul ezek a finom őszi receptek remek megoldást jelentenek a hűtőszekrényben vagy a kamrában megbúvó maradékok felhasználására is!

Dobd fel az őszi napokat különleges krémlevesekkel

Ez nem a nagyi borsólevesreceptje: borsó- és mentakrémleves

Indítsunk egy igazán különleges ízvilágú krémlevessel – ami nem, nem az egyszerű sütőtökkrémleves –, ahol már az első kanál után igazi ízorgiában lehet részed. Imádni fogod, ahogy a menta üde, friss íze minden egyes falatban visszaköszön. És akkor itt még nincs vége: összesen 20 percre van szükséged, hogy mindezt átélhesd.

Hozzávalók:

Különleges ízvilág, ami egy próbát mindenképp megér! (Fotó: Getty/MarynaVoronova)

Elkészítés:

Hevíts fel olajat egy közepes serpenyőben, közepes lángon. Dobd bele a medvehagymát és a fokhagymát, majd 6-8 percig kevergesd, amíg meg nem dinsztelődnek. Ezután add hozzá a zöldségalaplevet, a borsót, a mentát, a citromlevet, valamint a sót és a borsot. Forrald fel, majd közepes lángon párold körülbelül 8 percig, vagy amíg a borsó meg nem puhul. Ezután öntsd bele a levesed a turmixgépbe a tejszínnel és indulhat a pürésítés.  Fűszerezz sóval és borssal, amennyiben szükséges. Tálald melegen.

Tipp

Tálald vajban pirított kenyérkockákkal és egy kis mentalevéllel.

Egy csipetnyi nyár egy tál krémlevesben: kukoricakrémleves

Ez a krémleves izgalmas, ropogós, fűszeres és intenzív, akárcsak a meleg nyári hónapok. Idézd meg az esős, szomorkás őszi napokon a nyár és Mexikó tüzes szellemét. Durván 50 perc kell hozzá.

Hozzávalók:

Elkészítés:

Közepesen forró grillen vagy forró grill serpenyőben  körülbelül 10 percen keresztül forgasd a kukoricákat. Miután megpirult, tedd félre. Ha kihűlt vágódeszkán szeleteld le a kukoricaszemeket. Egy csészényi kukoricamagot tegyél félre. A kukoricacsövekből is tegyél félre négyet. Ezután egy nagy edényben olvaszd fel a vajat, vedd le a tűzről és add hozzá a lisztet. Keverjünk hozzá lisztet, és készíts belőle rántást. Add hozzá a hagymát, a zöld chilit, a fokhagymát, az oregánót, a babérlevelet és főzd 2 percig vagy amíg a hagyma megpuhul.

Öntsd hozzá a zöldségalaplét, és add hozzá a félretett egy bögre kukoricát, valamint a kukoricacsöveket. Az egészet közepes lángon főzd 25 percig. Ezután vedd ki és dobd el a kukoricacsöveket és a babérlevelet.

Tegyél ki egy fél csésze levest egy külön edénybe, a maradékot pedig turmixépben pürésítsd a kívánt állagra. Keverd vissza a félretett levest, és kész is vagy.

Tipp

Az elkészült krémlevesed tetejére önts egy csipetnyi chiliszószt – ha szereted. Ha nem, akkor a pirított kukoricából mindenképp kerüljön pár szem díszítésként, de a koriander, a sajt és a tejföl se maradjon le.

 

Az ínyencségek kedvelőinek: paradicsomkrémleves füstölt marhahússal

Turbózd fel a paradicsomlevest, aminek titkos hozzávalója a füstölt marhahús. Egészen biztos, hogy mindenki megfogja nyalni a 10 ujját. Laktató különlegesség egy óra alatt. Nem hangzik rosszul, igaz?

Hozzávalók:

 

Elkészítés:

Egy nagy edénybe tedd bele a marhahúst, a fokhagyma- és hagymaport, majd 5 percig főzd. A marhahúst vedd ki a fazékból, és tedd félre. Ugyanebben a fazékban dinszteld meg a hagymát, adj hozzá egy teáskanál sót, és időnként keverd meg. Főzd 5 percig vagy amíg a hagyma áttetszővé nem válik. Ezután add hozzá a darált fokhagymát, a chipotle paprikát és a barbecue szószt, az oreganót, sót és borsot. Keverd össze, és pirítsd egy percig. Add hozzá a paradicsomkonzervet, a koriandert, a marhahús alaplevet, (tetszés szerint egy kis vörösbort) és jól keverd össze.
Hagyd egy kicsit kihűlni, majd utána öntsd a turmixgépbe a levesed. És már a finisben is vagy: nincs más dolgod, csak a kívánt állagúra összeturmixolni az egészet.

Tipp

Megbolondíthatod a különleges krémlevesed egy kis tejföllel, petrezselyemmel és pirított kenyérrel.

 

Készíts ellenállhatatlan desszerteket az ősz slágergyümölcseiből:

(Nyitó kép: getty/ Anjelika Gretskaia)

Exit mobile version